Cum scapam de nisipul de la rinichi?
Nisipul la rinichi reprezinta una dintre afectiunile foarte des intalnite in randul romanilor si se manifesta prin dureri la nivelul spatelui ce iradiaza spre organele genitale.
Calculii renali, asa cum se numesc din punct de vedere medical, pot fi distrusi cu ajutorul undelor de soc, al endoscopului, cateterului sau prin operatie. Pietrele de dimensiuni mai mici se pot elimina pe cale naturala, o data cu urina, dupa ce ureterul a fost dilatat cu ajutorul unor medicamente.
Acestea pot fi eliminate si cu undele de soc extracorporale, care pulverizeaza pietrele. “Se fac una-cinci sedinte de maximum 20 de minute, in functie de localizarea pietrei”, a declarat Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie “Carol Davila” din Bucuresti, pentru ? Romania Libera.
O alta metoda de a scapa de pietrele de la rinichi o reprezinta ureteroscopia, care consta in introducerea unui endoscop special prevazut cu o camera video prin uretra, care vizualizeaza calculul, si, ulterior, extragerea acestuia fie integral, fie in bucati, dupa distrugerea lui.
“Metoda prin care tratam un pacient depinde de marimea pietrei, duritatea acesteia, de localizarea ei si de starea pacientului”, spune Cristian Surcel, medic urolog la Spitalul Fundeni din Bucuresti.
Pentru calculii renali de peste 2,5 cm se foloseste drept metoda nefrolitotomia percutanata, ce consta in introducerea unui cateter in rinichi ce vizualizeaza si extrage sau distruge pietrele.
Simptomele care indica aceasta afectiune constau in dureri violente de la nivelul spatelui care iradiaza spre organele genitale, care pot fi insotite de greata, varsaturi, balonari sau hipertensiune arteriala. Cand apare febra, bolnavul trebuie internat de urgenta, pentru ca urina suprainfectata se poate raspandi in tot organismul, ducand la pielonefrita acuta obstructiva si chiar la deces.
Nisipul la rinichi apare atunci cand substantele din urina depasesc cantitatea la care rinichii reusesc sa le mentina in stare dizolvata, ceea ce conduce la cristalizarea acestor componente si astfel apar microcalculii.
Pentru a preveni formarea de nisip la rinichi, medicii va recomanda sa faceti o ecografie pe an. Totodata, este bine sa beti peste doi litri de lichide pe zi (ceaiuri din plante, apa, supe), astfel incat cantitatea de urina eliminata zilnic sa fie de peste un litru si jumatate. Este important sa nu se abuzeze de alimentele bogate in calciu si vitamina C, precum lactate, branzeturi ori ciocolata, cacao.
Sursa: Piatza.NET
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: