Cum au înşelat două familii de tigani din România statul francez cu 1,7 miloane de euro. Escrocheria, demascată după 2 ani
Două familii de tigani din oraşul Murgeni, judeţul Vaslui, sunt acuzate de autorităţile franceze că timp de doi ani au încasat ilegal alocaţii familiale şi sociale din partea statului francez, prejudiciul fiind evaluat la aproape 2 milioane de euro.
Pe 16 aprilie, anul curent, Tribunalul de Mare Instanţă din Valenciennes din Franţa a emis patru mandate europene de arestare pe numele a patru cetăţeni români de etnie romă din oraşul Murgeni din judeţul Vaslui.
Cei patru romi puşi sub acuzare de procurorii fracezi sunt două cupluri, soţ-soţie, şi împotriva lor procurorii francezi au început urmărirea penală, fiind acuzaţi de escrocherie în bandă organizată, fals, utilizarea falsului în acte, fals într-un document administrativ care stabileşte un drept, o identitate, o calitate sau o acordare a unei autorizaţii, ascunderea unei crime (faptă penală n.r.) în bandă organizată, spălare de bani în formă agravată, participarea la o conspiraţie criminală pentru a pregăti o infracţiune, nejustificarea de resurse (fonduri) în bandă organizată.
Fapte pentru care cei patru cetăţeni români de etnie romă riscă să petreacă după gratii câte 10 ani fiecare. Pe lângă aceştia, alţi trei membri ai clanului de romi din Murgeni au fost identificaţi şi arestaţi pe teritoriul Franţei.
Concert, romii din Murgeni sunt acuzaţi că au pus la cale un sistem de fraudare a statului francez iar timp de doi ani au obţinut, în mod ilegal, sume uriaşe cu titlul de alocaţii, bani pe care ulterior i-au investit în imobile şi autoturisme în România, acolo unde locuiau în mod real.
Cei patru inculpaţi, soţii Tincuţa şi Hazamat Sandu (foto dreapta), respectiv Irina şi Virgil Sandu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi de autorităţile judiciare din Vaslui, în urma unor percheziţii coordonate de procurorii DIICOT, iar pe 17 aprilie, magistraţii Curţii de Apel Iaşi au admis solicitarea omologilor fracezi şi au emis mandate de arestare pentru 30 de zile în vederea predării acestora autorităţilor franceze.
CITESTE SI: Cum fura unii ajutoare sociale
”În motivarea sesizării, sub aspectul situaţiei de fapt, s-a reţinut că, mai multe instituţii sociale din Franţa au sesizat organele judiciare că în perioada 01 ianuarie 2016 – 15 octombrie 2018, două familii de romi din România au obţinut în mod fraudulos sume de bani cu titlu de alocaţii familiale şi sociale, în valoare totală de 1.700.000 euro. Mecanismul de fraudă a constat în constituirea unor dosare prin folosire de identităţi false, de declaraţii false de sarcină, solicitarea unor prestaţii pentru persoane ce locuiesc în afara teritoriului naţional, de constituirea dosarelor ocupându-se cinci persoane. Alte persoane, cărora nu le poate fi imputată constituirea de dosare, au beneficiat de plăţi, pe nume propriu, pe numele soţiilor sau pe numele unor terţe persoane, din sumele de bani astfel obţinute achiziţionându-şi proprietăţi imobiliare în România”, se menţionează în hotărârea prin care Curtea de Apel Iaşi a dispus arestarea preventivă.
CITESTE SI: Cine este Ionut Potlog din Constanta si ce legaturi are cu Irimia Mugurel
Niciunul dintre romii arestaţi nu au fost de acord cu extrădarea în Franţa, invocând motive de sănătate şi de familie. De altfel, toţi patru au contestat mandatele de arestare preventivă, respectiv demararea procedurilor de extrădare.
Hazamat Sandu (32 ani) este unul dintre cei mai cunoscuţi membri ai comunităţii rome din Murgeni, el fiind şi liderul Bisericii Penitcostale din oraş. În faţa judecătorilor Curţii de Apel Iaşi, avocatul acestuia a invocat ”este vorba despre un cetăţean româ , care are în continuare drepturi pe teritoriul României şi care nu ar trebui să fie predat cu foarte mare uşurinţă către alte autorităţi străine, indiferent de unde, pentru a fi cercetat”. În plus, avocatul a adus la cunoştinţa instanţei circumstanţele personale ale acestuia, arătând că are patru copii minori în întreţinere, dintre care unul cu grave probleme de sănătate, urmând a fi operat pe inimă.
Probleme medicale ale copiilor a invocat şi celălalt soţ Sandu. După ce i-a atenţionat pe judecători ieşeni că ”nu îl interesează ce scriu” în documente, Virgil Sandu a invocat că nu a comis nicio infracţiune nici în România, nici în alte state.
Cu privire la măsura arestării, a arătat că are o familie cu şapte copii, din care cinci sunt minori, că ”în fiecare săptămână trebuie să ajungă la neurochirurg deoarece are operaţie pe creier şi face investigaţii săptămânal”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă joi, 2 mai, contestaţiile celor patru romi din Murgeni, urmând a stabili definitiv dacă vor fi sau nu extrădaţi în Franţa.
CITESTE SI: Cum strica un tigan asistat social cariera unui primar
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: