JUSTITIE

Educație la MAI: Șefii te vor milițian, nu polițist!

Polițiștii care își manifestă rolul de prevenție, pedepsiți de șefi

Un polițist a fost trimis de șef la psiholog pe motiv că este prea amabil cu participanții la trafic, în loc să-și manifeste rolul coercitiv. Exact stilul milițienesc atât de hulit de cetățeni este promovat în rândurile polițiștilor. Trimiterea la psiholog este o meteahnă veche a șefilor din MAI, care se răzbună, astfel, pe subalternii incomozi. Cum psihologii nu sunt independenți, ci plătiți de minister, pericolul de a zbura din Poliție la ordin este permanent.

În rândurile polițiștilor psihologul nu este nicidecum ceea ce ar trebui să fie, un partener care să te ajute atunci când treci prin momente dificile, și, slavă Domnului, că sunt chiar prea multe. De la traumele provocate de prezența la locul unui accident oribil, unde văd creieri de copii împrășiați pe asfalt, până la incidente violente cu infractorii.

Psihologul este dușmanul polițistului și este folosit pe post de sperietoare chiar de șefi, pentru cei care îndrăznesc să creadă că sunt chiar polițiști. Un caz recent, care scoate în evidență grotescul relației șef-subaltern în Poliție, este cel al unui agent din Prahova, trimis de șef la psiholog pe motiv că este prea amabil cu participanții la trafic și că stă de vorbă cu ei. Adică genul de polițist-polițist care, atunci când ai comis o greșeală în trafic, încearcă să-ți explice de ce ai greșit, ce riști să se întâmple și care îți dă o sancțiune sub formă de avertisment, cu speranța că data viitoare vei fi mai atent. Șeful însă i-a reproșat că nu și-a îndeplinit rolul de polițist-milițian, adică rolul exclusiv coercitiv.

”În general, la Poliția Rutieră șefii le reproșează agenților că vin cu sancțiuni sub formă de avertismente și că nu dau sancțiuni. Acesta este un comportament vădit îndreptat spre o normă de amenzi sau spre ideea că doar dacă dai amendă ți se ia în considerare activitatea. Ceea ce este profund greșit. Colegului trimis la psiholog i s-a reproșat că stă prea mult de vorbă cu șoferii în trafic și că este prea amabil, adică nu-și exercită rolul coercitiv de polițist, după cum i-a spus șeful lui. I-a spus că l-a văzut o dată că a stat vreo 9 minute de vorbă cu un șofer și că i-a dat doar avertisment. Polițistul este genul care stă de vorbă cu șoferii în ideea de a-și exercita rolul preventive și educativ, este și un bun pedagog în privința aceasta”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

A contestat evaluarea profesională
În fapt, polițistul prahovean a fost trimis la psiholog pentru că a contestat evaluarea profesională făcută de șeful lui, pe motiv că a încercat să îi submineze autoritatea. Omul fusese evaluat cu calificativul de bine, dar acesta i-a spus șefului să se uite la rezultatele colectivului și să vadă că e printre cei mai buni, și că nu poate fi de acord cu acel calificativ pentru că lui îi place profesia pe care o are și e foarte dedicat. Șeful i-a zis însă că e inflexibil și că asta e părerea lui.

”La adăpostul unei aparente legalități a modului în care ofițerul care conduce Poliția Orașului Băicoi a procedat la completarea formularului pentru evaluarea psihologică a colegului nostru, i-a reproșat acestuia faptul că în comportamentul său a identificat anumite carențe încă din toamna anului trecut, spunându-i că dă dovada de prea multă blândețe și amabilitate în relația cu șoferii opriți pentru verificare, motivând astfel că acesta se poate împrieteni cu participanții la trafic, amenințându-l voalat că din acest motiv nu îi vor fi aprobate eventualele solicitări de mutare în alte structuri ale Poliției”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

Comportament dezadaptativ
În ultimii peste 30 de ani, Centrul de psiho-sociologie al MAI nu s-a adaptat la nevoile instituționale, ne spune Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol. Acesta mai arată că, acum câțiva ani, a fost emis un ordin prin care șefilor li s-a atribuit rolul de a întocmi un referat de evaluare psihologică a subalternilor și rolul de a putea să dispună trimiterea acestora la psiholog pentru comportament dezadaptativ. ”În realitate acest comportament dezadaptativ nici măcar nu este înțeles de către șefi, ei nu știu ce înseamnă. În aceste condiții, întocmesc rapoarte, le trimit conducerii unității, care dispune trimiterea la psiholog, însă, în 95% din cazuri psihologul constată că nu există nimic în neregulă cu polițiștii. Scopul șefilor este să îi stigmatizeze pe acei polițiști, să fie marginalizați, creându-se imaginea că au probleme. Este o formă de presiune exercitată asupra polițistului, îl demoralizează și îi descurajază să se mai implice în muncă, de teamă să nu îl mai trimită a doua oară”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica conform Ziarului National.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

One thought on “Educație la MAI: Șefii te vor milițian, nu polițist!

  • Cata coerență in argumentare …. !!! Citez :” însă, în 95% din cazuri psihologul constată că nu există nimic în neregulă cu polițiștii”. Aceasta este baza pe care sustii ca ….psihologul este dușmanul polițistului și este folosit pe post de sperietoare chiar de șefi?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.