MEDICAL

Dosarele COVID-19! Ce a ascuns China şi legătura cu România. Bomba de la CNN

Guvernul comunist de la Beijing este în alertă după o scurgere masivă de informaţii în spatele căreia se află jurnaliştii americani de la CNN, care au publicat dosarele Covid-19, ce dezvăluie pas cu pas ce s-a întâmplat cu adevărat în China de la 1 decembrie 2019 până azi (Ziua Naţională în România), când se împlinește un an de când a fost confirmat primul pacient cu noul coronavorisus în Wuhan, capitala provinciei Hubei.

„Un grup de medici din prima linie, probabil epuizaţi, stau strânși la o conferință video, în timp ce cel mai puternic om din China își ridică mâna şi salută. Este 10 februarie la Beijing și președintele Xi Jinping, care de săptămâni a lipsit din faţa publicului, se adresează personalului spitalului din orașul Wuhan în timp ce se luptă pentru a limita răspândirea unui noului coronavirus, încă fără un nume oficial. Dintr-o cameră securizată la aproximativ 1.200 de kilometri de epicentru, Xi a transmis condoleanțele celor care au murit în focarul Covid-19.

El a cerut o mai mare comunicare publică, întrucât în ​​întreaga lume au crescut îngrijorările cu privire la potențiala amenințare reprezentată de noua boală. În aceeași zi, autoritățile chineze au raportat 2.478 de noi cazuri confirmate – ridicând numărul global la peste 40.000, cu mai puțin de 400 de cazuri decât au apărut în afara Chinei continentale. Cu toate acestea, CNN poate dezvălui acum modul în care documentele oficiale transmise intern arată că aceasta a fost doar o parte a imaginii.

Într-un raport marcat «document intern, vă rugăm să păstrați confidențialitatea», autoritățile sanitare din provincia Hubei, unde a fost detectat pentru prima dată virusul, enumeră un total de 5.918 cazuri nou detectate pe 10 februarie, mai mult decât dublul numărului public oficial confirmat cazuri, împărțind totalul într-o varietate de subcategorii. Această cifră mai mare nu a fost niciodată pe deplin dezvăluită în acel moment, deoarece sistemul contabil al Chinei părea, în tumultul primelor săptămâni ale pandemiei, să minimizeze severitatea focarului.

117 pagini cu informaţiile ascunse de Beijing
Cifra nedezvăluită anterior face parte dintr-un șir de dezvăluiri cuprinse în 117 pagini de documente provenite de la Centrul Provincial Hubei pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, partajate și verificate de CNN. Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte guverne occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus, susținând că a fost deschis încă de la începutul focarului.

Cu toate acestea, deși documentele nu oferă nicio dovadă a unei încercări deliberate de a masca constatările, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe în ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului. Documentele, care acoperă o perioadă incompletă între octombrie 2019 și aprilie 2020, dezvăluie ceea ce pare a fi un sistem inflexibil de îngrijire a sănătății constrâns de birocrația de sus în jos și de procedurile rigide şi prost pregătite pentru a face față crizei emergente.

În mai multe momente critice din faza incipientă a pandemiei, documentele arată dovezi ale unor pași greși clari și indică un model de eșecuri instituționale. Unulele dintre cele mai izbitoare informaţii se referă la lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții locali cu Covid-19. Chiar dacă inițial autoritățile din Hubei au prezentat publicului gestionarea focarului ca fiind eficientă și transparentă, documentele arată că oficialii locali din domeniul sănătății se bazau pe mecanisme de testare și raportare defectuoase.

Un raport din documentele de la începutul lunii martie spune că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, despre care experții au spus CNN ar fi îngreunat semnificativ pașii atât pentru monitorizarea, cât și pentru combaterea bolii. China și-a apărat cu hotărâre gestionarea focarului. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a publicat o carte albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod «deschis și transparent».

Comuniştii din China s-au gândit la omenire
«În timp ce depunea eforturi totale pentru a controla virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de omenire, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre Covid-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil în mod regulat, astfel răspunzând în mod eficient la preocuparea publicului și construind consensul public», arată Cartea albă.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, care supraveghează CDC provincial, pentru comentarii cu privire la constatările dezvăluite în documente, dar nu a primit niciun răspuns. Experții în sănătate au declarat că documentele dezvăluite arată de ce a contat ceea ce știa China în primele luni.

«Era clar că au făcut greșeli – și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou -, de asemenea, erori birocratice și motivate politic în modul în care au tratat problema», a spus Yanzhong Huang, de la Consiliul pentru relații externe, care a scris pe larg despre sănătatea publică în China. «Acestea au avut consecințe globale. Nu poţi garanta niciodată transparență 100%. Nu este vorba doar de orice acoperire intenționată, ci eşti constrâns de tehnologie și alte probleme cu un virus nou. Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparenţi, nu ar fi oprit administrația Trump să minimimalizeze gravitatea acesteia. Probabil că nu ar fi oprit ca asta să se dezvolte într-o pandemie.»

La 1 decembrie a fost raportat primul pacient
Marți, 1 decembrie (Ziua Naţională în România), se împlinește un an de când primul pacient cunoscut a prezentat simptome ale bolii în Wuhan, capitala provinciei Hubei, potrivit unui studiu-cheie din jurnalul medical Lancet. În același timp în care se crede că virusul a apărut pentru prima dată, documentele arată că se desfășura o altă criză de sănătate: Hubei se confrunta cu un focar semnificativ de gripă.

Documentele arată că a fost o creștere de 20 de ori a nivelului înregistrat în anul anterior, punând niveluri enorme de stres suplimentar pe un sistem de îngrijire a sănătății deja întins. «Epidemia de gripă», după cum au menționat oficialii în document, nu a fost prezentă doar la Wuhan în decembrie, ci a fost cea mai mare în orașele învecinate Yichang și Xianning. Rămâne neclar ce impact sau legătură a avut vârful de gripă asupra focarului Covid-19.

Și, deși nu există nicio sugestie în documente, cele două crize paralele sunt legate, informațiile referitoare la amploarea vârfului de gripă Hubei încă nu au fost făcute publice. Dezvăluirile vin ca o presiune din partea SUA și a Uniunii Europene asupra Chinei să coopereze pe deplin cu o anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la originile virusului care s-a răspândit de atunci în toate colțurile globului, infectând peste 60 de milioane de oameni și ucigând 1,46 milioane.

China permite de abia în prezent accesul OMS
Dar, până în prezent, accesul experților internaționali la înregistrările medicale ale spitalelor și la datele brute din Hubei a fost limitat, iar reprezentanţii Organizaţiei Monidale Sănătăţii au spus săptămâna trecută că au avut «asigurări de la colegii noștri guvernamentali chinezi că o vizită pe teren» va fi acordată ca parte a anchetei lor. Dosarele Covid-19 au fost prezentate CNN de către un denunțător care a solicitat anonimatul.

Ei au spus că au lucrat în cadrul sistemului de sănătate chinez și au fost un motivaţi de patriotism să expună un adevăr care a fost cenzurat, dar şi pentru a onora colegii care, de asemenea, au vorbit despre asta. Nu este clar cum au fost obținute documentele sau de ce au fost selectate lucrări specifice. Documentele au fost verificate de șase experți independenți care au examinat veridicitatea conținutului lor în numele CNN. Un expert care are legături strânse cu China a raportat că a văzut unele dintre rapoarte în timpul cercetărilor confidențiale la începutul acestui an.

Un oficial european de securitate, care cunoștea documentele și procedurile interne chineze, a confirmat, de asemenea pentru CNN, că dosarele sunt autentice. Metadatele din fișierele văzute de CNN conțin numele funcționarilor CDC care servesc ca autori şi corectori. Datele de creare a metadatelor se aliniază la conținutul documentelor. Analiza criminalistică digitală a fost, de asemenea, efectuată pentru a testa codul computerului în funcție de originile lor pretinse. Sarah Morris, de la Unitatea de criminalistică digitală de la Universitatea Britanică Cranfield, a declarat că nu există dovezi că datele ar fi fost modificate sau ar fi înșelătoare.

Ea a adăugat că fișierele mai vechi păreau să fi fost utilizate în mod repetat pe o perioadă lungă de timp. «Este aproape ca un minisistem de fișiere», a spus ea. «Deci, are mult spațiu pentru lucruri șterse, pentru lucruri vechi. Acesta este un semn foarte bun (n.r. – de autenticitate).»

China a prezentat informaţii mai optimiste decât realitatea
Documentele arată o gamă largă de date în două zile specifice, 10 februarie și 7 martie, care se află adesea în contradicție cu ceea ce oficialii chinezi au spus public la acea vreme. Această discrepanță s-a datorat probabil unei combinații între un sistem de raportare extrem de disfuncțional și un instinct recurent de a suprima veștile proaste, au spus analiștii. Aceste documente arată întreaga măsură a ceea ce știau oficialii, dar au ales să nu se transmită publicului.

Pe 10 februarie, când China a raportat 2.478 de noi cazuri confirmate la nivel național, documentele arată că Hubei a transmis de fapt un total diferit de 5.918 cazuri raportate recent. Numărul intern este împărțit în subcategorii, oferind o perspectivă asupra domeniului complet al metodologiei de diagnostic a Hubei la momentul respectiv. «Cazurile confirmate» numără 2.345, «cazurile diagnosticate clinic» 1.772 și «cazurile suspecte» 1.796. Criteriile stricte și limitative au condus în cele din urmă la cifre înșelătoare, au spus analiștii.

«Multe dintre cazurile suspectate acolo ar fi trebuit să fie incluse în cazurile confirmate», a spus Huang, de la Consiliul pentru Relații Externe, care a examinat documentele și a constatat că sunt autentice. «Numerele pe care le acordau erau moderate, iar acest lucru reflectă cât de confuză, complexă și haotică era situația», a adăugat el. În acea lună, oficialii din Hubei au prezentat zilnic un număr de «cazuri confirmate» și apoi au inclus ulterior în declarații «cazuri suspecte», fără a specifica numărul pacienților grav bolnavi care au fost diagnosticați de medici ca fiind «diagnosticați clinic».

Cum a fabricat China propria realitate
Adesea, în comunicările naționale, oficialii ar fi dat noile cazuri «confirmate» și ar oferit un bilanț pentru întreaga pandemie a «cazurilor suspecte», dar de asemenea, în acestea se pare că au fost adăugate şi cele «diagnosticate clinic». Această utilizare a unui amplu «caz suspect» a minimizat în mod eficient gravitatea pacienților pe care medicii i-au văzut și au stabilit că sunt infectați, conform unor criterii stricte, au spus experții.

William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Universitatea Vanderbilt, a declarat că abordarea chineză a fost moderată, iar datele «ar fi fost prezentate într-un mod diferit dacă epidemiologii americani ar fi fost acolo pentru a ajuta». El a spus că oficialii chinezi «păreau de fapt că minimalizează impactul epidemiei în orice moment. Includerea pacienților suspectați de infecție ar fi extins în mod evident dimensiunea focarului și ar fi dat, cred, o apreciere mai adevărată a naturii infecției și a dimensiunii acesteia.»

Protocoalele pentru diagnosticarea coronavirusului, publicate de Comisia Națională de Sănătate a Chinei la sfârșitul lunii ianuarie, le-au spus medicilor să eticheteze un caz «suspect» dacă un pacient a avut antecedente de contact cu cazuri cunoscute și simptome de febră și pneumonie, dar și să claseze cazul la «diagnosticat clinic» «dacă aceste simptome au fost confirmate printr-o radiografie sau CT». Un caz ar fi fost «confirmat» numai dacă reacția în lanț a polimerazei (PCR) sau testele de secvențiere genetică ar fi revenit pozitive.

Comunismul dintotdeauna: băgarea gunoiului sub preş
Andrew Mertha, director al Programului de Studii Chineze de la Universitatea John Hopkins, a declarat că oficialii chinezi ar fi putut fi motivați să subevalueze cifrele pentru a disimula subfinanțarea și problemele de pregătire ale organismele locale de îngrijire a sănătății, cum ar fi CDC provincial. Potrivit celor spuse de Mertha, documentele, pe care le-a revizuit și le-a considerat autentice, păreau a fi organizate astfel încât să permită înalților oficiali să picteze orice imagine doreau. Oficialii chinezi au îmbunătățit repede sistemul de raportare, plasând cazurile «diagnosticate clinic» în categoria «confirmate» până la jumătatea lunii februarie.

În acel moment au fost, de asemenea, eliminați din funcțiile lor oficiali de sănătate și provinciali din Hubei, care ar fi fost în cele din urmă responsabili pentru raportare. Mai mult, testarea mai largă și îmbunătățită a însemnat că acele cazurile «suspecte» ar fi putut fi clarificate mai repede și ar fi putut prezentate mai puține în raportare. Separat, criteriile de diagnostic ale Chinei au fost criticate de experții în sănătate pentru decizia lor continuă, publică, de a nu număra cazurile asimptomatice. Bilanțul morților enumerate în documente relevă cele mai puternice discrepanțe.

Pe 7 martie, numărul total al deceselor în Hubei de la începutul focarului a fost de 2.986, dar în raportul intern este listat la 3.456, inclusiv 2.675 decese confirmate, 647 decese «diagnosticate clinic» și 126 decese «suspecte». Dali Yang, care a studiat pe larg originile focarului, a spus că în februarie cifrele «contau încă din cauza percepțiilor globale». «Încă sperau că va fi ca în 2003 și că Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) va fi în cele din urmă controlat și totul poate reveni la normal», a adăugat Yang, care este profesor de științe politice la Universitatea din Chicago.

El a arătat apelul din 7 februarie între președinții Trump și Xi. «Cred că aceasta este și impresia pe care a avut-o Trump – că aceasta va dispărea.» Cu toate acestea, documentele nu sunt în niciun caz clare. În două ocazii, numărul deceselor publice a fost redus prea mult, cifrele interne indicând discrepanțe dintr-o singură cifră de cinci și, respectiv, una.

Câte cazuri de Covid-19 a avut China în 2019?
Cu alte ocazii, datele oferă o privire asupra informațiilor noi, dar fără context vital. Chiar dacă China nu a dezvăluit niciodată numărul total de cazuri Covid-19 în 2019, un grafic dintr-un document pare să sugereze că a fost detectat un număr mult mai mare. În coloana din stânga jos a graficului marcat 2019 numărul de cazuri «confirmate» și «diagnosticate clinic» pare să ajungă la aproximativ 200 în total. Mai departe, documentele nu sunt detaliate. Până în prezent, cea mai clară indicație a numărului de cazuri detectate în 2019 sunt cele 44 de «cazuri de pneumonie de etiologie necunoscută (cauză necunoscută)» pe care autoritățile chineze le-au raportat OMS pentru perioada pandemiei până la 3 ianuarie 2020.

Timp lung de așteptare pentru test. Testarea a fost inexactă de la început, se spune în documente, și a condus la un sistem de raportare cu întârzieri lungi în diagnosticarea cazurilor noi. Experții au spus că acest lucru înseamnă că majoritatea cifrelor zilnice care au anunţat informările Guvernului Chinei riscă să fie inexacte sau datate. Pe 10 ianuarie, unul dintre documente relevă modul în care, în timpul unui audit al instalațiilor de testare, oficialii au raportat că seturile de testare SARS care erau utilizate pentru diagnosticarea noului virus erau ineficiente, dând în mod regulat rezultate negative.

De asemenea, a indicat faptul că stocurile scăzute de echipament de protecție individuală arătau că probele de virus trebuiau inactivate înainte de testare. Potrivit rapoartelor din presa chineză de stat la începutul lunii februarie, experții în sănătate din Hubei și-au exprimat frustrarea cu privire la acuratețea testelor cu acid nucleic. Testele cu acid nucleic funcționează prin detectarea codului genetic al virusului și s-a considerat că sunt mai eficiente în detectarea infecției, în special în stadiile incipiente.

Cu toate acestea, testele efectuate la acel moment au dus la o rată pozitivă de doar 30% până la 50%, printre cazurile deja confirmate, potrivit oficialilor citați în mass-media de stat. Pentru a evita rezultatele «fals negative», oficialii din domeniul sănătății au început să testeze cazurile suspecte în mod repetat.

De ce a trecut China la scanările CT
Până la începutul lunii februarie, laboratoarele din Hubei aveau capacitatea de a testa mai mult de 10.000 de persoane pe zi, potrivit rapoartelor mass-media de stat. Pentru a face față volumului mare, oficialii au decis să înceapă încorporarea altor metode de diagnostic clinic, cum ar fi scanările CT. Acest lucru a dus la crearea unei categorii denumite intern «cazuri diagnosticate clinic». Abia la jumătatea lunii februarie, cazurile diagnosticate clinic au fost adăugate la numerele cazurilor confirmate. Alte probleme, totuși mai grave, menționate în documente au fost ridicate de experți în sănătate.

În primele luni ale focarului, timpul mediu necesar procesării unui caz – de la pacientul cu simptome (debut) până la confirmarea diagnosticării a fost de 23,3 zile. Întârzierea persistentă ar fi făcut mult mai dificilă direcționarea intervențiilor de sănătate publică, a spus dr. Amesh Adalja, de la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. «Vă uitați la date vechi de trei săptămâni și încercați să luați o decizie pentru astăzi», a spus el. Raportul menționează că, până pe 7 martie, sistemul s-a îmbunătățit mult, peste 80% dintre noile cazuri confirmate diagnosticate în acea zi fiind înregistrate în sistem în aceeași zi.

Mai mulți experți au descris decalajul de timp ca fiind extraordinar, chiar și atunci când au luat în considerare dificultățile inițiale cu care se confruntă autoritățile. «Asta adaugă un alt nivel de înțelegere cu privire la motivele pentru care unele dintre numerele care au ieșit de la nivelurile superioare ale guvernului au fost probabil dezactivate», a spus Schaffner. «În Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, există întotdeauna un decalaj.

Nu știi instantaneu. Dar 23 de zile sunt o perioadă mare», a completat acesta. O lipsă de pregătire este reflectată în toate documentele, mai ales a secțiunilor extrem de critice în evaluarea internă a sprijinului guvernului pentru operațiunile Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Hubei.

Guvernul Chinei, sabotat de propria-i birocraţie
Raportul caracterizează CDC Hubei ca fiind subfinanțat, lipsit de echipamentul de testare adecvat și cu personal nemotivat, care s-a simţit adesea ignorat în vasta birocrație a Chinei. Documentele includ un audit intern, care arată că analiza criminalistică a fost scrisă în octombrie 2019, înainte de începerea pandemiei. Cu mai mult de o lună înainte să se creadă că au apărut primele cazuri, revizuirea continua să îndemne autoritățile sanitare să «găsească riguros veriga slabă în activitatea de control al bolii, să analizeze activ și să suplinească deficiențele». Raportul intern al CDC acuză absența finanțării operaționale din partea guvernului provincial Hubei și constată că bugetul pentru personal este cu 29% mai mic decât obiectivul său anual.

După focar, oficialii chinezi s-au mişcat rapid pentru a evalua problemele. Cu toate acestea, la mai mult de patru luni de la identificarea virusului pentru prima dată, problemele majore au continuat să împiedice eforturile de combatere a bolilor în domenii-cheie, arată documentele.Raportul subliniază, de asemenea, rolul periferic al CDC în investigarea focarului inițial, menționând că personalul a fost constrâns de procesele oficiale și expertiza lor nu a fost pe deplin utilizată.

În loc să preia conducerea, raportul sugerează că personalul CDC a fost resemnat să îndeplinească «pasiv» sarcina emisă de superiori. Funcționarii s-au confruntat, de asemenea, cu o rețea IT dificilă și care nu răspunde, cunoscută sub numele de China Infectious Disease Direct Reporting System, conform presei de stat, instalată cu un cost de 167 milioane dolari după focarul SARS din 2003.

Teoretic, sistemul trebuia să permită spitalelor regionale și CDC-urilor să raporteze direct bolile infecțioase către un sistem gestionat central. Acest lucru ar fi permis apoi datelor să fie partajate instantaneu în CDC-urile și departamentele de sănătate relevante la nivel național. În realitate, a fost greu să se conecteze, a spus un audit, iar multe alte restricții procedurale birocratice au împiedicat înregistrarea și colectarea rapidă a datelor.

Potrivit lui Huang, de la Consiliul pentru Relații Externe, raportul contrazice afirmația Chinei de a fi investit masiv în controlul și prevenirea bolilor după focarul SARS din 2003. «Dacă te uiți la nivel local, imaginea nu este la fel de roz precum susținuse guvernul», a spus el.

Explicaţiile unui focar mare de gripă din Hubei
Documentele relevă, de asemenea, o creștere nedivulgată de 20 de ori mai mare a cazurilor de gripă înregistrate într-o săptămână la începutul lunii decembrie în provincia Hubei. Evenimentul care a avut loc în săptămâna care a început pe 2 decembrie, a însemnat o creștere a cazurilor cu aproximativ 2.059% față de aceeași săptămână a anului precedent, potrivit datelor interne.

În special, focarul din această săptămână nu se simte cel mai grav în Wuhan – epicentrul focarului de coronavirus -, ci în orașele din apropiere, Yichang, cu 6.135 de cazuri, și Xianning, cu 2.148 de cazuri. Wuhan a fost al treilea cel mai grav afectat cu 2.032 de cazuri noi în acea săptămână. Datele publice arată o creștere la nivel național a gripei în decembrie.

Experții observă totuși că această creștere a numărului de cazuri de gripă, deși nu este exclusiv pentru Hubei, ar fi complicat sarcina oficialilor aflați în căutarea unor noi viruși periculoși. Deși amploarea vârfului de gripă în Hubei nu a fost raportată anterior, este dificil să se tragă concluzii dure, în special în ceea ce privește prevalența potențială a Covid-19 nedetectată anterior. Documentele arată că testarea efectuată pe pacienții cu gripă returnează un număr mare de rezultate necunoscute.

Cu toate acestea, experții au avertizat că acest lucru nu indică neapărat că rezultatele necunoscute ale testelor erau de fapt cazuri de coronavirus nedetectate. «Testează doar ceea ce știu – acest (coronavirus) este o necunoscută», a spus Adalja, academicianul JHU, adăugând că un astfel de scenariu care nu a fost neobișnuit, la nivel global.

«Pur și simplu nu suntem atât de minunați când îi diagnosticăm. Căutăm suspecții obișnuiți. Căutăm întotdeauna caii, dar niciodată zebrele», a spus acesta. CDC Wuhan a efectuat ulterior cercetări retrospective asupra cazurilor de gripă datate încă din octombrie 2019 în două spitale din Wuhan, în încercarea de a căuta urme de coronavirus. Dar, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, aceștia nu au reușit să detecteze mostre ale virusului care datează mai devreme de ianuarie 2020.

Studii similare nu au fost încă efectuate în alte orașe din Hubei. Separat, creșterea gripei ar fi putut ajuta la accelerarea neintenționată a răspândirii timpurii a coronavirusului, a spus Huang. «Acei oameni căutau în spitale, crescând șansele de infectare cu COVID acolo», a spus el.

Cel mai grav focar de gripă din China?
Datele indică, de asemenea, că focarul de gripă este cel mai grav în Yichang. În timp ce vârful de gripă și apariția Covid-19 nu sunt legate în documente sau prin alte dovezi, datele care indică un focar asemănător gripei în mai multe orașe din Hubei vor fi probabil de interes pentru cei care cercetează originea bolii. Guvernul chinez a indicat anterior piața de fructe de mare Huanan din Wuhan ca fiind probabil epicentrul inițial al focarului de la mijlocul lunii decembrie, unde a fost vândută carne de animale sălbatice exotice.

Cu toate acestea, această afirmație a fost cel puțin parțial contestată de un studiu Lancet efectuat pe primii pacienți din decembrie, care a stabilit că o treime dintre cei 41 de infectați din luna respectivă nu aveau nicio legătură directă cu piața respectivă. Yichang, la 320 de kilometri vest de Wuhan, a fost cel mai puternic afectat de focarul de gripă – de aproape trei ori mai mult decât Wuhan în aceeași săptămână începând cu 2 decembrie.

Mertha, expertul chinez de la JHU, a spus că vârful din Yichang, deși nu este conectat la Covid-19 în documente, ar putea deschide totuși noi teorii despre locul în care a început virusul. «Ordinea din amploarea schimbării înseamnă că acolo trebuie să se întâmple ceva», a spus ea. Liderii Chinei au fost primii care s-au confruntat cu virusul, implementând o serie de restricții draconice începând cu sfârșitul lunii ianuarie, destinate să limiteze răspândirea focarului.

Folosind instrumente de supraveghere sofisticate, oficialii guvernamentali au impus blocaje stricte în întreaga țară, restricționând în mare măsură peste 700 de milioane de oameni la casele lor, în timp ce au sigilat frontierele naționale și au efectuat teste pe scară largă. Potrivit unui studiu publicat în revista Science în luna mai, măsurile stricte adoptate în primele 50 de zile ale pandemiei au contribuit probabil la ruperea lanțului localizat de transmisie.

Care este situaţia în prezent?
Astăzi, China este aproape de zero cazuri locale și, deși focarele la scară mică continuă să se aprindă, virusul este în mare parte controlat. În februarie, însă, a fost o altă poveste. Pe măsură ce numărul cazurilor a crescut la nivel național, oficialii guvernamentali s-au confruntat cu o potențială criză de legitimitate, opinia publică îndreptându-se rapid împotriva Partidului Comunist aflat la guvernare în legătură cu manipularea greșită a bolii mortale.

În ultimii 30 de ani, spun analiștii, mulți din China au părut dispuși să renunțe la libertățile politice în schimbul unei bogății materiale sporite, a stabilității sociale și a unor oportunități mai mari. Virusul a amenințat fundamental acel contract social, punând în pericol sute de milioane de chinezi în timp ce afecta o economie deja slăbită de un război comercial în curs de desfășurare între SUA şi China. La sfârșitul lunii ianuarie, Xi, cel mai puternic lider din China din ultimele decenii, a ordonat public «eforturi totale» pentru a contracara răspândirea virusului.

La acea vreme, China sărbătorea sărbătoarea Anului Nou Lunar, cea mai importantă sărbătoare anuală. Noțiunea unei pandemii iminente părea pentru mulți o distragere abstractă, deoarece oamenii se întorceau acasă pentru a petrece timpul cu familiile lor. Intervenția publică a lui Xi, care a avut loc la doar câteva zile după ce Wuhan a fost pus sub blocare, a purtat cu sine un mesaj clar: Eșecul nu este o opțiune. În toată această perioadă, decalajul dintre declarațiile publice ale oficialilor chinezi și datele distribuite intern este uneori clar.

Documentele divulgate arată că numărul de morți confirmat zilnic în Hubei a crescut la 196 pe 17 februarie. În aceeași zi, Hubei a raportat public doar 93 de decese de virus. Un alt raport înregistrează, de asemenea, decesele a 6 lucrători din domeniul sănătății din cauza Covid-19 până pe 10 februarie. Pe măsură ce virusul s-a răspândit, oficialii locali au fost acuzați că au minimizat focarul și riscul acestuia pentru public.

La sfârșitul lunii decembrie, un tânăr medic pe nume Li Wenliang într-unul dintre principalele spitale din Wuhan, a fost printre alți lucrători medicali chemați de autoritățile locale și ulterior a primit «mustrare» formală de la poliție pentru că a încercat să tragă alarma cu privire la un potențial « virus asemănător SARS». Mass-media de stat a raportat pedeapsa și a avertizat publicul împotriva falsificării zvonurilor.

Incendiarul şi celebrul caz al medicului Li Wenliang
Li, 34 de ani, a contractat ulterior boala. Starea lui s-a înrăutățit rapid și în dimineața zilei de 7 februarie a murit, ceea ce a generat niveluri de furie și indignare aproape fără precedent pe Internetul puternic cenzurat al Chinei continentale. Nu este clar în ce măsură guvernul central era conștient de acțiunile care se desfășurau în Hubei în acel moment sau de cât de multe informații erau distribuite și cu cine. Documentele nu oferă nicio indicație că autoritățile din Beijing conduceau procesul local de luare a deciziilor.

Cu toate acestea, Mertha, academicianul JHU, a declarat că nepotrivirea dintre personalitățile publice superioare și cele inferioare cu privire la rata numărului de morți din februarie «părea a fi o înșelăciune din motive deloc surprinzătoare». «China avea o imagine de protejat la nivel internațional, iar oficialii de rang inferior au avut un stimulent clar pentru a nu raporta – sau pentru a le arăta superiorilor că nu raportează ochilor din exterior», a spus el.

Totuși, pe de altă parte, documentele divulgate oferă, de asemenea, o formă de apărare a gestionării globale a virusului de către China. Rapoartele arată că, în primele etape ale pandemiei, China s-a confruntat cu aceleași probleme de contabilitate, testare și diagnostic care încă bântuie multe democrații occidentale chiar și acum – aspecte pe care Hubei le întâmpină cu un virus complet nou. Totodată, oficialii chinezi nu au nicio mențiune despre așa-numitele scurgeri de laborator sau despre faptul că virusul a fost creat de om, așa cum au afirmat unii critici, inclusiv înalți oficiali americani, fără probe.

Există o mențiune despre instalaţiile sub nivelul normal de la un centru de conservare a speciilor bacteriene și toxice, deși punctul nu este elaborat și nici nu este clară semnificația sa. China și lucrătorii săi din domeniul sănătății au fost supuși unei tensiuni imense pe măsură ce focarul a luat amploare, a spus Yang, de la Consiliul pentru Relații Externe.

«Au avut o evoluție masivă asupra sistemului medical. Au fost copleșiți. A existat cu adevărat disperare în rândul profesioniștilor din domeniul medical până la sfârșitul lunii ianuarie, deoarece erau extrem de suprasolicitați și erau, de asemenea, descurajați de numărul enom mare de decese care au avut loc cu o boală pe care nu o trataseră anterior», a adăugat el.

Pericolul pentru cele mai puternice ţări ale lumii
Hubei, care rămâne cu mult în urmă față de Beijing, Shanghai și alte divizii administrative majore chineze în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, a fost prima regiune care s-a confruntat cu un virus care ar continua să confunde multe dintre cele mai puternice țări ale lumii. Schaffner, de la Universitatea Vanderbilt, a declarat că multe dintre comentariile din documente ar fi putut fi făcute în SUA, «unde, în ultimii 15-20 de ani, în special la nivelul statului și la nivel local, finanțarea sănătății publice a devenit limitată».

Documentele arată că oficialii chinezi din domeniul sănătății nu au înțeles care este amploarea dezastrului iminent. Nicăieri în dosare nu este indicat faptul că oficialii credeau că virusul va deveni o pandemie globală. Marți se împlinesc exact 12 luni de când primul pacient din Wuhan a început să prezinte simptome, potrivit studiului Lancet. Numărul morților și al numărului de persoane infectate de virus, cunoscut în prezent de lume sub numele de Covid-19 și care afectează viețile de pe planetă, continuă să crească, zi de zi”, se arată în dezvăluirile publicate pe edition.cnn.com.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.