EXPERIMENT PERICULOS! Datele privind ADN-ul românilor, predate Uniunii Europene. Acestea pot fi folosite și la crearea virusurilor
Experiment periculos. Datele privind ADN-ul pot fi folosite și la crearea virusurilor
România va adera la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes”, ceea ce presupune predarea datelor genetice ale populației către statele UE, în scopul declarat de dezvoltare a cercetării în domeniul medical. Proiectul, la care au aderat doar cinci țări europene, presupune accesul și stocarea datelor genomice, însă nicăieri nu se vorbește despre consimțământul informat al cetățenilor vizați.
Guvernul a adoptat un Memorandum al ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, prin care se justifică semnarea Declarației de aderare a României la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes”. Potrivit documentului, inițiativa „1+ Million Genomes” (1+MG) urmărește să permită accesul securizat la datele genomice și clinice corespunzătoare din întreaga Europă pentru cercetări de înalt nivel, asistență medicală personalizată și elaborarea politicilor de sănătate. ”1+MG este unul dintre cele mai mari proiecte de acest gen din lume și contribuie în principal la stabilirea standardelor globale pentru utilizarea, accesul și stocarea datelor genomice. Conexiunea la Spațiul european de date privind sănătatea va oferi un impuls suplimentar potențialului de informații de care beneficiază cercetătorii, profesioniștii din domeniul sănătății și toți cetățenii, în cele din urmă. În ceea ce privește cercetarea în domeniul genomicii, autoevaluarea instrumentelor OECD a relevat faptul că România este complet aliniată la Recomandarea Consiliului privind asigurarea calității în testele genetice moleculare și parțial aliniată la Recomandarea Consiliului privind biobăncile de țesuturi umane și baze de date de cercetare genetică”, se arată în Memorandum. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării susține că, prin semnarea Declarației de aderare, România are oportunitatea de a deveni partener în proiecte de anvergură în
domeniul genomicii. ”În noiembrie 2022, proiectul Genomic Data Infrastructure (GDI), cofinanțat în cadrul programului Digital Europe, a fost lansat, marcând începutul fazei de extindere și sustenabilitate a inițiativei 1+MG. Obiectivul acestuia este de a stabili o infrastructură de date pentru datele genomice și clinice în toată Europa, va oferi o guvernanță a accesului la date și un mecanism de coordonare durabil și va contribui la îmbunătățirea interoperabilității datelor genomice și clinice puse la dispoziție pentru acces”, potrivit Memorandumului.
Implicații etice și juridice
Ministerul Cercetării susține că unul dintre beneficiile ce decurg în urma semnării Declarației ar fi asigurarea faptului că implicațiile etice și juridice ale genomicii sunt clare și luate în considerare (?). Totodată, printre beneficiile stipulate în Memorandum se mai numără transformarea digitală a sănătății și îngrijirii și, în special, utilizarea medicinei genomice, care va ajuta sistemele de sănătate să facă față provocărilor cu care se confruntă și să devină mai durabile, îmbunătățind astfel furnizarea de servicii de sănătate de înaltă calitate pentru cetățeni și eficacitatea tratamentelor pentru pacienți, precum și promovarea medicinei personalizate pentru ca toți cetățenii din România să beneficieze de cele mai recente inovații în acest domeniu. Mai mult, implementarea soluțiilor digitale va corecta lipsa interoperabilității și fragmentarea, iar accesul transfrontalier securizat și autorizat la date genomice și alte date de sănătate din Uniune va sprijini inovarea care va duce la o utilizare mai eficientă din punct de vedere al costurilor a resurselor de îngrijire a sănătății în Uniune și la noi abordări ale furnizării de îngrijiri care să răspundă mai bine nevoilor pacienților.
Acces transfrontalier securizat
Printre avantajele semnării Declarației de aderare a României la inițiativa europeană ”1+ Million Genomes” sunt relevate accesul transfrontalier securizat și autorizat la date genomice și alte date de sănătate din Uniune, care va permite direcționarea cercetării și inovării,
ceea ce poate duce la terapii mai eficiente pentru pacienți, dar și coordonarea accesului securizat la datele de la 1 milion de genomuri care sunt legate de datele de sănătate, precum și punerea în comun a capacităților analitice, lucruri cruciale pentru a avansa înțelegerea modificărilor genetice care cauzează sau predispun la anumite boli. Totodată, transferul de date genomice și a datelor legate de sănătate se va traduce în rezultate îmbunătățite în materie de sănătate și va contribui, de asemenea, la investiții, creștere economică și locuri de muncă, se mai precizează în Memorandum.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: