Dan Diaconu: Pe șleau despre ceea ce urmează la nivel mondial
Recent, Lucian Sârbu a postat pe Facebook o chestie interesantă legată de modul în care poți înlocui un grafician cu algoritmii AI disponibili gratuit și cu câteva programe. E o chestie care ar trebui să le dea de gândit tuturor celor care lucrează în domeniile respective deoarece, din ce în ce mai mult, treaba se îngustează teribil.
În ultima perioadă am făcut un experiment încercând să înlocuiesc întreg marketingul cu AI. N-o să vă descriu tot fluxul, dar ceea ce vă pot spune este că am reușit să înlocuiesc un întreg departament de marketing cu algoritmi AI. Rezultatul nu a fost unul excepțional, ci – ca să fiu sincer – spre mediu. Poate vi se pare slăbuț, dar vă întreb sincer: câte firme își pot permite un departament de marketing chiar și mediocru? Ca startup, probabil te apuci să cumperi servicii ieftine, să faci branding de unul singur, sau să încerci un self-made design. Nu trebuie să spun că, în 99% din cazuri rezultatul este unul dezastruos, iar lipsa de coerență se vede de la o poștă. În cazul experimentului pe care l-am făcut, aceste probleme pur și simplu nu există. Rezultatul e unul corespunzător și poți merge cu capul sus. Într-adevăr, n-o să muți munții din loc, dar să fim serioși, pentru asemenea rezultate trebuie să bagi bani adevărați pe care, ca startup, mai mult ca sigur că nu-i ai. Și a te întâlni cu Carolyn Davidson pe 35 de dolari e de-a dreptul exclus în ziua de azi. De altfel, pot spune cu mâna pe inimă că ai mai degrabă norocul să dai peste versiunea AI a lui Carolyn Davidson decât să găsești în lumea de azi așa ceva.
N-am făcut introducerea pentru a vă vinde un serviciu, cu toate că la un moment dat v-ați putea trezi că sunt în spatele unui serviciu de acest tip pe care-l achiziționați. Am făcut-o cu alt motiv: acela de a vă atrage atenția asupra faptului că domeniul AI este deja unul matur, iar ceea ce veți vedea în perioada imediat următoare vă va bulversa. Probabil politicienii vor încerca să limiteze dezvoltarea, dar vă spun o chestiune cât se poate de simplă: nimeni nu se mai poate opune!
Dacă vă spun că în 2-3 ani veți vedea specialiștii în imagistică având un rol strict consultativ, un fel de a cincea roată la căruță, îmi veți spune că aberez! Dar nu aberez, chiar așa se va întâmpla. Cei care se specializează în domeniul juridic este foarte probabil să rămână pe drumuri. E adevărat, nu va fi înlocuit totul de algoritmi, dar sunt hălci întregi care vor dispărea. Zona de consultanță juridică va fi înlocuită într-o proporție de peste 80% de algoritmi. Primele faze procesuale se vor desfășura strict electronic, cu judecători electronici și cu avocați de aceeași factură. Un avocat electronic va trata infinit mai bine un proces tipic decât o face un avocat uman care se ocupă în același timp de zeci de procese. Iar de făcut o va face la prețuri insignifiante. Cam când vom vedea aceste elemente? Probabil în maxim 5 ani. Vi se pare SF?
De fapt, ceea ce vom vedea va fi o concediere pe bandă în toate domeniile de activitate. Eroii de Excel&PowerPoint care umplu multinaționalele vor îngroșa rândul șomerilor. Și nu doar ei, ci toți funcționarii care-și bazează activitatea pe aplicarea câtorva norme, proceduri sau legi. E natural să se întâmple așa din două motive:
- AI-ul odată învățat aplică întocmai și fără excepții reglementarea, iar de lucrat poate lucra non stop fără indemnizație suplimentară;
- rezultatele AI-ului au trasabilitate, pot fi evaluate în timp real și, cel mai important, de la o iterație la alta câștigă în productivitate.
Până de curând tehnologia amenința înlocuirea joburilor simple. Ne gândeam că vor dispărea femeile de serviciu, „întorcătorii de hamburgeri” s.a.m.d. Tehnologiile gen UIPath au reușit să înlocuiască idioții „entry-level” din zona birocratică. Acum, actualul AI înlocuiește joburile funcționarilor de birou care desfășoară activități complexe. Dacă acele activități au un oarecare grad de repetitivitate, atunci un algoritm le poate înlocui fără probleme.
„OK și nouă ce ne va mai rămâne de făcut?” – veți întreba fără speranță. Sincer să fiu, mare lucru nu. Unii scot din gâtul palmei chestiuni care cică s-ar adapta „noii lumi” gen „prompting engineer”, un fel de expert SEO al secolului XXI. Nu va fi așa.
Penuria de locuri de muncă va afecta absolut toate domeniile, cele cu specializare mare de azi – gen medicina – fiind cele mai pretabile înlocuirii. În câțiva ani operațiile normale vor fi efectuate de chirurgi electronici, nu umani. Probabil va exista o elită medicală, dar aceasta va avea domeniul extrem de comprimat și, de cele mai multe ori, jobul lor va fi unul de asistare a mașinii. Adică, în cazul în care ceva funcționează aiurea, aceștia vor avea „puterea” de „a scoate firul din priză”.
Poate că totul sună sumbru și cam „pe repede înainte”. Nu e așa! Domeniul a ajuns la momentul la care progresele au forță exponențială. S-a ajuns la curba aceea care se apropie de verticală, astfel încât pentru nenumărați oameni dușmanul identificabil va fi un algoritm din cloud. Locurile de muncă pentru oameni vor dispărea brusc deoarece nu vor mai avea justificare economică. Și-atunci ce se va întâmpla cu noi?
Eu văd două variante. Cu siguranță, pentru a nu avea probleme sociale, statele vor inventa un venit universal care să-ți permită să nu mori de foame. E OK? Fără dar și poate NU. Probabil dacă-ți surâde ideea de a sta să râgâi toată ziua o bere la pet și să consumi produse „optimizate” inclusiv din punct de vedere climatic, s-ar putea să-ți convină. Dacă însă nu vrei să îngroși rândul masei inepte va trebui să te adaptezi. Pe de o parte poți căuta să te specializezi în domeniile fundamentale care stau în spatele tehnologiei. Fără doar și poate acolo va mai fi cerere de oameni, dar chiar și-așa va fi foarte limitată din punct de vedere geografic și al cunoștințelor. Visul jobului de peste stradă nu va mai exista, dar asta e oricum o tendință care se manifestă de mult timp.
Va exista însă o clasă care va scăpa de teroare, cel puțin în prima fază. Este vorba de va fi cea antreprenorială care, de altfel, este și ajutată teribil de noile gadgeturi algoritmice. Se va întâmpla așa în cazul în care nu ne vom transforma într-un stup parametrizat unde oamenii vor fi „ocrotiți prin lege” și în care „știința” va triumfa inclusiv în ceea ce privește reglementarea chiar și a celor mai intime aspecte ale vieții. Cred totuși că societatea nu va intra în acel nivel disptopic, dar la fel de bine cred că nici nu va scăpa de AI. AI-ul de azi e echivalentul motoarelor cu abur de la începutul revoluției industriale. Așteptați-vă așadar ca totul să se dezvolte, nu să dispară.
Pentru noi, ca oameni, începe probabil cea mai mare provocare a istoriei. Văd tot felul de limbricei care repetă șabloanele „analiștilor” de marcă în ceea ce privește evoluția Rusiei sau a Chinei. Cică ar fi dezavantajate de scăderea populației. Prostie mai mare nici că mi-a fost dat să aud. În 3-5 ani vom vedea cum se va schimba refrenul. Statele cu cele mai mari probleme vor fi cele cu populație mare. Într-adevăr, China s-ar putea să aibă probleme, dar problemele sale vor veni de la populația mare pe care o are și nu de la faptul că această populație e în scădere.
Uitați-vă la situația României e de azi. Vedem probleme în zona pensiilor deoarece sunt mai mulți pensionari decât lucrători. OK, ce va face o țară ca România în condițile în care 80% din populație va avea un statut similar pensionarului? Din punctul meu de vedere, pandemia COVID și strategia cu „șomajul tehnic oferit de stat” a fost o pregătire pentru ceea ce urmează. Înțelegeți? Iată de ce „conspirația” cu reducerea populației nu e tocmai o conspirație, ci o direcție strategică pusă în aplicare de „planificatorii lumii”. Iată de ce apare brusc, ca o necesitate stringentă, „politica de vaccinare obligatorie”. Discuția pe care o vedeți la București este identică cu cea de la Washington, Londra, Paris s.a.m.d. Peste tot se poartă aceleași discuții de „protejare” prin vaccinare deoarece, cică de la toamnă trebuie să ne protejăm iar de COVID, să ne pese din nou! Și dacă, întîmplător, ne vom trezi cu o nouă pandemie n-aveți de ce să vă mirați. Și, ca să fie treaba treabă, de data aceasta s-ar putea ca acea pandemie să fie una chiar pe bune, în care rata de mortalitate să fie cu adevărat mare. Astfel încât ni se va oferi doar alternativa deznodământului: ori rapid de boală, ori științific de la vaccin.
Nu mai fac speculații, dar trebuie să conștientizăm care-i lumea în care trăim. Prostia e mare(vezi ca etalon idioata care joacă rolul de Ministru de Externe al Germaniei), ticăloșia încă și mai mare, astfel încât orice nebunie e posibilă. De câștigat nu știu cine va câștiga, dar știu sigur că singurii care vor avea o șansă vor fi cei care vor reuși să se adapteze.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: