MEDICAL

Dr. Ligia Barbarii, INML: „Din cei 1.400 de decedați, câți, de fapt, au murit din cauza unor infecții respiratorii?”

„Institutul Național de Medicină Legală ar fi trebuit să se implice mai mult în situația legată de COVID. Începând de la nivelul autopsiilor și până la testarea genetică propriu-zisă, care nu a fost inițiată”, spune Dr. Ligia Barbarii, medic primar de medicină legală, șef al Laboratorului de Genetică din cadrul INML „Mina Minovici” din București. Într-un interviu pentru Jurnalul, medicul declară că în România, în cazul oricărei persoane, care a fost testată pozitiv, printre cauzele decesului s-a comunicat și COVID-ul, fără a fi efectuate autopsii. Dr. Ligia Barbarii explică în interviu că autopsiile nu s-au făcut pentru că așa a venit dispoziția de la Ministerul Sănătății, deși în toate aceste situații trebuia antrenată anatomia patologică.

„Au venit niște recomandări de la Organizația Mondială a Sănătății care nu au fost cele mai fericite, pentru că, de fapt, nu se cunoaște clar cum acționează acest virus. De ce la unii nu dă niciun simptom, iar la alții apar niște grozăvii de complicații? Medicii din Germania au protestat și au zis: „Nu! Noi facem autopsii și stabilim noi criteriile cu care înregistrăm decesul!”. Au spus clar dacă infecția cu COVID a avut un rol determinant, rol de facilitare a decesului sau, în ciuda infecției, cauza decesului a fost alta. Deci, infecția a avut rol decisiv, major, minor sau neglijabil în cauza decesului.

La noi, practic, în cazul oricărei persoane, care a fost testată pozitiv, printre cauzele decesului s-a comunicat și COVID-ul. Nu s-au efectuat autopsii. Au fost doar câteva autopsii efectuate pentru cauze de morți violente, unde a existat suspiciunea infecției cu COVID-19.

A fost un cetățean care și-a dat foc, un accident rutier…”, spune Dr. Ligia Barbarii. „Autopsiile nu s-au făcut pentru că acestea au fost dispozițiile de la Ministerul Sănătății. S-a considerat că pacienții sunt foarte contagioși și nu e nevoie de autopsie. Poate, într-un prim moment, când într-adevăr nu existau echipamente, nu era cazul să se procedeze la autopsii. Dar ulterior, poate era cazul să ne revizuim poziția”, consideră aceasta.

Medicul susține că aceste autopsii trebuiau făcute și cu scop științific.

„La fel cum dorești să afli gradul de imunizare al populației și declanșezi testarea a 10.000 de cetățeni pe Arena Națională, ar fi normal să ai o inițiativă prin care să vezi care au fost cauzele de deces? Din cei 1.400 de decedați, câți, de fapt, au murit din cauza unor infecții respiratorii, câți din cauza hemoragiilor etc.? Ca să ai tu propria statistică națională cu care să te compari cu ceea ce raportează alții la OMS. E important să te poți raporta la ceva. Ca să știi ce ai de făcut în viitor, trebuie să știi ce s-a întâmplat în propria ta curte”.

În ceea ce privește testările, dr. Ligia Barbarii le consideră „îndoielnice”, având în vedere că în această perioadă funcțonează mai multe categorii de laboratoare. „Inițial, au participat niște laboratoare mari de referință ale spitalelor de boli infecțioase Matei Balș și Victor Babeș, Institutul Cantacuzino. După care s-au alăturat laboratoarele unor spitale private…Unele s-ar putea să meargă bine, altele s-ar putea să meargă foarte poticnit”.

„S-a acceptat cu pasivitate lipsa autopsiilor în scop științific în spitale. Alt minus. Iar în privința testărilor în această pandemie, poate că ar trebui să gândească decidenții noștri din Ministerul Sănătății la un sistem de evaluare al laboratoarelor implicate”, concluzionează Ligia Barbarii.

Macron l-a desemnat în funcția de prim-ministru pe Jean Castex, cel care a pus împreună cu Édouard Philippe în aplicare ridicarea treptată a restricțiilor impuse din cauza epidemiei covid-19.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.