DEZASTRU: După Antena3, se scufundă şi Jurnalul National
După ce la Antena3 reducerile salariale şi de personal AU DEVENIT PUBLICE şi-a anunţat şi Jurnalul intrarea în insolvenţă. Lucru pe care, de asemenea, Comisarul.ro l-a anticipat încă de acum trei luni. Deşi aici lucrurile par cam controversate, aşa cum se va vedea mai jos.
Anunţul de pe prima pagină din Jurnalul.ro
Piaţa media din România se află într-un declin constant în special în ultimii cinci ani, cota de piaţă a vânzărilor de ziare de calitate scăzând dramatic. Lupta pentru supravieţuire a presei scrise din ţara noastră este grea şi de cele mai multe ori nedreaptă.
Aceste dificultăţi nu au ocolit nici Jurnalul Naţional, publicaţie care a împlinit 21 de ani de existenţă, în ultimii zece ani fiind ziarul numărul unu în topul cotidianelor de calitate, conform SNA.
Pentru a putea continua acest drum, societatea care editează Jurnalul Naţional a declanşat procedurile de intrare în insolvenţă. La această soluţie legală de protecţie au apelat aproape toate companiile care editează cotidiene de calitate, ca să poată depăşi dificultăţile create de un mediu economic nefavorabil, scrie jurnalul.ro
Ce scria în 2013 Antiţepari.ro
Pe cine a ţepuit „Editura Intact”, firma care editează „Jurnalul Naţional”
– Firma deţinută de familia Voiculescu şi administrată deMarius Tucă a acumulat datorii de 14,25 milioane euro
– Printre „sponsori” se află şi Varujan Vosganian, cu o creanţă de 1,8 miliarde lei vechi, pe care nu a trecut-o în declaraţia de avere
– 35 de salariaţi au rămas cu salarii neîncasate în valoare de 34.594 lei; printre ei nu se află Marius Tucă sau Victor Ciutacu
– Statul are de recuperat 1,5 milioane lei, prin ANAF şi RA-APPS
– „Editura Litera International”, firmă care figurează la ONRC cu menţiunea „urmărire penală”, revendică suma de 3,9 milioane lei
– OSIM a anunţat instituirea popririi pentru alte 36 de mărci deţinute de „Editura Intact”
– ANTITEPARI.ro vă prezintă lista completă a creditorilor.
Cei care mai trag speranţa că vor recupera ceva din sumele pe care ar fi trebuit să le încaseze de la editura familiei Voiculescu au fost aduşi la cunoştinţa publică de către administratorul judiciar desemnat pentru a supraveghea insolvenţa firmei care exploatează cotidianul „Jurnalul Naţional”, şi anume „Editura Intact” SRL (J40/17706/2003, CUI 16020713), prin publicarea tabelului preliminar al creanţelor.
Datoria totală inventariată în acest tabel este de 64.602.183,93 lei, ceea ce înseamnă 14.256.876,4 euro (la cursul de de 4,5313 lei, folosit în cadrul acestei proceduri).
Statul a lăsat să se adune o datorie de 1.550.969,99 lei, din care 737.643 lei către ANAF şi încă mai mult de atâta, 799.645,55 lei, către RA-APPS.
Capitolul „creanţe salariale” este interesant atât prin suma cu care „Editura Intact” a rămas în urmă cu salariile, 34.594,70 lei, şi prin numărul de salariaţi lăsaţi cu ochii în soare, 35, cât şi prin faptul că şefii ziarului, Marius Tucă şi Victor Ciutacu, nu apar aici, ceea ce înseamnă că aceştia încasau lefurile la timp, în timp ce „pălmaşii” au rămas neplătiţi.
Diverşi parteneri de afaceri, printre care şi firme conexe editurii, au fost înscrişi în tabel cu 36.964.370,53 lei. Dintre firmele conexe pot fi enumerate „Antena 4” SRL, „Intact Media Group” SA – 1.924.117,33 lei, „Intact Production” SRL, „Grupul Industrial Voiculescu şi Compania” – 5.559.252,54 lei, „Antena 3” SA, „Tipografia Intact” SA – 2.140.576,55 lei şi „Intact Publishing” SRL – 4.075.771,11 lei.
Corina Mirela Voiculescu, una dintre cele două surori care apar asociate la firmă, ar vrea să recupereze şi ea 90.000 lei din insolvenţă, iar tatăl ei, Dan Voiculescu, a fost înscris cu o creanţă în valoare de 164.520 lei.
Varujan Vosganian – creanţă omisă în declaraţia de avere
Varujan Vosganian, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi ministru al economiei, s-a înscris şi el în tabelul creditorilor cu suma de 185.656,77 lei, fără să se precizeze dacă aceasta reprezintă drepturi de autor sau alte obligaţii ale editurii. Oricum, suma este surprinzător de mare şi nici nu este trecută în declaraţia de avere a demnitarului. Ca venituri din drepturile de autor, Varujan trece în declaraţia de avere 15.000 lei pentru el şi 5.000 lei pentru soţie.
Că veni vorba, ministrul economiei face precizarea că a încasat în anul fiscal anterior sume generoase din tot felul de locuri: 66.060 lei de la Senatul României, 51.934 de la Uniunea Armenilor din România, 53.562 de la Uniunea Scriitorilor şi 22.068 de la Institutul Naţional de Cercetări Economice.
„Editura Litera International” – un creditor ciudat de generos
Printre creditorii foarte generoşi se numără şi SC „Editura Litera International” SRL (J40/6379/1998; CUI 10752035), cu o creanţă de 3.916.976,92 lei. Această societate a livrat mult lădatele cărţi distribuite „la pachet” cu gazeta condusă de Marius Tucă.
Faptul că „Editura Litera international” a permis acumularea unei asemenea datorii ridică semne de întrebare, mai ales că o situaţie similară se înregistrează şi în cazul SC „Săptămâna Financiară” SRL(J40/2462/2005; CUI 17217943), un faliment marca Gabriela (Vrânceanu) Firea. În cazul acestui faliment, „Editura Litera international” s-a înscris la masa credală cu o creanţă de 1,53 milioane lei.
În bilanţul anului 2011, „Editura Litera international” a raportat creanţe de 30,4 milioane lei şi datorii totale de 48,88 milioane lei. La ora actuală, figurează la Registrul Comerţului cu menţiunea „urmărire penală”.
Încă 36 de mărci „sechestrate”
Unul dintre cei mai mari creditori, „G Canale & C” SA, care revendică suma de 7,6 milioane de lei pentru tipărirea cărţilor din seria „Biblioteca pentru Toţi” (BPT), a instituit poprire asupra mărcii „Jurnalul Naţional”, deţinută de „Editura Intact” SRL, pe care a încercat să o vândă, fără succes, prin licitaţie publică.
La sfârşitul lunii decembrie 2012, Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a anunţat instituirea popririi asupra altor 36 de mărci deţinute de „Editura Intact”, şi anume:
CINEMATECA JURNALUL
EDITIE DE COLECTIE
EDITURA JURNALUL
FOLK YOU
JURNALUL
JURNALUL CASEI MELE
JURNALUL DE BRASOV
JURNALUL DE BUCATÃRIE
JURNALUL DE CALARASI
JURNALUL DE CARAS-SEVERIN
JURNALUL DE DOLJ
JURNALUL DE GALATI
JURNALUL DE GIURGIU
JURNALUL DE GORJ
JURNALUL DE HUNEDOARA
JURNALUL DE IALOMITA
JURNALUL DE IASI
JURNALUL DE OAS
JURNALUL DE OLT
JURNALUL DE OLTENITA
JURNALUL DE PRAHOVA
JURNALUL DE ROMANATI
JURNALUL DE SANATATE
JURNALUL DE SIGHET
JURNALUL DE TARGOVISTE
JURNALUL DE TIMIS
JURNALUL DE TULCEA
JURNALUL DE TURNU-SEVERIN
JURNALUL NATIONAL PLUS
JURNALUL PLUS
JURNALUL.RO
OBSERVATOR DE MEHEDINTI
SKI EXPRESS
SNOW EXPRESS
SOMERUL
TIME OUT. – Sursa: Comisarul.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal:
Sa-mi pice falca si mai multe nu : Varujanul (Vosganian) este presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania ? De cind ? Si de ce ? Un roman nu s-a putut gasi pentru aceasta functie ? Cumva la Erevan presedintele Uniunii Scriitorilor din Armenia este un etnic roman ??!!
Exceptional articol! De o corectitudine iesita din comun! O tinuta publicistica de notorietate! Pacat ca locuitorii din Papua Noua Guinee nu sunt familiarizati cu limba romana altfel ar sari in canoe sa felicite un asemenea colectiv.