Dependenta de Droguri, Tipuri de Droguri si Semne de Dependenta
Dependenta de droguri este o boala cronica a creierului, care afecteaza consumatorul atat psihic cat si fizic. Exista o multitudine de cauze pentru care oamenii incep sa consume droguri, cum ar fi presiunea anturajului sau stresul. Multe din persoanele care incep sa consume devin dependente. Abuzul de droguri este o problema in continua crestere in Romania.
Schimbarile din creierul unui consumator de droguri
La instalarea dependentei de droguri (inclusiv etnobotanice), in creier au loc anumite schimbari. Aceste schimbari neurochimice afecteaza capacitatea de stapanire de sine si de luare a deciziilor. Exista un impuls puternic de a continua consumul, in ciuda raului provocat de droguri.
Dependenta de droguri preia controlul repede, consumatorul avand nevoie de cantitati tot mai mari sau de substante tot mai puternice pentru a atinge efectul dorit. Adesea se recurge la comiterea de infractiuni pentru finantarea viciului.
Negarea
De obicei, persoanele dependente de droguri se afla in starea de negare si nu sunt dispuse sa renunte la consum. Nu realizeaza ca sunt dependenti si ii acuza pe cei din jur pentru problemele aparute in urma consumului. Din pacate, dependenta nu afecteaza doar consumatorul, ci si familia si prietenii acestuia.
Majoritatea drogurilor psihoactive sunt impartite pe categorii. Toate aceste droguri induc dependenta si au efecte negative asupra organismului si a creierului uman:
- Etnobotanice
- Stimulente
- Depresive
- Opioide
- Halucinogene
- Canabis
- Altele, de ex. solventi
Etnobotanice
Etnobotanicele reprezinta un nou tip de drog, a carui popularitate creste rapid in spatiul european. Acestea sunt produse dintr-o combinatie de chimicale care se schimba continuu. Pot fi cumparate in mod legal pe piata si sunt vandute ca ,,ingrasamant pentru plante” sau ,,saruri de baie”. Pe eticheta sunt marcate ,,interzise consumului uman”. Aceste droguri pot avea efecte negative puternice asupra consumatorilor. Multi dintre ei risca sa ajunga intr-un pat de spital, la Urgente. In prezent, in Romania nu exista niciun program de reabilitare pentru persoanele care sufera de efectele secundare ale acestor droguri. Pentru mai multe detalii, puteti citi acest articol excelent scris de catre unul din psihiatrii nostri parteneri.
Stimulentele
Stimulentele actioneaza asupra sistemului nervos central si sunt asociate cu sentimente de euforie si cresterea nivelului activitatilor mentale si motorii. Printre exemple se numara cocaina, amfetaminele (speed) si ecstasy (de asemenea halucinogen).
Depresivele
Depresivele sunt de fapt chimicale care incetinesc atat activitatea sistemului nervos central cat si pe cea a creierului, in vederea calmarii anxietatii. Cel mai comun depresiv este alcoolul, alaturi de barbiturate si benzodiazepine (de ex. valium, temazepam).
Opiatele
Drogurile din categoria opiatelor reduc durerea, au efect euforic si sedativ, iar in doze crescute induc coma. Printre exemple se numara heroina, morfina, opiumul, metadona, dipipanona si petidina.
Halucinogene
Halucinogenele induc schimbari in perceperea realitatii. Printre acestea se numara LSD-urile, ecstasy, psilocybin (ciupercile magice).
Canabis
Canabisul este un drog depresiv si halucinogen.
Ecstasy
Ecstasy este un drog atat stimulent, cat si halucinogen.
Abuzul de droguri – Efecte psihice si fizice
Consumul de droguri are o serie de efecte negative grave asupra organismului si creierului, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, in functie de substanta utilizata.
Mai jos veti gasi o lista cu cateva din riscurile potentiale ale consumului diferitelor tipuri de droguri:
- Dependenta fizica si psihica
- Pierderi de memorie si distrugerea celulelor nervoase
- Boli cardiovasculare/ sincopa
- SIDA si hepatita
- Probleme de sanatate mintala
- Insomnii
- Pierderi excesive in greutate
Pe termen scurt, consumul abuziv al anumitor droguri prezinta simptome puternice, conducand la depresii, anxietate si paranoia.
Schimbari ce trebuie observate
Membrii familiei sau prietenii pot observa urmatoarele modificari in infatisarea si comportamentul unei persoane dependente de droguri:
- Ati observat schimbari recente in comportament sau personalitate? Sunt retrasi, se enerveaza usor, sunt nelinistiti, apatici?
- Exista schimbari ale obiceiurilor alimentare?
- Isi neglijeaza igiena, aspectul fizic?
- Si-au pierdut interesul pentru activitati de care obisnuiau sa se bucure?
- Si-au schimbat cercul de prieteni?
- Au probleme financiare?
- Au probleme cu legea?
Recuperarea in urma dependentei de droguri
Multe dintre persoanele dependente de droguri au nevoie de tratament intr-un centru rezidential, unde pot beneficia de ingrijiri medicale 24/7, dezintoxicare supravegheata si o rutina zilnica de sedinte de consiliere individuala si terapie de grup. In Europa in general, dar mai ales in Romania, numarul de clinici rezidentiale de reabilitare este foarte scazut.
Persoanelor dependente si familiei acestora din tarile Europei de Vest le recomandam sa se consulte cu medicul de familie si/sau sa ia legatura cu grupul local de Narcotici Anonimi, o comunitate self-help prezenta in intreaga lume si formata din fosti dependenti care pot oferi sfaturi si sprijin imediat.
Din pacate, reteaua de Narcotici Anonimi este subreprezentata in Romania, iar in momentul redactarii acestei pagini, nu exista niciun site al Narcoticilor Anonimi din Romania.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
intalnirea NARCOTICII ANONIMI din Bucuresti are loc in fiecare LUNI la ora 18:30 in cadrul Spitalului de Psihiatrie SF. STELIAN.