Filme Online Subtitrate

Decizie neașteptată a actorilor sud-coreeni, în plină grevă la Hollywood. Ce acuzații grave le aduc platformelor de streaming

De ce vor actorii sud-coreeni să înceapă negocierile cu platformele de streaming

Au apărut tensiuni și între Netflix și actorii din Coreea de Sud. Industria cinematografică locală pare să o ia pe același drum ca și cea din Statele Unite: după scenariști, și actorii vor salarii mai mari. Platformele de steaming, care deja au provocat cea mai mare mișcare socială de la Hollywood de după 1960, sunt acuzate că profită de ani întregi de sistemul coreean de plată la limita subzistenței a actorilor secundari.

Tăcere totală

Sindicatul actorilor coreeni, KBAU, vrea să înceapă negocierile cu Netflix pentru noi contracte ale membrilor săi. Dar platforma de streaming evită orice contact cu acesta, declară președintele KBAU, Song Chang-gon, în Los Angeles Times.

„Una dintre principalele priorități după intrarea pe piața locală ar fi trebuit să fie stabilirea de canale de comunicare cu asociații ca ale noastre. Dar nu există niciun fel de comunicare. Problema este că toate aceste bugete imense de producție nu sunt distribuite echitabil. Cea mai mare parte merge către actorii-vedetă și către scenariștii de top. Dar pentru majoritatea actorilor secundari, salariile au stagnat sau chiar s-au micșorat”, spune Song Chang-gon.

Muncă multă, bani puțini, succes mondial

În ianuarie, Netflix a dezvăluit că 60% din abonații săi urmăresc filme și seriale sud-coreene. Cu 56 de producții originale, platforma a intrat pe piața locală cu mari ambiții financiare, dar și profitând de factori locali, precum condițiile de muncă „flexibile”, adică aduzive, deopotrivă pentru actorii și scenariștii sud-coreeni.

„Condițiile de muncă la producțiile originale Netflix sunt exact aceleași ca și în restul industriei coreene. E o cantitate incredibilă de muncă neplătită în această țară”, a mai spus și Kim Ki-young, președintele Broadcasting Staffs Union, sindicatul care reprezintă echipele de producție în Coreea de Sud, în Los Angeles Times.

De această politică a salarizării dezastruoase nu au scăpat nici producțiile cele mai de succes, deci și cele mai rentabile, ale platformei. „Jocul calamarului”, „Squid Game”, a adus peste 900 de milioane de dolari gigantului american de streaming, bani din care creatorul serialului, Hwang Dong-hyeok, nu a văzut niciun cent. Mai mult, contractul său stipulează din start faptul că renunță la orice drepturi de proprietate intelectuală și la orice bonus în caz de succes.

Ca și confrații lor americani, și sud-coreenii resimt presiunea dezvoltății inteligenței artificiale în industrie.

„Nu e nicio îndoială că sunt multe asemănări între SAG-AFTRA (sindicatul actorilor de la Hollywood, n.r.) și sindicatul nostru”, spune Song Chang-gon. „Așa că ar fi poate ar fi utilă o colaborare între organizațiile noastre, pentru a genera o adevărată mișcare de protest. Cred că asta este foarte important”, a mai spus Song Chang-gon.

Citește și:

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.