Cum vezi dacă ai telefonul ascultat
V-ați întrebat vreodată dacă telefonul dumneavoastră este urmărit sau sunteți ascultat? Cu siguranță, au existat cazuri în care ați crezut asta. Chiar dacă răspândirea rapidă a telefoniei mobile ne-a ușurat viața de zi cu zi în foarte multe feluri, creșterea numărului de infracțiuni legate de acest domeniu al telecomunicațiilor a devenit una dintre cele mai mari preocupări actuale.
Din fericire există câteva metode simple prin care puteți verifica imediat dacă telefonul a fost compromis sau dacă apelurile și mesajele au fost redirecționate fără știrea dumneavoastră. Tot ce trebuie să faceți este să formați câteva coduri USSD.
Codurile USSD, uneori denumite și „coduri rapide” sau „feature codes”, sunt un protocol de comunicații utilizat de telefoanele celulare GSM pentru a comunica cu computerele operatorului de rețea mobilă. Acestea pot fi utilizat pentru navigarea WAP, serviciul de redirecționare a apelurilor și mesajelor, serviciile de locație și ca parte a configurării telefonului în rețea, dar și multe altele.
Care sunt aceste coduri utile
Platforma online brightside.me a adunat cele mai importante coduri pentru a le folosi atunci când bănuim că mai exista și altcineva „pe fir”.
*#62# – este un cod cu care putem aflat dacă mesajele și alte date au fost redirecționate. După introducerea acestui cod va fi afișat pe ecran statusul diferitelor tipuri de redirecționare.
002# – cu acest cod universal putem să oprim toate formele de redirecționare active pe telefon. În plus, acest cod poate fi folosit în roaming, iar în acest fel, banii nu vor mai fi luați din cont pentru apelurile care sunt redirecționate către mesageria vocala.
*#06# – cu ajutorul acestui cod puteti afla IMEI -ul telefonului. Daca stiti acest numar, va puteti gasi telefonul in caz ca il pierdeti sau vi se fura.
Alte coduri speciale
Potrivit sursei citate, mai există anumite coduri pentru a afla dacă locația dumneavoastră este urmărită de cineva. Pentru aceasta aveți nevoie de utilitarul NetMonitor și tastați unul din următoarele coduri:
pentru iPhone: #12345#3001
pentru Android: ##4636## sau ##197328640##
De asemenea, trebuie să urmați și o serie de pași:
Pasul 1. Mergeți în secțiunea numită UMTS, apoi UMTS RR info, și scrieți toate numerele de sub ID-ul celulei. Aceste numere sunt stațiile de bază situate în apropiere. Telefonul se va conecta în mod implicit la acea stație care emite cel mai bun semnal.
Pasul 2. Du-te înapoi la meniul principal și dă click pe fila Informații MM, apoi pe PLMN. Notați numerele de sub Local Area Code (LAC).
Pasul 3. Cu ajutorul acestor două numere și un site obișnuit (a patra filă din stânga), puteți determina locația pe hartă a stației de bază la care telefonul este conectat.
Dacă ești îngrijorat că un stalker, un hacker, un angajator, un părinte sau chiar forțele de ordine ți-ar putea asculta telefonul, ai ajuns unde trebuie. E bine să știi că, fie că vorbim de telefoane mobile sau fixe, convorbirile tale ar putea fi interceptate, însă doar în condiții speciale.
Ne-am propus să-ți explicăm tot ce trebuie să știi despre ascultarea telefoanelor, de la modul în care această operațiune poate fi făcută, până la legalitatea acestui fapt.
În plus, în rândurile ce urmează, îți vom spune cum îți dai seama dacă telefonul tău este ascultat și care sunt semnele care ar trebui să te îngrijoreze, dar și ce ar trebui să faci pentru a controla situația.
Interceptare telefoane – cum îți poate asculta cineva telefonul?
Atunci când folosești un telefon mobil, te aștepți ca mesajele sau apelurile tale să fie unele confidențiale. Presupunerea ta este că ai control deplin asupra conversațiilor tale, însă e posibil să te înșeli.
Există mai multe metode prin care cineva îți poate intercepta atât apelurile, cât și mesajele. Mai mult decât atât, prin anumite metode, există riscul ca fișierele din telefonul tău să ajungă pe mâna hackerilor.
Cea mai cunoscută metodă prin care cineva îți poate intercepta apelurile este printr-un atac KNOB (Key Negotiation Of Bluetooth), adică prin conectarea la telefonul tău via Bluetooth. De aceea, e indicat ca, atunci când nu o folosești, să oprești această funcție a telefonului tău.
Din nefericire, atacurile KNOB sunt doar vârful aisbergului atunci când vorbim de metode de interceptare a telefoanelor. Există multe alte modalități prin care hackerii îți pot spiona telefonul, având undă verde la camera dispozitivului, fotografiile, fișierele, contactele și, bineînțeles, apelurile și mesajele pe care le dai sau le primești.
Cele mai cunoscute dintre acestea sunt:
Rețelele publice de Wi-Fi
La fel ca Bluetooth-ul, Wi-Fi-ul este o tehnologie de transfer de date wireless. Modul în care Wi-Fi-ul funcționează este diferit, dar hackerii îl pot folosi pentru a lansa același tip de atacuri.
Ei pot face acest lucru obținând acces neautorizat la rețele vulnerabile sau pot configura un hotspot Wi-Fi public cu singura intenție, cea de a pirata dispozitive mobile și laptopurile care se conectează la rețeaua respectivă. Acest tip de atac a fost folosit în trecut pentru a viza oamenii de afaceri care foloseau Wi-Fi-ul în lobby-urile hotelurilor.
Atașamentele, siteurile sau aplicațiile neautorizate
Prin aplicații neautorizate, atașamente de mail și siteuri suspecte, hackerii pot instala programe malware pe telefoane, care vor spiona tot ceea ce face utilizatorul. Programul malware pentru Android RedDrop, de exemplu, poate fura fotografii, fișiere și informații despre dispozitivul victimei și poate asculta apeluri. De asemenea, poate trimite SMS-uri la un număr cu tarif premium. Hackerii pot folosi un malware pentru a intercepta totul de pe telefon, de la cameră la cuvintele pe care le tastezi.
Aparatele de ascultare telefoane
Te întrebai dacă există aparate de ascultare telefoane, așa cum ai văzut prin filme? Da, există multe dispozitive care pot fi folosite pentru a intercepta date de pe telefoanele mobile și pentru a lansa atacuri menite să oprească efectuarea apelurilor.
Dispozitivele de interceptare IMSI, cum ar fi StingRay, sunt utilizate în general de oamenii legii, dar pot fi achiziționate și pe piața neagră. O modalitate prin care acestea funcționează este să acționeze ca un turn de rețea mobilă fals, la care se vor conecta automat toate telefoanele dintr-o anumită rază.
Clonarea SIM
Prin clonarea unei cartelei SIM, hackerii pot vedea toate mesajele text, își pot trimite propriile mesaje și pot asculta apelurile efectuate pe cartela respectivă. SIM-urile pot fi clonate în numeroase moduri. Unele dintre acestea necesită acces fizic la cartela SIM a victimei, dar este posibil, de asemenea, să fie făcută de la distanță.
Ce poți face pentru a evita să-ți fie ascultat telefonul?
Singura modalitate 100% sigură de a ști că telefonul tău nu este ascultat este… să nu ai deloc telefon. Și cum această metodă este una drastică și deloc plauzibilă pentru zilele noastre, îți prezentăm câteva metode prin care poți reduce riscul de a fi spionat prin telefon:
- descarcă aplicații numai din surse de încredere (din Google Play, dacă folosești Samsung, de pe App Gallery, dacă ai un Huawei mai nou, sau de pe App Store, dacă ai un iPhone);
- ai grijă la ce anume dai Accept atunci când instalezi o aplicație nouă în telefon (când o aplicație de editare poze îți cere acces la microfon, poate ar fi o idee bună să cauți o alta);
- cumpără telefoane doar din surse sigure;
- asigură-te că ai toate funcțiile de securitate activate pe telefon;
- dezactivează Bluetooth-ul atunci când nu îl folosești;
- evită conectarea la rețelele de Wi-Fi publice;
- activează autentificarea în doi pași pe toate conturile;
- nu intra pe siteuri suspecte și nu descărca niciun atașament venit din surse ciudate în telefon, pentru a evita un atac de phishing.
Lege ascultat telefoane – în ce condiții ți-ar putea asculta cineva telefonul?
Dacă până în 2016 doar SRI-ul avea dreptul de interceptare a telefoanelor, conform legii 356/2006, o ordonanță de urgență de la vremea respectivă a permis mai multor instituții de lege din România să poată asculta telefoanele, dar numai în baza unui mandat admis de un judecător.
Procurorii DNA, DIICOT, cei ai Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi cei din structurile de parchet teritoriale ale Ministerului Public au dreptul să efectueze interceptări ale comunicaţiilor (telefonice sau electronice), folosind infrastructura Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor administrat de SRI.
Procurorilor li se adaugă, ca şi până acum, celelalte servicii secrete din România (SIE, DIPI, DIA) care apelează la SRI atunci când fac interceptări, în baza mandatelor de siguranţă naţională.
3 semne care ți-ar putea spune că ai telefonul ascultat
Erai vreodată prins în mijlocul unui apel telefonic, când ai auzit un sunet ciudat, asemănător celui pe care îl face un receptor de telefon fix când este pus în furcă? Ori poate ai auzit că există o legătură între telefoanele ascultate și un ecou specific, pe care și tu l-ai sesizat? Sau ai simțit cum, în timpul convorbirii, intervine un zgomot static sau un sunet de click de taste?
Dacă da, află că nu ești singurul care a trecut prin asta. Mulți sunt îngrijorați că aceste sunete ciudate ar putea însemna faptul că cineva le ascultă telefonul. Și nu spunem că nu ar putea fi posibil, însă până să te îngrijorezi, trebuie să afli ceva important. E foarte posibil ca aceste sunete să vină și din alte surse, cum ar fi o conexiune instabilă a rețelei de telefonie, deci nu neapărat de la o altă persoană care îți ascultă telefonul.
Totuși, sunetele pe care le-ai sesizat te-ar putea anunța și că telefonul tău este ascultat. Iată și alte semne care te-ar putea pune pe gânduri în acest sens:
Bateria nu mai ține la fel de mult
Dacă erai obișnuit ca bateria telefonului să țină o perioadă destul de mare de timp, ca brusc acest lucru să nu mai fie valabil, s-ar putea ca dispozitivul tău să aibă instalat un program prin care convorbirile tale să fie ascultate.
Totuși, ține cont de faptul că, dacă telefonul tău are mai mult de un an, e posibil ca bateria acestuia să-și fi pierdut din capacitate. Mai ales dacă nu ai acordat prea multă atenție recomandărilor producătorilor despre cum se încarcă corect un telefon.
Revizuiește activitatea pe care ai avut-o pe telefon în ultima perioadă. L-ai lăsat mai puțin timp la încărcat? Ai avut de sunat mai multe persoane decât în mod normal sau ai stat mai multe ore online? Dacă da, ăsta poate fi motivul pentru care bateria telefonului tău se consumă mai repede decât de obicei, nicidecum faptul că dispozitivul ar putea fi ascultat.
Primești mesaje ciudate
Dacă telefonul tău recepționează SMS-uri care nu au niciun sens, în care sunt trecute mai multe cifre și litere într-o înșiruire aleatorie, e posibil să ai instalat pe dispozitiv un soft care îți interceptează convorbirile.
Fenomenul de primire a unei serii de litere și cifre se întâmplă deoarece unele aplicații de hacking își primesc comenzile prin mesaje SMS criptate.
Telefonul face comenzi pe care nu i le-ai dat
Dacă sesizezi o activitate pe ecranul telefonului atunci când tu nu îl folosești, e foarte posibil ca cineva să-ți umble în telefon de la distanță, cu un program instalat pe dispozitivul tău. Sau pur și simplu ai luat un virus care își face de cap prin fișierele sistemului de operare a telefonului.
Ce faci dacă ai telefonul ascultat?
Prima măsură pe care o poți lua atunci când bănuiești că ai telefonul ascultat este să pui dispozitivul pe modul avion, pentru a opri orice conexiune pe care acesta ar putea-o avea.
Intră în Setări, acolo unde poți vedea toate aplicațiile, și observă dacă întâlnești vreuna care nu ți se pare a fi cunoscută. E foarte posibil să fi intrat în contact cu un virus (malware) care să-ți fi instalat pe telefon o aplicație de urmărire.
În cazul în care identifici o aplicație pe care nu-ți amintești să o fi instalat în telefon, dezinstaleaz-o. Nu uita să dai și Delete Cache și Delete Data. Mai apoi, după ce te-ai asigurat că ultimul backup la telefon a fost făcut de curând, să nu pierzi nimic din lista de contacte, din date sau din galeria foto, dă un reset din fabrică a dispozitivului.
După ce ai făcut toate astea, telefonul tău ar trebui să fie perfect în regulă.
Ce telefoane nu pot fi ascultate?
E foarte posibil să găsești tot felul de recomandări online, atunci când cauți mai multe informații despre telefoane anti-interceptare. Adevărul este că aceste aparate nu există, deci îți recomandăm să nu pici în capcana anumitor comercianți care pretind că îți vor vinde un telefon care nu poate fi ascultat.
Această încadrare, de telefoane anti-interceptare, este doar o formulare menită să atragă vânzări, pentru că nici măcar la capitolul idee de marketing nu o putem încadra.
Telefoane care nu pot fi ascultate nu există.
Însă dacă nu ai descărcat aplicații dubioase, dacă nu ai accesat siteuri nesigure, dacă nu ai deschis mailuri ciudate sau dacă nu ești căutat de Poliție, nu ai niciun motiv să crezi că telefonul tău este ascultat.
Totuși, dacă bănuiești că se întâmplă asta, e suficient să îl închizi pentru a te asigura că dispozitivul nu mai poate fi interceptat.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: