Criza majoră și perpetuă de sânge din România s-a rezolvat peste noapte. După 6 zile de la majorarea valorii tichetelor de masă pentru donatori, de la 69 de lei, la 280 de lei, centrele de transfuzie au închis aproape porțile, tăind elanul valului de donatori. Deși cei aflați la conducerea centrelor susțin că ar fi vorba despre cantitățile deja suficiente de sânge, cel mai probabil fondurile au devenit insuficiente.
La nivelul acut de sărăcie din România, majorarea valorii tichetelor de masă pentru donatorii de sânge, de la 69 de lei, la 280 de lei, a provocat un asalt masiv asupra centrelor de transfuzie. După primele șase zile, având în vedere și capacitatea limitată a centrelor de a colecta sânge, criza de sânge din țară a dispărut subit, astfel că accesul donatorilor a fost restricționat.
Cu doar o sută de donatori în plus pe unitate în primele zile ale anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, centrele de transfuzie au reușit, în mod miraculos, să acopere toate solicitările de sânge din spitale. În prezent, în marea majoritate a centrelor, se acceptă doar donatori fidelizați și doar în foarte mică măsură mai primesc alți donatori, cu condiția să aibă grupe de sânge rare. Cei mai mulți români care au venit să doneze au fost trimiși acasă, pe motiv că nu mai este nevoie de sânge.
Printre cei care au luat cu asalt centrele de transfuzie sanguină se regăsesc persoane din toate categoriile sociale, semn că sărăcia s-a generalizat în România. Deși cei aflați la conducerea centrelor de transfuzie sanguină din țară susțin că nu ar fi vorba despre tichete de masă insuficiente, suprasaturarea rezervelor de sânge în 6 zile este destul de suspectă. La Centrul de Transfuzie din Iași, numărul de donatori care se prezintă zilnic s-a dublat, iar conducerea unității se așteaptă la o nouă creștere în următoarele zile. Prioritate au, ca în toate centrele, donatorii fideli.
”Deocamdată, reușim să satisfacem cererea, pentru că avem mai multe spitale în județ, dar vom opri donarea dacă intrăm pe plus la cantitățile de sânge. La mine, de exemplu, grupa O pozitiv se apropie de limita superioară. Donatorii sunt mulți și la Botoșani, și la Piatra Neamț și la Bacău, de unde primim componente, dar va trebui limitat din toate părțile. Despre banii pentru tichetele de masă nu știu să fi fost limitați. Cel puțin deocamdată. Vom vedea”, ne-a declarat dr. Alina Pleșu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Iași.
De la 5 zile, la un an
Trebuie să-i dăm pacientului sângele potrivit, la momentul potrivit, susține dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești.
”Din acest motiv noi îi amânăm pentru moment pe cei care au venit în număr mai mare, care sunt suplimentari pentru grupa de sânge care ne interesează pe noi pentru pacienții din spitalele noastre. Din sângele pe care îl recoltăm, facem 3 componente sanguine: masa eritrocitară, care trăiește 42 de zile, masa trombocitară, care trăiește 5 zile, și plasma, care trăiește un an de zile. Dar ce lipsește cel mai mult în spitalele din România și ce se solicită cel mai mult este masa trombocitară și atunci noi ne ghidăm să avem suficientă masă trombocitară pentru pacienți și să acoperim cererile. Chiar dacă oamenii au plecat acasă cu o oarecare frustrare, au înțeles că noi facem asta numai pentru pacienți”, ne-a spus dr. Georgeta Hanganu.
Pentru că a fost foarte multă lume la donare, în primele zile au fost primiți aproape toți care au venit la centru, dar apoi s-a luat decizia să fie acceptați doar donatorii fidelizați, care au donat frecvent în ultimii 5 ani, pentru că aceștia au donat și când erau bonurile 69 de lei, susțin reprezentanții centrului.
Ca în pandemie
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, dr. Georgeta Hanganu, ne spune că a mai trecut prin perioade de restricționare a donărilor. De exemplu, în pandemie, când doctorii nu mai operau nimic ca să fie ATI-urile libere pentru pacienții Covid.
”Am mai avut donatori mulți tot în pandemie, când se dăduse ordonanță că poți ieși din casă pentru donarea de sânge și am avut cozi până la colțul străzii. Și atunci le-am explicat că nu este nevoie de sânge și nu s-au supărat. La fel ca și acum. Noi ne bucurăm că putem selecta sânge mai de calitate. Oricum, am văzut că, după majorarea valorii tichetelor, au venit la donare din absolut toate păturile sociale. Preferăm însă să luăm donatorii fidelizați, pentru că sângele lor este mai sigur, față de cel de la donatorii noi. Oricum, este binevenită majorarea tichetelor. Nu știu dacă există o limită de fonduri pentru tichetele de masă, dar cred că fiecare director de centru va face o gestionare a donărilor și a stocurilor, că cel mai bine sângele este păstrat în vene, nu în frigider”, ne-a mai precizat dr. Georgeta Hanganu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: