Din 2018 adio cont de Facebook!
De anul viitor, copiii sub 16 ani nu vor mai putea accesa reţelele sociale fără acordul părinţilor. Este una dintre prevederile noului regulament european privind protecţia datelor personale, care se va aplica şi în România.
Autorităţile speră să-i protejeze astfel pe minori de pedofili, dar şi de agresiunile online. Specialiştii spun însă că, în era tehnologiei, accesul la astfel de reţele este foarte greu de controlat, dacă nu imposibil, şi că nu exista o soluţie reală pentru a identifica părinţii care nu respecta noul regulament.
Noua directivă europeană spune clar: copiii sub 16 ani nu-şi vor mai putea face conturi pe reţelele sociale, inclusiv pe Facebook, sau nu le vor mai putea accesa fără acordul părinţilor. Prevederile intră în vigoare, anul viitor, în luna mai.
Noul Regulament UE privind Protecția Generală a Datelor Art. 8:
”În ceea ce privește oferirea de servicii ale societății informaționale în mod direct unui copil, prelucrarea datelor cu caracter personal este legală dacă copilul are cel puţin vârsta de 16 ani. Dacă copilul are sub vârsta de 16 ani, respectivă prelucrare este legală numai dacă şi în măsura în care consimțământul respectiv este acordat sau autorizat de titularul răspunderii părinteşti asupra copilului.”
Cu alte cuvinte, părinţii care au copiii sub această vârstă, vor fi obligaţi să-şi dea acordul ca aceştia să folosească reţelele sociale. Altfel, pot fi amendaţi. Şi companiile care nu respectă legea risca amenzi uriaşe: procente din cifra de afaceri sau milioane de euro.
Legea europeană spune că fiecare ţară îşi va stabili sancţiunile fie că vorbim de o amendă sau de deschiderea unui dosar de cercetare penală pe numele părinţilor. De sancţiuni nu va scăpa nici compania care deţine reţeaua de socializare. Autorităţile recunosc că va fi foarte greu să depistezi părinţii care nu respecta acest regulament. Una dintre posibilităţi ar fi depunerea unei reclamaţii împotriva părinţilor.
De altfel, cei mai mulţi părinţi spun că nu ştiu cum vor putea să-şi controleze adolescenţii:
“Ca părinte nu ştiu cum se poate controla accesul, păi dacă are telefon ce să-i faci, să îl iei, să-l confişti?”
“Putem să-i controlăm dar mai greu, se duc la şcoală, intra în contact cu ceilalţi copii, este mult mai greu.”
“Acum pot face chestia asta dar va ajunge la o vârstă când nu mai merge. Copiii din ziua de azi nu mai sunt copiii de acum 20 de ani.”
Şi în viziunea informaticienilor, controlul parental al adolescenţilor care folosesc reţele de socializare este aproape imposibil.
Cătălin Anghel specialist IT: “Reglementarea este un pic cam vagă în privinţa normelor de aplicare. Majoritatea celor care se înscriu declară o vârstă mai mare decât au şi atunci pot să o facă fără probleme, dacă un părinte nu foloseşte un program de control parental părintele nu va şti ce face copilul. Există prevederi, dar ele sunt ocolite uşor.”
Regulamentul, bun în intenţia lui, are însă şi alte hibe. Psihologii spun că între adolescenţi şi părinţi vor avea loc conflicte iar rolul cel mai important în gestionarea lor îl au adulţii prin înţelegere şi dialog.
Carmen Podar, psiholog: ”Îi auzim pe adolescenţi de multe ori spunând, mama ce părinţi am, parcă-s bătuţi în cap, ăştia pe ce lume trăiesc, nu vor să mă înţeleagă şi recurg la prieteni, la gasca şi nu este un model tocmai sănătos pentru ei.”
Statistica arată că, anual, în fiecare judeţ al României sunt trimise, în medie, în judecată, 18 cazuri privind infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Majoritatea sunt infracţiuni de viol şi act sexual cu un minor.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: