Efectele nebanuite ale telefonului mobil asupra sanatatii
Modul în care trimitem sms-uri şi folosim tehnologia are un efect negativ asupra sănătăţii noastre, avertizează experţii. Ei spun că din cauza poziţiei corpului, pot apărea unele complicaţii pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte şira spinării. Şi nu numai…
Problema o reprezintă poziţia corpului nostru, când stăm cu ochii în ecranul telefonului mobil sau tabletei, atrage atenţia un medic din Florida, specialist în chinetoterapie.
Doctorul Dean Fishman a inventat chiar şi un nume pentru această problemă. În engleză are o rezonanţă mai mare decât în limba română: “text neck”, fiind asociate în mod inspirat cuvintele “text” şi “gât”.
Medicul spune că e vorba de o adevărată epidemie globală, care schimbă practic modul în care se dezvoltă corpul uman.
Expertul citat de Fox News precizează că fenomenul se vede mai clar în radiografii. La pacienţii care suferă de aşa-numitul “text neck”, primele vertebre ale coloanei s-au strâmbat. Doctorul atrage atenţia că durerile de ceafă, de cap, de braţe sau de umeri sunt toate efecte ale acestei afecţiuni.
Numai în Statele Unite au fost trimise anul trecut aproape două mii de miliarde de sms-uri, potrivit asociaţiilor de profil. În medie, opt din zece americani scriu mesaje-text pe telefonul mobil.
Potrivit unor studii, trei din patru persoane cu vârsta între 18 şi 44 de ani îşi ţin smart-phone-ul aproape de ele timp de 22 de ore pe zi.
Conform unui alt medic, de această dată din Mississippi, Brian Kirby, orice-l pune pe om în acea poziţie, indiferent că-i vorba de citit sau de scris face ca spatele persoanei respective să aibă de suferit. În timp, ligamentele slăbesc. Asta duce între altele la umflarea discurilor, compresia nervilor şi amorţirea braţelor.
Specialiştii recunosc totuşi că tehnologia devine treptat o parte din noi. “Aceste dispozitive sunt o extensie directă a corpului nostru”, spune Dean Fishman.
Medicul din Florida precizează că aici nu e vorba doar de persoanele care trimit sms-uri sau mail-uri de pe telefonul mobil, ci şi de cele care se joacă pe smart-phone sau tabletă. “52% dintre copiii până în opt ani petrec în medie 43 de minute pe zi pe aceste dispozitive. Acest lucru echivalează cu cinci ore suplimentare pe săptămână, de stat în poziţia “text neck”, care pune o presiune şi mai mare pe ceafă şi pe gât”, explică expertul.
Acelaşi medic vine însă şi cu o soluţie. El a conceput o aplicaţie care-i avertizează pe utilizatori atunci când ţin telefonul într-o poziţie incorectă, prin aprinderea unui beculeţ roşu. Dacă beculeţul e verde, înseamnă că poziţia e corectă. De Cosmin Ruscior – Radio France International
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: