DOCUMENT istoric. Șervețelul pe care a fost împărțită România între Stalin și Churchill a fost făcut public
Document istoric. Șervețelul pe care a fost hotărâtă situația României după al doilea război mondial între Stalin și Churchill a fost făcut public.
Pactul Churchill-Stalin care a fost întocmit în secret în timpul vizitei lui Churchill din 1944 la Moscova a fost pentru prima dată expus publicului într-o nouă expoziție a Arhivelor Naționale din Marea Britanie, intitulată „Protejați și supraviețuiți: Războiul Rece văzut dinspre Marea Britanie”. “Documentul scris de mână, aparent de mâna lui Churchill, conține de asemenea un marcaj al lui Stalin, care arată acordul acestuia cu distribuția Europei de Est în Uniunea Sovietică. Anterior, Churchill a menționat documentul în memoriile sale din cel de-al doilea război mondial, dar numai în trecere și cu omiterea tuturor detaliilor. Potrivit unui raport din ziarul Telegraph, Churchill însuși a descris pactul ca fiind „document obraznic” și a spus că va „veni o vreme când va fi văzut” ca fiind „nesăbuit”.
Mai mult, a spus Churchill, aliații săi americani ar fi „șocați dacă ar vedea cât de crud a pus problema˝
„La 9 octombrie 1944 Churchill și Stalin s-au întâlnit la Conferința de la Moscova. Relatarea lui Churchill privind aceast incident este urmatoarea: Churchill a scris pe o bucată de hârtie (unii pomenesc de un șervețel) propunerea ca sferele de influență să se împartă procentual după cum urmează:
România: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 90% influență, iar Marea Britanie 10%; Grecia: Uniunea Sovietică ar trebui să aibă 10% influență, iar Marea Britanie 90%; Ungaria și Iugoslavia: Uniunea Sovietică și Marea Britanie ambii cu 50%; Bulgaria: Uniunea Sovietică cu 75% influență, iar Marea Britanie cu 25%. El a împins hârtia spre Stalin, care a bifat și a dat-o înapoi lui Churchill.
„Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni? Hai să ardem hârtia” ar fi spus Churchill. „Nu, păstrați-o” ar fi răspuns Stalin. În cursul negocierilor din zilele următoare, la 10 și 11 octombrie 1944, dintre Anthony Eden, ministrul de Externe al Marii Britanii, și Viaceslav Molotov, comisarul poporului pentru Afacerile Străine al URSS, procentele propuse de Churchill au fost modificate în cazul Bulgariei și al Ungariei, Uniunea Sovietică obținând, în cele două țări, o influență de 80%. În afara acestor două țări nu au fost menționate altele˝, după cum se menționează în cărțile de istorie.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: