EDUCATIV - CULTURA

Eminescu omagiat la 124 de ani de la moarte

Poetul, gazetarul şi militantul naţionalist Mihai Eminescu a fost pomenit sâmbătă, 15 iunie, la mormântul său din cimitirul Bellu din Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 124 de ani de la moartea sa. Sute de persoane au adus un omagiu aceluia care şi-a dedicat viaţa frumosului şi neamului românesc.

Slujba comemorativă a fost oficiată de preotul Florin Şerbănescu, consilier patriarhal – Sectorul Cultură şi patrimoniu religios al Patriarhiei Române, de preotul David Pestroiu, consilier – Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi de preotul Dinu Pompiliu, protopop al Protoieriei III Capitală, scrie Ziarul Lumina.

parastas-eminescu-1

Preotul Şerbănescu a vorbit la finalul slujbei de pomenire despre Mihai Eminescu şi a transmis tuturor celor prezenţi binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „pentru gândul luminos de a organiza această comemorare la mormântul poetului Mihai Eminescu”.

„Iubiţi români, suntem astăzi la mormântul «Luceafărului poeziei româneşti», cel care a fost numit aşa, printr-o binecuvântată conjunctură, de cel dintâi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. Este o aplecare a noastră întru conştiinţă, o redescoperire în lumină de fiecare dată când ne gândim la Mihai Eminescu, un adevărat simbol al poporului român, al culturii româneşti şi a tot ceea ce poate fi mai semnificativ plămădit de viţa acestui neam. Mihai Eminescu trebuie să rămână în sufletele noastre, pentru că ceea ce ne-a oferit prin opera sa, prin felul în care a înţeles să trăiască şi să simtă româneşte a fost cu adevărat pilduitor. Să nu uităm niciodată starea de spirit a înaintaşilor noştri care au participat în frunte cu el la marea serbare de la Putna din 1871, atunci când s-au adunat românii din toate părţile pentru a da glas legăturii lor cu Dumnezeu, cu pământul în care s-au născut ca neam şi, nu în ultimul rând, cu un alt simbol al neamului românesc, Sfântul Ştefan cel Mare”, a continuat prelatul ortodox.

La finalul slujbei, actori, oameni de cultură şi admiratori ai operei eminesciene au ţinut cuvântări, au rostit poezii scrise de Mihai Eminescu şi au intonat cântece pe versurile marelui poet naţional.

Sursa: FrontPress.ro

Citeste si:

De ce in manualele de astazi continua prezentarea deformata a adevarului despre Eminescu?

Daca astazi ar mai trai MIHAI EMINESCU…

Eminescu, modelul dintai al ziaristului roman

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.