ISTORIENOUTATIOPINII

EXCLUSIV: Povestea unui cercetas din Primul Razboi Mondial

Începuturile:

Gheorghe Belciug este un om modest cu  dragoste pentru patrie moştenită din familie născut in Corni,Botoşani pe 11 martie 1887,Se înrolează în armată în anul 1908  reuşind să o termine în 1913 având calificarea în postul de cercetaş deoarece cunoştea  limbajul militar al mai multor armate(armata Rusiei,Germaniei şi AustroUngariei) cât şi cuvinte esensţiale din limbile acestora.Este solicitat in anul 1917 la Mărăşti in armata a doua ,celebra armată a mareşalului Alexandru Averescu.

 

Bătălia de la Mărăşti:
Trupele române sunt epuizate, murdare şi speriate de inamic.Toţi se aflau in apă pentru a se spăla insă singurii care au rămas pe poziţii au fost Gheorghe Belciug,mareşalul Averescu  si câţiva sub-locotenenţi.Deşi era practic imobilizat(picioarele au fost agravate tare) Gheorghe se târăşte  şi  se asează într-un tufiş şi  observă trupele germane ce se apropie de locul cu pricina.Acestea nu îi observă pe români deoarece s-au ascuns pe unde au putut. Disperat Averescu strigă cât de tare poate: Dau pământ celor ce luptă! astfel mulţi soldaţi doar cum au venit pe lume(dezbrăcaţi),au luat puştile şi au inceput să atace. Germanii se sperie şi se retrag crezând că trupele române au innebunit strigând: Die Rumänen sind verrückt! Rückzug!(Românii sunt nebuni!Retragerea!).Astfel am reuşit să  obţinem o victorie importantă însă de puţini ştiută .

Dupa război:

Gestul său eroic a fost recompensat pe măsură a primit  5  hectare de pământ ,ordinul Mihai Viteazul de gradul 1(cea importantă distincție care se putea conferi soldaţilor pentru fapte de bravură sau eroism) şi numele său apare pe monumentul dedicat eroilor de la Mărăşti din Corni.

excl1

excl2

excl3

Sursă: Belciug Ioan

Autor: Bunduc Alexandru

IN EXCLUSIVITATE PENTRU NATIONALISTI.RO

IN CAZUL PRELUARII ACESTUI ARTICOL VA RUGAM SA PRECIZATI SURSA: https://test1.nationalisti.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.