Cum erau organizați acești dealeri de droguri înainte de a pune DIICOT laba pe ei. Peste 200 de drogați implicați
Dosarul uneia dintre cele mai complexe rețele de trafic de droguri de risc și de mare risc, dar și de etnobotanice, care a angrenat nu mai puțin de 240 de persoane, ce procuraseră astfel de substanțe periculoase sau care aveau cunoștință de activitățile infracționale, a fost trimis în instanță. Dintre cele 12 persoane arestate preventiv la sfârșitul lunii noiembrie 2019, în urma unor ample percheziții realizate de procurorii DIICOT Buzău cu sprijinul colegilor din mai multe județe, doar patru inculpați au fost trimiși în judecată. Ceilalți, în mare parte, și-au admis vinovăția în fața procurorilor și au încheiat acorduri de recunoaștere a faptelor, fiind condamnați la închisoare cu suspendare.
Odată trimis în instanță dosarul, a ieșit la iveală și modalitatea de construire a rețelei infracționale. În perioada februarie 2018 – noiembrie 2019, cei 27 de membri au procurat, în condiții de clandestinitate, droguri de risc (canabis), droguri de mare risc (comprimate MDMA) și diverse produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, le transportau, depozitau temporar, le porționau și le ambalau, apoi le revindeau către consumatori din municipiu Buzău și comunele limitrofe, precum și din municipiul București, pe fondul creșterii alarmante a consumului de astfel de substanțe interzise și cu consecința punerii in pericol a stării de sănătate fizică și psihica a unui număr însemnat de tineri, după cum spun procurorii.
Rețeaua era structurată pe mai multe paliere: primul palier – dealeri principali cu ramificații în alte județe sau în străinătate, de unde erau procurate substanțele interzise; al doilea palier – deaeri secundari care se aprovizionează în comun de la dealerii principali sau își ofereau spre vânzare substanțe în mod reciproc; al treilea palier – consumatori/revânzători care se aprovizionau de la dealerii principali și secundari și care revindeau o parte din substanțe pentru a-și asigura consumul propriu în mod gratuit.
În timpul cercetărilor s-a conturat existența a trei nuclee infracționale: unul profilat pe traficul de droguri-canabis, altul profilat pe traficul de droguri de mare risc-comprimate MDMA, iar cel de-al treilea profilat pe vânzarea de substanțe psihoactive. Cele trei nuclee erau compuse din 27 de persoane de pe raza județului Buzău, identificate ca fiind implicate în traficul drogurilor și substanțelor psihoactive, precum și aproximativ 240 de persoane care au procurat astfel de substanțe sau care aveau cunoștință de activitățile infracționale.
50-60 de lei/comprimat de drog de mare risc, 10 lei/plic cu substanțe psihoactive
Substanțele de energizare a psihicului erau procurate, în principal, de la persoane din județul Galați și municipiul București, precum și direct din afara României și oferite către consumatori pe raza județului Buzău (cu precădere în municipiul Buzău), prețurile fiind variabile în funcție de tipul de substanță interzisă: 50-60 lei/gram canabis, 50-60 de lei/ comprimat de drog de mare risc, 10 lei/plic cu substanțe psihoactive; dealerul porționa și vindea canabisul, respectiv inflorescențele, mugurii de canabis, ambalate în foițe de staniol ori în plicuri transparente din material plastic; după procurare, consumatorul unui asemenea drog îl mărunțea cu ajutorul unui grinder, după care confecționa artizanal o țigară (joint) ce conținea canabis amestecat cu tutun, ce se putea fuma. Dintr-un gram de canabis se pot confecționa, în medie, 4 jointuri, spun anchetatorii.
În ceea ce privește traficul de produse psihoactive, dealerul procura mai întâi substanța activă pe care o pulveriza pe fragmente de materie vegetală (în special nalbă) folosind diverși solvenți, gen acetonă, și vindea produsul astfel obținut, pe care îl porționa și ambala, în general, în pliculețe de hârtie ce conțineau între 0,05 și 0,10 grame de materie vegetală psihoactivă. În situații mai rare, dealer-ul procura produsul psihoactiv în forma finală. De asemenea, substanțele psihoactive se consumau în amestec cu tutun prin fumare.
Uneori, dealerii s-au sprijinit reciproc în aprovizionare, în sensul că au recomandat și au făcut legătura cu persoane din municipiul Galați ori București care aveau posibilitatea de a oferi spre vânzare cantități mai mari de substanțe de energizare a psihicului; pe de altă parte, au existat situații în care dealerul solicitat de consumator rămânea fără marfă și, în consecință, direcționa consumatorii către alți membri ai rețelei. Anchetatorii spun însă că membrii rețelei erau precauți în desfășurarea activității infracționale, oferind spre vânzare substanțe interzise doar persoanelor cunoscute și folosind, în general, un limbaj codificat. Spre exemplu, discutau în mediu virtual folosind diverse aplicații informatice în legătură cu eventuale deplasări în vederea aprovizionării, dar și pentru a stabili întâlniri cu consumatorii; își schimbau frecvent terminalele mobile și numerele de telefon, în principal discutând în mediul on-line pe „whatsapp”, „facebook”, „messenger”, „wickr me ” etc. – creându-și conturi anume destinate doar pentru a discuta cu alți dealeri și cu consumatorii.
În general, erau evitate discuțiile telefonice, fiind preferate întâlnirile directe; substanțele interzise nu erau oferite spre vânzare persoanelor necunoscute sau consumatorilor care veneau însoțiți sau trimiteau intermediari; dealerii nu aveau o regulă în deplasările pentru aprovizionare, utilizând mijloace de transport în comun sau diferite autoturisme ale persoanelor din anturaj.
Substanțele ajungeau în parte la consumatori în cluburi din Buzău dar și din București.
Membrii rețelei, între 17 și 51 de ani
Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie 2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Buzău au efectuat un număr de 42 percheziții domiciliare pe raza județului Buzău, dar și a municipiului București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri de risc și mare risc în vederea consumului propriu și efectuare de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, fără autorizație.
În cauză, s-a reținut faptul că, în perioada februarie 2018 – noiembrie 2019, pe raza județului Buzău a acționat o rețea infracțională formată din 27 persoane, cu vârste cuprinse între 17 și 51 de ani, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia procurării, în condiții de clandestinitate, de droguri de risc (canabis), droguri de mare risc (comprimate MDMA – metilen-dioxi-metamfetamină, cunoscută și ca ecstasy) și diverse produse susceptibile de a avea efect psihoactiv, transportarea, depozitarea temporară, manipularea, ambalarea și revânzarea lor către consumatori din municipiul Buzău și comunele limitrofe, precum și din municipiul București.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Ploiești, Bacău, București, Galați, Dâmbovița, Ialomița și Vrancea, precum și a celor din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Buzău.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: