Criză în agricultură: Producătorii români se văd nevoiți să ducă vacile la abator și să închidă fermele din cauza presiunii fiscale și a ratelor bancare
În prezent, fermierii din România se confruntă cu o criză majoră în sectorul agricol, iar nemulțumirile lor au atins punctul culminant. Guvernul este pus sub semnul întrebării pentru strategia sa deficitare din ultimii doi ani, care a afectat negativ acest domeniu vital.
Pe fondul crizelor din ultimii ani, costurile în agricultură au crescut considerabil, iar prețurile de vânzare a producției au înregistrat scăderi semnificative. Această situație dificilă a fost accentuată de o scădere generală a productivității, rezultată din lipsa irigațiilor și prețuri mai mici la inputuri, impunând o presiune greu de suportat pentru fermele medii românești, care nu pot atinge pragul minim de rentabilitate.
O problemă majoră o reprezintă creșterea bruscă a costurilor pentru fermieri în ultimii doi ani. Inflația și criza energetică au pus o presiune suplimentară, în timp ce prețurile produselor agricole au scăzut constant la bursa cerealelor. Această combinație de factori a condus la închiderea tot mai multor ferme sau la apropierii acestora de faliment. Fermierii se plâng că noile taxe îi pun în imposibilitatea de a-și plăti ratele la bănci și critică subvențiile considerate insuficiente din partea statului.
Într-o realitate paradoxală, fermierii români se văd nevoiți să vândă produsele lor la prețuri derizorii, în timp ce românii consumă produse agricole din import. Desigur, acest dezechilibru comercial agravează situația fermierilor locali.
România se distinge pe plan european prin producția însemnată de cereale și floarea soarelui, ocupând un loc important pe podium. Cu toate acestea, problema stă în productivitatea redusă. De exemplu, țara noastră se află pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu porumb, dar doar pe locul 3 la producție.
Cu o suprafață de aproape 9 milioane de hectare de teren arabil, România ocupă locul al cincilea în Europa. Cu toate acestea, rezultatele nu sunt pe măsura potențialului agricol, având în vedere factorii precum fiscalitatea și politica guvernamentală, care au contribuit la o performanță modestă sub posibilitățile reale ale țării noastre în domeniul agricol.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: