Deputatul PSD Adrian Mocanu, ferm convins că minerii au plantat flori la Mineriadă
Deputatul PSD de Buzău, Adrian Mocanu, cel care, în legislatura 2008-2012, a deținut titlul de cel mai tânăr parlamentar român, reușește să consterneze din nou opinia publică cu o declarație legată de mineriada din 13-15 iunie 1990, unul dintre cele mai negre evenimente din istoria recentă a României. Mocanu, care avea vârsta de șapte ani în 1989, a prezentat, pentru www.gandul.info, propria sa versiune despre mineriadă: ,,Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori”.
A treia descindere a minerilor lui Miron Cosma în București – catalogată pe drept cuvânt o tentativă de lovitură de stat a proaspăt alesului președinte Ion Iliescu -, a avut drept pretext “curățarea” Pieței Universității de manifestanții anticomuniști, dar a urmărit anihilarea completă a opoziției prin desființarea partidelor istorice și interzicerea publicațiilor ,,nealiniate”. Minerii, despre care Ion Iliescu a spus că au plantat panseluțe pe spațiul verde din fața Teatrului Național, s-au dedat la violențe și cruzimi de nedescris, îndreptate, în special, asupra studenților, intelectualilor, reprezentanților PNȚ-CD, PNL și PSDR, dar și a oamenilor simpli, trecători ocazionali prin zonele fierbinți.
,,Am văzut mineri care săpau și refăceau parcurile”
Declarația lui Adrian Mocanu a fost obținută de sursa citată în cadrul unei anchete printre tinerii parlamentari PSD, care au fost solicitați să comenteze modul în care au acționat autoritățile statului, care a fost rolul fostului președinte Ion Iliescu, dar și cel al minerilor în împrăștierea manifestanților din Piața Universității. Mineriada din 13-15 iunie 1990 este descrisă, paradoxal, de noua generație de politicieni din PSD drept o ,,pată neagră” în istoria democrației românești, care a afectat ,,grav imaginea României în străinătate”. Cu toate astea, ei spun că rolul fostului președinte Ion Iliescu a fost unul benefic, acesta contribuind la ,,stingerea conflictului”.
Adrian Mocanu avea la mineriadă șapte ani și o descrie drept „un moment negru din istoria noastră recentă”, care a prins nepregătite autoritățile, acestea fiind depășite de situație. El afirmă că nu este exclus ca anumite persoane să se fi îmbrăcat în hainele minerilor în 1990, o dovadă în acest sens fiind și victimele mineriadelor, unele murind prin împușcare. Mocanu nu a vrut să comenteze prea mult despre modul în care a acționat președintele Iliescu, dar subliniază că acesta le-a mulțumit minerilor după ce manifestanții au fost împrăștiați din Piața Universității.
„Președintele Iliescu le-a mulțumit minerilor, bănuiesc că le mulțumea minerilor care plantau flori, nu putea să le mulțumească celor care au făcut ceea ce au făcut. Evident au fost mineri, cei care au făcut victimele nu e exclus să fie îmbrăcați în haine de mineri. Am văzut și mineri care săpau parcurile și le amenajau după manifestanții care nu au fost tocmai civilizați. Am văzut mineri care săpau și refăceau parcurile. Sunt imagini contradictorii”, a declarat pentru www.gândul.info deputatul social-democrat.
El a mai spus că nu crede ca minerii să fi făcut victimele moarte prin împușcare: „Din ce știu, câțiva dintre cei morți au murit prin împușcare, minerii nu au nici puști , nici pistoale. Mi-e greu să cred că minerii au venit cu pistoale și arme. Nu știu cine i-a adus, dar știu că li s-a mulțumit pentru sprijinul acordat. Nu aș putea spune cine i-a chemat, dacă au venit din proprie inițiativă”, a precizat Mocanu. Acesta susține că este posibil ca numărul morților rezultați din cauza mineriadei să fie mai mare: „Au fost peste o mie de victime și, din ceea ce știu eu, într-un cimitir din București au fost mai mulți morți din acele incidente. Nu ar putea să ne bucure așa ceva și nu am vrea să trăim așa ceva. Au fost momente groaznice.
Autoritățile au fost total depășite de ceea ce s-a întâmplat. Esențial este că s-au calmat apele, că puteau să fie mai multe victime, depinde ce parte a paharului dorim să privim. Nimeni nu poate fi de acord cu ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Adrian Mocanu, care a mai spus că oamenii nu i-au reproșat vreodată, în campaniile electorale, mineriada din vara lui 1990: „Nu un partid politic a distrus, a omorât”, a conchis Mocanu.
Gafă după gafă
Adrian Mocanu a intrat în atenția opiniei publice imediat după alegerea sa ca deputat, în toamna anului 2008, nu numai ca fiind cel mai tânăr parlamentar de la acea dată, ci și prin modul în care și-a completat declarația de avere, în care a pocit numele loclității buzoiene Smeeni în ,,Zmeieni”. Tot lui îi aparține inițiativa construirii de ,,helioporturi”, termen inexistent în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, pe care l-a confundat cu cel de ,,eliport” (aeroport de dimensiuni reduse, construit special pentru elicoptere).
El s-a întrecut, însă, pe sine, după ce a acordat un interviu cotidianului ,,Adevărul” în septembrie 2012, în care susținea că realizările sale de căpătâi ca parlamentar în legislatura care tocmai se încheia au fost… ajutorarea de biserici, că a contribuit la intrarea comunei Săpoca în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume, dar și că este pasionat de lectură, deși nu citise nicio carte în acel an.
Care sunt realizările pe care le-ați avut în cei patru ani de mandat?
Păi să vă iau cu câte biserici am ajutat și am…?
Dar asta nu e activitate de parlamentar.
Cum să nu? Ce am făcut eu în Parlament vedeți pe internet. Eu consider că am făcut foarte mult față de alți parlamentari, ajutând comunitățile locale. Cu sume de bani, domnule. M-am zbătut împreună cu primarii și am băgat apă în comuna Zărnești, aducțiune de apă. |n comuna Blăjani am asfaltat un drum de opt kilometri, s-au balastat ulițe, astea sunt realizări, ceva palpabil.
Dar pe astea și le revendică și primarii din comunele respective.
Primarii împreună cu mine au realizat.
(…)
Vedeți, vă e greu să identificați niște probleme reale pentru că, provenind dintr-o familie înstărită, sunteți ușor rupt de societate.
Eu, rupt de societate? Nu v-am spus că tocmai ieri am fost la o piață care s-a deschis într-o localitate de 2.000 și ceva de suflete?
Atunci identificați niște lucruri care trebuie schimbate.
V-am spus, asta cu șomerii. Trebuie să facem ceva. În localitatea Săpoca, unde, ați văzut, s-a intrat și în Cartea Recordurilor cu cea mai mare salată din lume…
A crescut în grădina unui cetățean sau cum?
Nu, domnule, a fost preparată, salată de mâncat.
Păi și asta cu ce ajută în problema șomajului?
Vedeți dumneavoastră cum mă luați peste picior?
Ce vrea să însemne că s-a făcut salată acolo?
Asta înseamnă că sunt mulți cultivatori de roșii, de ceapă, ceapă de Buzău (…)
Și cu salata ați contribuit cu ceva?
Eee, am contribuit… Am fost și eu invitat.
(…)
Ce pasiuni aveți?
Citesc.
Care e ultima carte pe care ați citit-o?
Pfuuu! Ultima carte, ultima carte… (se gândește). Ultima carte… să știi că anul ăsta n-am citit.
Și uite că vine 1 octombrie. Înseamnă că nu prea e pasiune.
Ba e pasiune, dar n-am prea avut timp. Am avut și campanie la locale, mă rog…
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: