Dacă era mai bine in comunism, de ce vă plângeți, viermilor?
Pentru mine sondajul din noiembrie de la INSCOP Research este pur și simplu stupefiant – 44,6 % dintre cei întrebați consideră că regimul comunism a fost un lucru bun pentru România iar 77,7% că înainte se trăia la fel sau mai bine. 77,7 la sută…
Departe de mine să fiu în stare de șoc din cauza procentelor sau a seninătății cu care o mare parte din poporul ăsta declară unul dintre cele mai negre și blestemate sisteme politice ale lumii moderne drept bun.
La urma urmei cum să se gândească nea Dorel, adus de pe brazdă și făcut orășean respectabil de către comuniști sau madame Florica, vânzătoarea la care toți doctorii îi dădeau sărutmâna pentru o pungă de cafea sau Marian, turnătorul din scara blocului, la câți oameni și familii a nenorocit comunismul, la cum a ras de pe fața pământului orice coloană vertebrală avea poporul ăsta înainte și la cum a exterminat și cea mai mică urmă de elitism real și scară a valorilor aveam ca națiune?
Nu e nimic surprinzător aici la fel cum nu e nimic surprinzător în voturile pentru ulei sau pentru două sutici de săniuță în barul satului. Însă e ceva care mă deranjează profund și mă enervează până la perplexitate.
Cum de îi văd pe aceeași oameni plângându-se, revoltându-se și arătând o dezamăgire spumoasă când li se răpește orice fărâmă de confort capitalist și democratic?
1. Să le întrerupă o pană de curent telenovela sau capatosu de seară sa vezi cum sar plini de furie urlând spre ceruri cum se poate întâmpla așa ceva suntem în epoca de piatră?
În comunism aproape peste tot se lua zilnic curentul, inclusiv iarna. De ce vă plângeți?
2. Îi vezi ținându-și sacoșele ca pe niște scuturi oțelite și bătându-se pe promoții, tigăi, încingând liniile telefonice cu dry-cokere. Vai ce bine se trăia înainte, acum n-avem bani de niciunele.
În comunism se ajunsese oficial la o alimentație sănătoasă (scoasă din puțul gândirii doctorului Iulian Mincu) care prevedea o rație de un kilogram, atenție un kilogram pe lună, la zahăr și ulei… restul era pe relații, carnea la fel, să mai vorbim de portocale, pecsi?
De ce vă plângeți? Mergeți pe rația dinainte… aaaa, poate aveați rude la abator, ei nu toți aveau, nici prieteni la apaca, nici pile la alimentară, nici măcar cunoscuți la raionu de izmene… intelectualii ăștia amărâți…
3. Vai ce scumpă e benzina! Da, până și pe asta am auzit-o de la un nostalgic declarat.
Pe vremea lui Ceaușescu aveai voie să ieși cu mașina numai dacă se potrivea la număr. Nu mai țineți minte cum era cu soț fără soț? Câți litri puteai lua ca șofer și cum se uneau mai multe familii ca să aibă benzina de ajuns până la mare? De ce vă plângeți?
4. Nu mai poate primăria suporta subvențiile și cheltuielile și ne ia din apa caldă, ce jigodii, cum își permit?
Eu îmi amintesc că mă spălam repede-repede și apoi umpleam cada cu apă fierbinte și puneam o folie de nailon peste ea ca s-o mențin caldă până vine mama acasă de la serviciu, nu mai țin minte exact dar cred că era odată la 2 săptămâni la noi.
În rest ne spălam cu apă încălzită la sobă, da la soba metalică de pe hol așa cum avea lumea la bloc în epoca de aur.
5. Când s-a închis otv-ul s-a ridicat un tsunami de dezaprobare din partea generației de peste 50, cea responsabilă în mare parte de procentele sondajului de la care am pornit.
Două ore de televiziune unică avea comunismul și un sfert de oră de desene pentru care așteptam o săptămâna să vină weekendul. De ce vă plângeți?
6. Mai pot continua așa la nesfârșit dar mă opresc cu unu exemplu de vârf.
Uite la nenorociții ăștia de politicieni cum își bat joc de noi, nu le-ar fi rușine, noi chiar nu contăm?
Se pare că simplul fapt că poți spune asta în gura mare provoacă amnezie acestor monumente de decență logică care chiar nu pot face o paralelă rudimentară cu ce era în comunism. Clasa suverană de partid care te putea, fără nicio exagerare, omorî pentru ce vorbeai cu nevasta, popa sau vecinul de la parter.
Nici nu mai e nevoie să spun mai multe, asta ar trebui să fie de-ajuns. Te putea omorî sau arunca zeci de ani într-o închisoare inumană pentru ce spuneai, nu organizat nu conspiraționist ci cu amicii la o bere.
Ce rost are să trecem la pictat modul în care politicianul comunist nu numai că avea libertate deplină și niciun contact cu cetățeanul de rând și cum aș putea să compar regimul de atunci cu prezentul când chiar în ziua când scriu articolul ăsta în țară se protestează pe străzi?
De asta sunt surprins și revoltat, nu de opinii – fiecare are dreptul la ele, nu de procente – sunt mulți care gândesc diferit față de mine și asta nu e o problemă – ci de indolența și ipocrizia cruntă exact a celor care au îmbrățișat comunismul și s-au bălăcit în mizeria lui, fericiți că nu trebuie să aibă vreo valoare reală, vreun scop, vreo etică a muncii, vreo urmă de solidaritate față de cei de lângă ei.
Falsitatea ăstora mă face să vreau să-i alerg cu biciu pe câmpiile Bărăganului.
Cine vă oprește să trăiți cu câteva ore de curent pe pe zi, cu un singur post de televiziune deschis doar seara până la zece, cu un kilogram de ulei pe lună și carne de merluciu înghețat, fără căldură și cu apă caldă de două ori pe lună? Cine vă oprește să înghițiți absolut tot ce fac ăștia de la guvernare fără să scoateți un cuvânt?
Cine dracu vă oprește să trăiți ca înainte, când era mai bine? De ce vă plângeți viermilor? – Articol de Vlad B. Popa, Reactii.ro
VEZI SI: Vai cât s-a construit în comunism – o altă tâmpenie nostalgică
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
Un articol manipulator. Oamenii aveau un loc de munca? Aveau! Siguranta individului era asigurata? Era! Legea era respectata? Era! Nu existau nici jafuri economice, coruptie si pe atunci se construia nu se distrugea. De ce a fost distrus tot ce s-a construit atunci? Unde-i uzina 1 Mai din Ploiesti care fabrica instalatii de foraj, sonde si platforme maritime. Acum Petrolul romanesc este exploatat de corporatii straine, care incaseaza tot profitul. De ce au fost sacrificati aproape 4 milioane de romani, fiind fortati sa paraseasca tara, de catre cei care au jefuit si au distrus industria si agricultura pentru a se imbogati? De ce aceasta crima impotriva romanilor nu a fost anchetata si pedepsita? Tu Vlad B. Popa, ignori toate acestea si faptul ca Romania, care detine resurse, a devenit cea mai saraca tara din Europa. Raspunde doar la o singura intrebare: De ce benzina la noi in tara este cea mai scumpa din UE desi sunt tari din UE unde benzina este cu mult mai ieftina ca la noi desi nu au zacaminte de petrol? Si inafara de asta la noi salariile sunt mai mici chiar si de 10 ori decat in acele tari?
Aerticol scris din lipsa de ratiune ! Contine o doza de adevar dar nu adevarul in sine ! Toate aceste sacrificii pe care populatia le-a suferit au fost urmarea imprumutului de la FMI in conditii de camatarie mondiala , fara de care Romania nu putea sa-si construiasca economia-industria de care avea nevoie. Nu au fost contractat acel imprumut pentru dezmatul clasei politice ( comunistilor ) ci pentru dezvoltare. Insa pentru a scapa de povara acestui imprumut si a ne dezvolta cu adevarat se impunea achitarea rapida a acestuia si trecerea la alte masuri benefice Romaniei. Asadar s-a recurs la rationalizarea sociala care a nemultumit majoritatea populatiei. Insa nu s-a spus populatiei ca dupa achitarea prin sacrificiu a datoriei externe urma alte masuri de destindere a nivelului de trai . De ce nu l-au lasat pe Ceausescu cu intregul sistem in viata dupa 1990 pentru a vedea cum are de gand sa redreseze sistemul social pe care l-a oprimat pentru a-si achita datoriile ? Cum ar proceda o familie care se indatoreaza pentru a se dezvolta si a nu cadea in capcana bancilor ( camatarilor ) ? Gresit s-a procedat de catre sistemul comunist pentru ingradirea dreptului la libera exprimare, de gandire si constiinta insa pe linia dezvoltarii economiei si industriei s-a procedat corespunzator. Din aceste motive peste 40 % din populatie deplange sistemul comunist !
un pupincurist si un mai mare prost decat autorul acestui articol….
nu ti-e ma rusine?melteanule.
Locuri de munca? Da, toti aveau locuri de munca, si cei care o frecau la rece toata ziua, si cei care furau din fabrici, si cei care erau atat de prosti incat trebuiau pusi la colt sa stea, petnru a nu strica zona de productie. Da, toti aveau un loc de munca. Si? Asta nu a facut decat sa sustina non valoarea. Lenestii si prstii ii trageau in jos pe cei cu doi neuroni in plus, ca doar nu erau fraieri sa munceasca in plus si sa castige la fel ca aia de o frecau! LA mine in oras era o fabrica ce ingloba 12 mii de muncitori. Astazi are o productie mai mare decat atunci cu doar 3500! Ce spune asta despre comunism?
Si da…. pentru nostalgici, am aceiasi dorinta… sa fie inchisi intr-un cartier sigur, fara infractionalitate (desi imi aduc aminte de mari crime realizate in perioada comnista), inchisi cu un gard, sa nu poata iesi, sa aiba toti locuri de munca, sa primeasca energie electrica, apa rece, apa calda, caldura cu portia. Sa poata cumpara din salariu doar mancarea ce se gasea atunci prin alimentare. Sa priveasca la televizoare alb negru doua filme pe saptamana in rest programe care sa ridice in slavi traiul lor. Sa se imbrace cu haine din poliester si copii lor sa se joace cu mingi ieftine din cauciuc turnat stramb. Asta le doresc!
Eshti . . . Totoloi ! Habar nu ai ce vorbeshti.
Lenesi si prostii sunt cei care acum au 4 clase si sunt "DIRECTORI" "ADMINISTRATORI" si chiar "PATRONI". Astia sunt adevaratii lenesi, nu misca un pai, le tremura mana cand iti dau salariul minim pe economie din care nu stiu cum sa te fure sa iti mai taie cine stie ce rahat, si sa te mai si intarzie cu el. Dar in schimb nu le tremura mana deloc cand cheltuie 1500 de lei pe seara la manele cu shaworma in mana. Acum ce? te bucuri ca ai electricitate , apa calda si caldura dar salariul nu acopera cheltuielile??? Gasesti de toate dar nu ai cu ce sa le cumperi? Te plangi de salariu ca e prea mic dar ai vreo speranta ca poti gasi altceva de munca in tara asta???
Vezi ca esti pe langa? Oricum e un blog de rahat din moment ce totul e cenzurat aici. Nu poti sa postezi daca nu le place lor. Hahaha si mai vorbeau de comunisti, ce ingrati.
Adevarul despre perioada 1948-1989 nu vi se spune.Luati aminte ca adevar va zic voua.Dupa nationalizare a fost o periada neagra cu foamete si arestari pentru exterminarea pur si simplu a celor care reprezentau progresul pentru societate.Tuturor celor care aveau cat de cat averi stranse in cateva generatii(sa fim bine intelesi mai mult sau mai putin licite)li s-au confiscat aruncandu-i pur si simplu cu cea mai mare cruzime umana direct in strada.Pana in 1960 tot ce a facut parte din clasa de mijloc si mai sus au fost pur si simplu exterminati.Dupa 1960 pentru cei saraci (asa cum am fost si eu) s-a inceput crearea de locuri de munca astfel ca perioada 1965-1972 a fost o perioada de iesire din saracie.Parintii mei aveau amandoi servici iar duminicile erau realmente zile fericite.Ultimii oameni ai comunei mergeau duminica la cinematograf apoi la "BUFET" unde parimtii serveau cate un "tap" de bere(mai mic decat halba de azi) iar la copii ne lua alune americane si sirop.Strada principala a satului era plina duminica.Nu pot uita aceasta realitate.Nenorocirea a iceput dupa cutremur si dupa inundatii culminand cu perioada 1980-1989 cand intr-adevar a fost cumplita.Apropo… Aproape de 1970 datorita perioadei de inflorire si de crestere a nivelului de trai se incepuse furtisagurile: soferii faceau curse clandestine carand pietris si nisip pentru constructia de case noi, medicii incepuse sa ceara spaga pentru operatii etc.Si mai sunt multe de spus…
Idiot articol, n-ai cum discuta cu o persoana rau-intentionata, care-si aduna curajul de-a grohai, la 25 ani de la caderea comunistilor…
mda regimul comunit vs regimul capitalist , si ce zic romanii/fiecare dupa cum ii era mai bine ,nu gandeste nimeni in ansamblu ,fiecare dupa pizda masii ,si normal ,ca nu o s o ducem bine daca suntem fiecare cu piuzda masii……asta i sigur
Nu am fost membru in PCR niciodata. Am avut doar de suferit pentru aceasta. Dar ! acum cum nu credeam vreodata sase intample, recunosc ca in acea perioada, chiar era (din anumite ouncte de vedere) mai bine. Regret ca trebuie sa spun asta, dar nu pot nega,oricat ar fi de dorit. Atata hotzie,atata coruptzie, era de neconceput.
Put,oiul asta care a scris articolul e sigur nascut cu Mc burgherul in brat,e eu ma cam indoiesc sa fi trait el inainte de '89! Eu sunt nascut in '75 si am prins ceva din acele timpuri (eram in clasa a 8-a cand a fost rasturnat sistemul).
Ce nu stie Nea caisa care scrie articolul este ca atunci era totusi o selectie in a ocupa orice funct,ie chiar daca nu aveam agentii de recrutare sau HR cum se numesc azi care sa te futa in gura inventand tot felu de scuze si nicicand sa-ti aloce un interviu. Eu am doar un amarat de master la o Univ de stat din Bucuresti terminat si cu toate astea nu am reusit sa ajung la nici un interviu, excluzand Asigurarile unde se putea duce oricine ! Comparand lipsa CRONICA de locuri de munca de azi cu faptul ca inainte te ridica de pe strada daca nu aveai un job , te trimiteau obligat fort,at la unul, Cand ? era mai bine!!!??? In partidul ala nenorocit nu intra orice cap sec precum sunt acum in toate, dar absolut toate partidele si ''leaderii'' de 2 bani ai zilelor noastre. Atunci se gandea pe termen mediu si lung unde sa fie economia planificata (poate nici nu ati auzit de cincinale voi …) acum mergem in deriva'………Poate cineva sa-mi spuna unde va fi Romania peste 5 ani? poate si mai jos decat acum, si mai indatorata si mai fututa! Atunci s-a facut industrializarea, acum traim dezindustrilizarea! Nu m-ar deranja sa vad o Romanie al carei PIB sa fie alimentat in proportie de 98 % din turism , ca am avea toate bogatiile naturale conservate si exploatate in folosul nostru nu in folosul unor IUDEI din Canada sau de aiurea in timp ce noi muncim la noi in t,ara pe corcodus,e ca salariu mi-e rusine sa-l numesc! Era benzina greu de gasit si putina, asa e dar macar aveai ceva si puteai sa o cumperi , acum e mai bine ca s-a suit la 70 000 / litru ? Cate autoturisme poti sa-ti cumperi din 10 000 000 / luna cand datorille te sufoca ? Agricultura de azi , comparata cu agricultura acelor timpuri: azi mancam plastice de la turci, greci samd, fara gust si pline de chimicale si Euri in timp ce atunci totul avea gust si exportam la greu ! Ce s-a ales de padurile pastrate zeci de ani de comunisti?
Eu sunt constient de tarele acelui sistem, dar nu am cum sa nu-i recunosc virtut,ile ! Atunci umpleai cada cu apa fierbinte, azi cati i-si mai permit sa umpla cada, faci repede dus, cu 2 linguri de apa ca ai apometre si costa mult gigacaloria! Peste toate defectele poporului roman, au nascut monstri atunci si acelasi lucru se intampla si azi !
Lipsa unei educatii este cu mult mai vizibila azi decat atunci ! Azi trebuie sa cauti cu lupa niste urme de bun simt, la genratiile de analfabeti ce pica masiv BAC-ul…. Eu am dat sute de examene, nu grila' ca azi. Oricum ar fi, mi-e rusine si sila' de cretinii care vin in urma mea, cu fiecare genratie mai stupizi, mai inconstienti, mai preocupati de tatuaje emo, cum sa se prosteasca mai mult, de la ce pun pe ei ca imbracaminte pana la faptul ca nu-s capabili sa lege 2 fraze ! Eu am lasat in urma Ro spre alte zari mai nordice! Dar ma doare ca as fi putut fi la mine-n tara si nu sunt !
Sa ne sugi viermele,……ar fii foarte bine si acum ,bani au fost si vor mai fii,dar viermii din ziua de ieri au devenit carabusi gusati, budurhanosi, grasi si de o suta de ori mai lacomi si mai hoti decat viermii comunisti
Chiar daca a gresit prin exagerare, macar Ceausescu a vrut sa faca ceva, imbecilule, nu sa vanda tara asa cum o fac elitistii tai de azi…
Bine punctat articolul. Chiar daca cei din generatia comunista nu vad realitatea, Romania a fost mult incetinita in procesul de dezvoltare de regimul lor iubit. In ziua de azi cine are 2 degete de frunte, reuseste. Ca majoritatea celor care nu reusesc in viata aduc in discutie "minunile minunate" ale comunismului, e pentru ca atunci cand nu ajungi la struguri spui ca sunt acrii. Va prostesc patronii tot pentru ca ati fost invatati sa taceti si sa suportati, sa nu va mutati cuibul si sa nu riscati. Marea majoritate a celor care nu sunt multumiti cu salariul nu se gandesc nici o secunda sa aplice si pentru alte posturi mai bune. Ca o concluzie: tarile unde nu a ajuns comunismul niciodata, desi in anii 30-50 erau mai jos ca noi, acum sunt puteri economice.