ECONOMIC

EXPLODEAZĂ PREȚURILE!

Implicațiile economice ale conflictului ruso-ucraineană riscă să aducă dezastrul peste Europa. Pe fondul acoperirii media nesfârșite a ultimei contraofensive a Kievului a început să nu se mai vorbească despre cât de grave vor fi repercusiunile economice (globale) provocate de acest minirăzboi.

Chiar și cu sancțiunile impuse de America, Rusia rămâne principalul exportator mondial de gaze (furniza 50% din cererea UE în 2021). În același timp, Ucraina este un jucător important pe piața cerealelor, dar și aici stă chiar alături de Rusia, să nu uităm acest aspect.

Blocajul total al grânelor (din Ucraina) și gazelor (din Rusia) va duce la o catastrofă.

Unii spun că așa s-a prezis și în 2022 și nu s-a întâmplat nimic, dar lucrurile stau „puțin” diferit. Liniștea de anul trecut (a calculat, oare, cineva impactul în economie al reducerii furnizării de gaze rusești pe piața europeană?!) s-a datorat în mare parte celor două acorduri cruciale asigurate încă de la începutul conflictului: exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră și o înțelegere făcută pe axa Moscova – Bruxelles care a permis UE să se aprovizioneze în continuare cu gaze rusești prin conductele din Ucraina.

Dar primul acord tocmai a fost anulat de Vladimir Putin, iar cel de-al doilea are șanse mici să rămână în picioare.

Privind acum tabloul, se pare că adevăratul cost al acestui conflict este pe cale să crească al naibii de mult!

De unde a pornit totul

Când acordul cu grânele a fost intermediat în iulie 2022, secretarul general al ONU l-a numit „un far de speranță”. Dar, de câteva săptămâni, Putin s-a retras din această înțelegere având propriile argumente – pe măsură ce sancțiunile au crescut, Kremlinul a acuzat Occidentul că nu își respectă cuvântul. Concret, s-a făcut referire la promisiunea de a reconecta Banca Agricolă a Rusei la sistemul internațional de plăți Swiftm și cea privind deblocarea activelor și conturilor acelor companii rusești implicate în exporturile de alimente și îngrășăminte.

Dar cea mai importantă cerere făcută de Moscova a vizat redeschiderea conductei de amoniac Togliatti – Odessa, cea mai mare din lume de acest fel și prin care, înainte de război, Rusia exporta anual 2,5 milioane de tone de amoniac.

Ca parte a negocierilor privind exportul de cereale din Ucraina prin porturile de la Marea Neagră, Kievul și-a dat acordul să redeschidă conducta de amoniac Togliatti – Odessa, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Zelenski i-a păcălit pe toți, inclusiv în septembrie 2022, când ONU a cerut Ucrainei să reia transportul, având în vedere rolul crucial al îngrășămintelor cu amoniac în sprijinirea producțiilor agricole globale. Fără rezultat, doar promisiuni și amânări.

La câteva zile după ultima solicitare de acest fel făcută de Rusia (în iunie), o secțiune a acestei conducte vitale pentru sectorul agricol european a fost aruncată în aer. Și de această dată, cum s-a întâmplat în cazul gazoductelor North Stream 1 și 2, Ucraina a dat vina pe Rusia, susținând că și-a sabotat singură conducta de amoniac.

Cereale, dar nu pentru țările sărace!
Să mergem mai departe!

Potrivit datelor Oxfam, care preia informații oficiale furnizate de Centrul Comun de Coordonare al ONU, mai puțin de 3% din grânele exportate de Ucraina au fost destinate celor mai sărace țări din lume; s-a vorbit anul trecut, la semnarea acordului, despre grâne pentru Etiopia, Sudan, Somalia, Afganistan și Yemen, dar…

Aproximativ 80% din cerealele Ucrainei vândute prin porturile de la Marea Neagră au fost expediate în țări bogate, în principal în Europa de Vest și China.

Nu-i de mirare că, profitând de țeapa trasă africanilor, Vladimir Putin i-a promis președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, cu prilejul ultimei lor întrevederi că Rusia va trimite cereale gratuite în șase țări africane care au nevoie urgentă. Totul are legătură cu cimentarea noilor alianțe globale create în jurul BRICS.

Fermierii români, în pericol. Revine grâul ucrainean ieftin și infestast

Noi probleme bat la ușa Europei. Blocate la export pe mare, cerealele din Ucraina vor lua drumul Occidentului pe uscat. Însă, sunt comercializate de firme intermediare, de tip shell, care evită taxele. Aceste companii deja au inundat piețele locale, subminând produsele locale și cauzând pagube uriașe fermierilor autohtoni.

Să nu uităm că alde România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au introdus interdicții unilaterale asupra cerealelor ucrainene.

Acum, de când exportul pe cale ferată a rămas singura alternativă viabilă, e de așteptat ca nori negri să se adune deasupra fermelor românești.

Ucraina lasă Europa fără gaze rusești

Pe final de vară, europenii încep să se gândească și la iarna care vine, iar perspectiva unor luni geroase dă frisoane… chiar și pe canicula asta.

În ciuda conflictului armat dintre cele două țări, gazul rusesc a continuat să curgă spre vestul Europei prin conductele Ucrainei. UE știe că nu se poate decupla total de energia venită din Rusia. În același timp, acest acord a permis și Ucrainei să strângă bani sub forma taxelor de tranzit puse.

Cu toate acestea, de curând, într-un interviu acordat Financial Times, ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galușcenko, a spus că este puțin probabil ca Kievul să reînnoiască acordul de tranzit de gaze rusești atunci când contractul de furnizare cu Gazprom va expira (în 2024).

Dacă se va întâmpla asta, arată o analiză a Centrului pentru politica energetică globală al Universității Columbia, „livrările de gaze către țările UE va scădea cu 16 miliarde de metri cubi, până la 73% din nivelurile actuale”. Deficitul ăsta nu va putea fi înlocuit de importurile (la suprapreț) de gaze naturale lichefiate din SUA și Qatar.

Sunt de așteptat creșteri de prețuri pe întreg continentul, având în vedere etanșeitatea piețelor globale de gaze. Nemții au reacționat primii, ministrul Economiei sugerând că Berlinul va trebui să-și închidă toate activitățile industriale dacă Ucraina nu prelungesc contractul de tranzit cu Gazprom.

Așadar, iată că, în loc să fie diluate de diplomație, repercusiunile acestui conflict ruso-ucrainean pur și simplu au explodat.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.