NOUTATIOPINII

Cum de sunt mai scumpe fructele românești?

Decât să iau de la hoții ăștia din piață mai bine iau de la supermarket. Cum, dom’le, adică ăștia le aduc in Spania, din Congo, din Titikaka și ale noastre de-aici de peste deal, sunt mai scumpe? Dă-i dracu de nesimțiți.

Nu, problema adevărată nu e că-s scumpe ci că-s prea ieftine. Țăranul sadea, nu antreprenorul agricol, ci țăranul țăran le vinde foarte ieftin, mult prea ieftin ca să o ducă bine și să-și poată face viața mai ușoară și munca pământului mai atractivă pentru cei ce se uită la el, mai tineri.

Un produs crescut și copt natural, la soare, este normal să fie substanțial mai scump decât o producție grăbită, plină de chimicale și ajutor la coacere din motive extrem de ușor de înțeles – este mai sănătos pentru organism și este mult mai bun la gust.

Ăstea ar trebui să fie criteriile principale la care să te gândești când iei un produs alimentar, nu unde a fost făcut și de unde e transportat. Ce importanță are altceva? De ce ar trebui să mă intereseze pe mine cât căștigă omul dacă îmi oferă ceva bun pe care pot să mi-l permit?

cirese-bune

Da, produsele noastre, naturale și sănătoase ar trebuie să fie mai scumpe decât toate mizeriile fără gust venite din Honolulu. Dar nu sunt, ele ajung în fața noastră la prețuri mari doar din cauza intermediarului, bișnițarul pieței, care le ia pe nimic (chiar mai ieftin decât cele de supermarket) și le vinde cu adaos de 400-500%.

Și aici e de fapt problema. Eu aș plăti cu drag (când și cât îmi permit) un produs bun dacă știu că banul se duce acolo unde trebuie și ajută la păstrarea calității care m-a încântat.

VEZI SI: Telekom Romania are cele mai mari preturi – VIDEO

Însă:

– țăranii sursă nu iau prețuri bune decât dacă ajung ei în piață; ca să ajungă în piață trebuie să treacă de bișnițarii care nu-i vor acolo și să poată sta destul de mult timp (ceea ce e greu pentru că treaba lor nu e asta și atunci preferă să-și dea toată producția deodată).

Țăranul nu a învățat încă să se asocieze și să-și împartă munca, unul dintre ei, mai bun la asta, să se ocupe de vânzare nu de dat la sapă.

– văzând că munca e multă, prețul e jos, țăranul, chiar și ăla privit ca un etalon al moralității și corectitudinii la noi, se șmecherește. Începe să cumpere și el mizerii de-afară, le pune în fața porții și le vinde ca și cum ar fi din grădina din spate. Sau bagă, fără măsură, că nu e nimeni să-l controleze, chimicale în producție mult peste limita admisă și recomandată, coace roșiile în 2 zile și le vinde de parcă ar avea gust.

VEZI SI: Criza in legumicultura: Serele de langa Bucuresti, puse la pamant. Producatorii avertizeaza ca preturile la legume vor exploda

Și uite așa se duce pământul ăsta roditor în bălării. Țăranul care muncește pe bune nu câștigă mai nimic, intermediarii se gândesc la câștigul imediat și nu înțeleg că-și sufocă sursele, țăranul șmecher strică piața și trimite oamenii la supermarket, unde găsesc aceași calitate de 4 ori mai ieftin. – Articol de Vlad Popa – Reactii.ro

VEZI SI: VEZI AICI CU CÂT VOR CREŞTE SALARIILE ŞI PREŢURILE ÎN 2015

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

2 comentarii la „Cum de sunt mai scumpe fructele românești?

  • Sunt un bisnitar d-ala din piata despre care scrii tu acolo numai tampenii.
    Daca vrei sa sti adevarul discuta cu un bisnitar ca sa vezi de ce este marfa asa de scumpa.
    Cine citeste comentariul tau ramane cu o parere complet eronata asupra comertului din piete!!!

    Răspunde
  • de ce bisnitarii din piata nu dau bon fiscal,si ei sunt tot comercianti.anaf-ul de ce i pasuieste ?o parte din castigul pe munca taranilor macar s ar duce la buget

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.