GENERAL

Fake news-ul din fiecare an. Vine „cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“

Odată cu venirea toamnei și răcirea temperaturilor, în mass-media începe să apară și știrea potrivit căreia urmează „cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“. Gabriela Băncilă, director ANM, a vorbit despre această știre, care se repetă an de an, punctând faptul că, la un moment dat, există probabilitatea să se întâmple.

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit despre cel mai mare fake news și meteorologie:

„Dacă a fost o vară călduroasă și trebuie să ajungem la un echilibru, ne putem teme de o iarnă geroasă?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Vă spuneam că în topul celor mai călduroși ani din țara noastră se evidențiază ani destul de recenți. Dacă este să privim la iernile din România, din ultima perioadă, în medie sunt ierni foarte calde. În cazul Bucureștiului vorbim despre o iarnă întreagă în care grosimea maximă a stratului de zăpadă atinge câțiva centimetri sau, în bună parte din iarnă, aceasta chiar lipsește.

Este foarte adevărat că ne așteptăm ca în octombrie-noiembrie să apară știrea care este atribuită în fiecare an unui specialist din meteorologia internațională care afirmă că va veni cea mai grea iarnă din ultima sută de ani“, a punctat Gabriela Băncilă.

„Adică fake news-ul din fiecare an“, a adăugat Val Vâlcu.

„Da, da! Însă este posibil, apropo de teoria probabilităților. Cu siguranță că specialiști din matematică ne vor spune cu exactitate care este probabilitatea ca la un moment dat această știre să nu mai fie un fake news“, a completat directorul ANM.

„Ca la Loto. La un număr de extrageri iese și seria pe care ai pus-o pe bilet“, a spus, amuzat, Val Vâlcu.

România va avea radare performante prin care vor fi detectate tornadele
Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a precizat că România va beneficia, în curând, de instrumente radare atât de performante încât vor putea detecta tornadele care apar de obicei în sudul și sud-estul țării:

„Construcția Centrului de Agrometeorologie este din Programul Operațional Infrastructură Mare, este vorba despre proiectul Inframeteo, un proiect în valoare de aproximativ 49 de milioane de euro, care are 7 obiective principale, cel de-al șaptelea obiectiv fiind de înființare a centrului Agrometeorologic European, obiectiv care odată realizat va duce la construcția clădirii respective, la dotarea acesteia, crearea infrastructurii pentru aceste centru european și, ulterior, operaționalizarea sa.

Ne aflăm cu procedura de achiziție într-o fază avansată pentru că acest exercițiu de finanțare presupune încheierea tuturor activităților la sfârșitul anului 2023. Celelalte 6 obiective vizează elemente fundamentale din activitatea oricărui serviciu național de meteorologie. Primul obiectiv este cel care are ca rezultat modernizarea rețelei radar naționale. Avem două radare din 1998, iar celelalte din 2000-2002. Sunt uzate fizic și moral, sunt niște instrumente de măsură care funcționează la temperaturi foarte ridicate vara cu un necesar foarte important de răcire. 365 de zile pe an, din 2002 și până în prezent, cu perioade de întrerupere din cauza unor probleme mecanice. Vor fi instalate alte 7 radare noi, moderne, cu dublă polarizare (…)“, a spus Gabriela Băncilă, director ANM.

Sursa: dcnews.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.