Europa, în fața unui Armaghedon energetic regizat
Europenii sunt în fața unui Armaghedon energetic regizat, cu o foaie de parcurs de la care niciunul dintre actorii plătiți să-și joace rolul nu se abat. Nu se întâmplă ce vedem acum fiindcă politicieni ca Scholz sau Timmermans (noul șef pe energie verde din C.E.) ar fi proști și fără idei. Deloc! Corupți și necinstiți, poate da. Ei știu exact ce fac, citesc un scenariu – planul de dezindustrializare a Europei, cu predilecție a celei mai eficiente industrii, din punct de vedere energetic, de pe planetă, cea germană! Iată Agenda ONU 2030, parte a ceea ce se cunoaște sub numele de Marea Resetare, gândită în laboratoarele ideologice de la Davos.
La final de august, prețul de piață tranzacționat pe bursa germană pentru gazele naturale (Trading Hub Europe) era cu peste 1000% mai mare decât în urmă cu un an. S-a dat vina pe războiul dintre Rusia și Ucraina, dar adevărul este cu totul altfel.
Politicienii de la Bruxelles și interesele financiare majore folosesc acest conflict pentru a acoperi ceea ce este nimic mai mult decât o criză bine regizată, ale cărei consecințe nu sunt deloc accidentale.
Piața gazelor din UE, dereglementată
Ceea ce UE și politicienii trimiși la Bruxelles ascund cu mare atenție este transformarea pe care au creat-o în modul în care se determină azi prețul gazelor naturale.
În urmă cu aproape două decenii, Comisia Europeană, susținută de mega-bănci precum JP MorganChase sau mari fonduri speculative, a început să pună baza pentru ceea ce este astăzi o dereglementare completă a pieței gazelor naturale. A fost promovată sub numele „liberalizarea pieței gazelor naturale a Uniunii Europene”.
Traducerea corectă ar fi, însă, alta – tranzacțiile nereglementate pe piața liberă în timp real permit să fixeze prețurile mai degrabă decât contractele pe termen lung.
Semnalul dat de SUA: venim pe piața europeană cu GNL!
Începând cu 2010, UE a impus o schimbare radicală a normelor de stabilire a prețurilor la gazele naturale. Înainte, prețurile erau stabilite în contracte fixe pe termen lung. Cel mai mare furnizor, Gazprom, livra gaze către UE, în special Germaniei, în baza unor contracte pe termen lung.
Din 2016, o schimbare în legislația SUA a permis exportul de GNL din producția uriașă de gaze de șist realizată de producătorii americani. Astfel, s-a început o operațiune de extindere majoră a construcției terminalelor de export GNL (construcția unor astfel de terminale durează până la 5 ani); în același timp, Polonia, Olanda și alte țări UE s-au apucat să construiască și ele terminale de import GNL, pentru a primi gaz lichefiat din străinătate.
A fost semnalul dat de SUA că se pregătește să inunde piața gazelor europene cu gaz lichefiat american! Este ceea ce spunea Henry Kissinger în timpul șocurilor petroliere din anii 1970 -„controlați piața energetică și veți controla lumea întreagă!”.
Interesele corporațiilor financiare și presiunile asupra UE
Să ne întoarcem puțin la anii ‘80, când băncile de pe Wall Street, în frunte cu Goldman Sachs, au creat o nouă piață – tranzacționarea futures a petrolului. Vorbim despre o loterie, un cazinou imens de profituri speculative, care este controlat de o mână de bancheri din New York și Londra. Aceleași interese financiare lucrează în prezent pentru a crea o piață similară și în cazul gazului, cu scopul de a controla și această importantă verigă a lanțului energetic.
Agenda Green Deal (decarbonizarea economiei până în anul 2050) urmărește eliminarea combustibililor pe bază de petrol, gaze și cărbune. În esență, Agenda Verde a fost capcana ideală care a dus la creșterea explozivă a prețurilor gazelor din Europa începând cu 2021.
Anul trecut, doar 20% din totalul importurilor de gaze naturale către UE au fost gaze naturale lichefiate, cu prețuri determinate de tranzacțiile futures din hub-ul TTF (reperul de facto al gazelor din UE, deținut de guvernul olandez). În schimb, cea mai mare pondere a importurilor de gaze naturale (peste 40%) a venit de la Gazprom, care a livrat în baza unor contracte pe termen lung, la un preț mult mai mic decât prețul de speculație TTF din prezent. Industriei americane (producătorii de GNL) și bancherilor de acolo nu le-a plăcut asta, astfel că unica soluție a rămas distrugerea pieței gazelor rusești din UE și preluarea (în mod ostil) a controlului prin livrările de GNL.
Germania, nebunul sacrificat
Sabotarea deliberată a prețurilor la energie este o strategie menită să aducă venituri multinaționalelor din domeniu.
Ministrul fanatic german al Economiei Verzi, Robert Habeck, a declarat recent că „lucrăm din greu pentru a găsi un nou model de piață”, dar în același timp a insistat că politicienii trebuie să fie atenți să nu intervină prea mult: „Avem nevoie de piețe funcționale și, în același timp, trebuie să stabilim regulile corecte astfel încât pozițiile de pe piață să nu fie abuzate”.
De fapt, Germania face tot posibilul pentru a construi Agenda Verde și pentru a elimina gazul, petrolul și energia nucleară. Chiar Habeck refuză să ia în considerare redeschiderea a trei centrale nucleare închise acum un an sau să reconsidere închiderea ultimelor trei centrale nucleare, programată pentru decembrie 2022. Din toate punctele de vedere, criza energetică sinucigașă în desfășurare din Europa a fost gândită cu ani în urmă și cu un scop precis.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: