E TEROARE | Băncile vor creşte dobânzile la credite! Vezi cu cât
Băncile vor creşte dobânzile la credite, acesta fiind unul dintre efectele creşterii dobânzii de politică monetară din şedinţa de marţi a CA al BNR, care a încercat astfel să tempereze inflaţia galopantă.
Banca Centrală a luat decizia de majora rata de dobândă pentru a lupta cu anticipaţiile inflaţioniste cauzate de majorările care vor urma creşterilor de preţuri la energie, a declarat pentru Agerpres, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
„Noi la CFA România în ultimul sondaj spuneam că anticipăm cel puţin două majorări de dobândă în următoarele 12 luni, însă a venit cumva mai repede decât anticipaţiile această majorare. Ce cred eu că a condus la această decizie? Pe de o parte vedem preţul la tot ce înseamnă energie, adică energie electrică, gaze naturale, combustibil, care creşte. Unii factori sunt locali, de exemplu liberalizarea pieţei în România pentru gaze naturale şi electricitate, dar sunt şi globali. Preţul gazului natural e la nivelul maxim din ultimii 10 ani în Statele Unite. De asemenea, preţul petrolului urcă susţinut. Deci vin şi factori externi. Toate aceste creşteri de preţuri la energie vor avea ceea ce se numeşte efect de runda a doua. Adică se vor duce în toate celelalte bunuri şi servicii. De aici va veni presiunea inflaţionistă şi prin urmare Banca Centrală a luat decizia de majora rata de dobândă pentru a lupta cumva cu aceste anticipaţii inflaţioniste. Scopul nu este preţul energiei pe care nu-l poate influenţa Banca Naţională, ci anticipaţiile”, a explicat Adrian Codirlaşu.
De asemenea, el a afirmat că decizia BNR se va resimiţi şi la nivelul dobânzilor. Creditele în lei sunt influenţate indirect şi de dobânda Băncii Naţionale a Românie. Majoritatea sunt cu rată variabilă şi prin urmare crescând BNR rata de dobândă vor creşte ratele de dobândă pe piaţa monetară şi implicit pentru companii costul creditării. Pentru populaţie se utilizează IRCC care este o medie a ratelor de dobândă de pe piaţa monetară. Prin urmare, cum ratele de dobândă de pe piaţa monetară vor creşte, automat va creşte şi IRCC, însă se va aplica mai târziu.
Recent, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, explica că “dobânda este cel mai puternic instrument şi ultimul”. Prin măsura adoptată marţi de creştere a ratei dobânzii de politică monetară mesajul BNR este unul clar- intervine în piaţă şi aplică ultimul instrument de domolire a inflaţiei.
După decizia BNR, ERSTE BANK a revizuit prognoza privind inflaţia. Banca se asteaptă ca următoarea crestere a dobanzii cheie sa fie luată chiar în următoarea şedinţă de politică monetară. BNR şi-a majorat rata politicii cheie cu 25 pb până la 1,50% şi s-a angajat să menţină un control ferm asupra lichidităţii pieţei monetare. Creşterea vine mai devreme decât ne aşteptam şi a fost o surpriză faţă de estimările pieţei, scrie Erste Bank.
“Întrucât BNR pare să analizeze şocul actual al pandemiei, ne aşteptăm ca acesta primă creştere a dobânzii cheie sa fie urmată de o altă creştere de 25 de puncte de bază, în cadrul şedinţei din 9 noiembrie, pentru a proteja cursul de schimb în următoarele două luni când nu vor exista intalniri ale CA al BNR”, se precizează în raport.”
Noua estimare a ERSTE Bank vorbeste de atingerea tintei actuale a inflatiei (stabilita la 2,5%) până la jumătatea anului 2022, şi nu la sfârşitul anului 2022 aşa cum este tinta actuală, date fiind incertitudinile politice actuale.
ROBOR la trei luni a urcat la 2,07%, de la 1,81%
Indicele ROBOR a mai atins un nivel similar pe data de 12 noiembrie 2020. Avansul acestuia a fost constant în ultimele două săptămâni, dar în acest interval, creşterea de astăzi este cea mai mare, scrie Biziday.ro.
Situaţia similară este şi în cazul ROBOR la 6 luni, care a crescut la 2,16%, de la 1,89%.
Marţi, BNR a decis majorarea dobânzii de referinţă la 1,50% pe an, de la 1,25%, în încercarea de a ţine sub control tendinţa de creştere continuă a preţurilor. A fost prima majorare a dobânzii de intervenţie, din ultimii trei ani şi jumătate.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele in RON acordate pe piaţa interbancară şi este stabilită de către BNR. Se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor de rată de dobândă pentru RON, utilizate de zece bănci mari din România, fiind rata de dobândă la care o bancă împrumută lichiditate altor bănci.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: