GENERAL

Evenimentele din decembrie 1989, minciuni mass-media pentru manipularea opiniei publice

Minciuni mass-media

„Médiamensonges” (Minciuni mass-media) este titlul unei lucrări apărute la Bruxelles în 1990, realizată de Gérald de Selys, ziarist la Radio-Televiziunea belgiană de limbă franceză. El preciza că ideea i-a venit „după scandaloasa mistificare a măcelului de la Timişoara”. În opinia sa, minciunile despre cele petrecute în oraşul de pe Bega în decembrie 1989 constituie „o manipulare fără precedent în istoria presei”, iar impostura nu a fost denunţată decât în mică măsură, ziarele şi televiziunile necerându-şi scuze pentru cele relatate şi induse opiniei publice. În această lucrare sunt incluse contribuţiile mai multor ziarişti din Belgia, Franţa, SUA, Germania şi Salvador.

Tot în 1990, la Paris, a văzut lumina tiparului lucrarea lui Michel Castex, cu tilul „Un mesonge gros comme le siècle. Roumanie, historie d’une manipulation” (O minciună mare cât un secol. România, istoria unei manipulări). Autorul a condus din Bucureşti echipa de jurnalişti ai Agenţiei France Presse (AFP) care a analizat la faţa locului evenimentele din decembrie 1989.

El a ajuns la concluzia că era vorba despre o „intoxicare remarcabilă, fără precedent, în care s-a lăsat prinsă media occidentală”; aceasta s-a raliat în totalitate la informaţiile prin care s-a urmărit să se atribuie lui Nicolae Ceauşescu toate ororile imaginabile. Liderul român era considerat un conducător paranoic, dictator setos de sânge, iar înlăturarea lui trebuia să fie susţinută de toată lumea, atât din România, cât şi din afara graniţelor acestei ţări.

Asemenea luări de poziţie aveau să fie exprimate şi în alte lucrări referitoare la evenimentele din decembrie 1989, diminuând astfel semnificaţia reală a Revoluţiei române şi aruncând în derizoriu spiritul de jertfă al celor care au contribuit, cu sacrificiile vieţii lor, la înlăturarea regimului dictatorial.

Autorii lucrărilor respective se referă la momentul decembrie 1989, dar în realitate manipularea a început mult mai devreme, scopul fiind diabolizarea lui Nicolae Ceauşescu, prezentarea unei imagini exacerbate asupra opoziţiei faţă de regimul existent în România, mediatizarea unor lideri care luptau împotriva dictaturii şi pentru revenirea la democraţie.

De la alegeri la contestare

Mass-media occidentală a prezentat cu entuziasm reformele iniţiate de Gorbaciov în Uniunea Sovietică, cerând ca glasnosti-ul şi perestroika să se extindă şi în celelate ţări socialiste. Opoziţia lui Ceauşescu faţă de politica lui Gorbaciov a generat o reacţie tot mai dură din partea mass-mediei şi a liderilor politici din Occident.

Dacă în anii ’60 – ’70, Occidentul elogia politica de independenţă a Bucureştilor, după 1985 (venirea lui Gorbaciov la putere în Uniunea Sovietică şi începerea dialogului direct între Moscova şi Washington) rolul lui Nicolae Ceauşescu era prezentat mai curând ca fiind unul negativ.

CITESTE TOT ARTICOLUL PE JUSTITIARUL.RO

 

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.