Distribuie acest articol! Se dorește înfometarea animalelor și păsărilor / Spunem NU înfometării câinilor, pisicilor și porumbeilor / Semnează petiția
Hrănirea porumbeilor, interzisă la Timișoara. Animalele de fermă nu au voie cu tramvaiul, iar acordul de la vecini e cu schepsis.
Timișorenii nu vor mai avea voie să hrănească porumbeii ori alte animale pe domeniul public, dar nici să plimbe cu mijloacele de transport în comun animalele sau păsările de fermă. Pe lângă regulamentul pentru animalele de companie, reprezentanții PMT fac unele modificări și la HCL 371/2007. Sunt prevăzute amenzi între 100 și 2.000 de lei și acord de la vecini doar dacă sunt „sesizări confirmate”.
Reprezentanții Primăriei Timișoara au pregătit un Regulament privind deținerea animalelor de companie și accesul persoanelor însoțite de animale de companie în Municipiul Timișoara, precum și noi reglementări prin modificarea HCL 371/2007. Noul regulament spune că timișorenii nu mai au nevoie de acordul vecinilor ca să-și ia un câine sau o pisică, că acestea pot fi plimbate cu autobuzul, troleibuzul sau cu tramvaiul sau câte litiere trebuie să aibă proprietarii de pisici, în funcție de numărul de feline din casă.
Acord de la vecini doar cu sesizări confirmate
Conform unui nou proiect de hotărâre, ar putea fi nevoie totuși de acord de la vecini pentru un animal de companie doar dacă există sesizare „confirmată”. Numai dacă votează Consiliul Local Timișoara.
„Având în vedere sesizările înregistrate de-a lungul timpului privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului mare de animale de companie adăpostite, (…) propunem ca, pe teritoriul municipiului Timişoara, proprietarii gospodăriilor individuale, după înregistrarea unei sesizări privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului de animale de companie adăpostite, să poată deţine mai mult de două animale de companie numai cu acordul vecinilor limitrofi, dacă sesizarea se confirmă”, se arată în noul proiect de hotărâre.
Astfel, proprietarii de animale pot primi amenzi între 800 și 1.000 de lei.
„Proprietarii gospodăriilor individuale, după înregistrarea unei sesizări privind disconfortul generat vecinilor datorită numărului de animale de companie adăpostite, pot deţine mai mult de două animale de companie numai cu acordul vecinilor limitrofi, dacă sesizarea se confirmă”, scrie la contravenții.
Adăpostirea câinilor și pisicilor pe scara blocului
O prevedere interesantă spune că asociațiile de locatari pot ține animale de companie în spațiile comune, astfel: „asociațiile de proprietari pot hotărî, în baza acordului tuturor locatarilor, adăpostirea pe perioadă determinată a câinilor sau pisicilor, în spaţiile comune imobilelor fără ca acestea să aibă acces liber pe domeniul public şi cu respectarea obligaţiilor privind identificarea, deparazitarea, vaccinarea şi sterilizarea, certificate în carnetul de sănătate al animalului”. Aici pot fi amenzi cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei.
Contravențiile pentru regulile din regulament sunt prevăzute în HCL 371/2007, care vor fi modificate. Astfel, cei care ies la plimbare cu un câine pe care îl lasă liber și nu îl țin în lesă riscă o amendă cuprinsă între 500 și 800 de lei. La fel și cei care nu au carnetul de sănătate să facă dovada vaccinărilor ori cei care intră cu câinii în locurile de joacă pentru copii sau nu respectă regulamentul de funcționare din canisite.
Dacă nu curăță dejecțiile animalelor scoase la plimbare, timișorenii riscă sancțiuni cuprinse între 800 și 1.000 de lei.
Amenzi de cel puțin 100 de lei pentru cine hrănește porumbeii
O regulă nouă care nu s-a mai aplicat până acum la Timișoara se referă la hrănirea animalelor pe stradă. Conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul PMT, „este interzisă hrănirea animalelor și a păsărilor pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara”, faptă care se sancționează cu amenzi cuprinse între 100 și 200 de lei.
Sunt prevăzute sancțiuni între 1.000 și 1.500 de lei și pentru înstrăinarea animalelor de companie fără ca animalul să fie vaccinat, deparazitat sau sterilizat conform vârstei și rasei. Suplimentar, înstrăinarea câinilor se face numai cu declararea în vederea modificării în sistemul de înregistrare național, urmată de transcrierea proprietății, toate aceste urmând să fie atestate în carnetul de sănătate al animalului.
Fără păsări și animale de fermă cu STPT
Așa cum scrie și în regulamentul pentru animalele de companie, va fi voie cu câinii sau cu pisicile în mijloacele de transport în comun din Timișoara. Cu câteva condiții ce trebuie respectate, în caz contrar pot fi aplicate amenzi între 250 și 500 de lei.
- „Câinii de talie medie și mare vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham și vor purta botniță.
- Câinii de talie mică vor fi ținuți în lesă, prinsă de zgardă sau ham, ținuți în brațe sau în cușcă/ geantă de transport.
- O persoană va fi însoțită de maxim un animal de companie de talie medie sau mare, iar cele de taie mică în funcție de capacitatea permisă de cușcă/ geantă de transport și cu respectarea cerințelor etologice în funcție de specie/ rasă.
- Deținătorul achită și compostează și pentru câine/ pisică bilet de călătorie.
- Animalul trebuie să fie îngrijit, socializat și însoțit de carnetul de sănătate (…).
- Persoana însoțită de animalul de companie trebuie să aleagă cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun și să evite orele de vârf și mijloacele de transport aglomerate, spațiul trebuie să permită o distanțare de minimum un metru față de celelalte persoane.
- Conducătorul de bord sau controlorii titlurilor de călătorie au dreptul să solicite persoanei însoțite de animal părăsirea mijlocului de transport în situația în care nu sunt respectate aceste prevederi, iar acesta refuză să se conformeze”, se arată în proiectul ce propune modificarea HCL 371/2007.
Constituie contravenție și transportul de animale de fermă și păsări de fermă, iar amenda este asemănătoare cu cea pentru lipsa biletului pentru transportul public.
Reprezentanții primăriei completează hotărârea privind constatarea și sancționarea contravențiilor cu încă o prevedere, care îi vizează pe cei care golesc, deteriorează sau sustrag stațiile de intoxicare amplasate de către operatorul serviciilor de deratizare pe domeniul public. Sancțiunile sunt între 500 și 1.000 de lei pentru persoanele fizice și între 1.000 și 2.500 de lei pentru persoanele juridice.
În mod normal, aici ar trebui să fie o trimitere direct către proiectul de hotărâre, dar primăria nu permite acest lucru, astfel că vă putem spune doar că puteți găsi proiectul pe site-ul Primăriei Timișoara, la secțiunea Proiecte de hotărâri, cu numele „pentru completarea şi modificarea Hotărârii Consiliului Local nr. 371/2007 privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor pe teritoriul Municipiului Timişoara, art. 21, 24 şi 32”. (sursa – tion.ro)
Dezbatere publica de Pet Hope – https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3714520578617699&id=100001793812916
Petitie – Spunem NU înfometării câinilor, pisicilor și porumbeilor în Timișoara!!! – Petitieonline.com
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: