Feminismul face femeile mai nefericite | STUDIU
Modelul modernist de viață ne duce la dispariție încet dar sigur. Respectiv, către înlocuire cu alte grupuri, care nu îi cad pradă. Statistic, cele mai nefericite femei sunt cele care nu se mărită și nu au copii. Iar cele mai mari șanse să ajungă în această situație, le au cele care au studii de lungă durată. Adică, exact modelul „femeii independente”, promovat de societatea progresului.
Paradoxal, femeile independente, care aleg cariera în locul familiei, ajung să aibă și cele mai puține economii personale în pragul pensiei.
Datele apar într-un studiu recent, realizat de Institutul pentru Studii ale Familiei, pe un eșantion de femei din Statele Unite. Cercetarea trage un semnal de alarmă și în privința declinului demografic, asociat cu acest stil de viață. 1 din 6 femei din America, intrate în al patrulea deceniu de viață, nu au copii.
În 2020, segmentul de vârstă 40-44 de ani și fără copii a atins 16,5%.
Atunci când sunt întrebate dacă se pot descrie ca „foarte fericite”, femeile par să dea un răspuns care variază în timp și în funcție de statutul familial. Cel mai bun scor e atins de eșantionul tinerelor, 18-34 de ani, pentru situația în care sunt măritate și fără copii (33%), urmate de cele măritate și cu copii (30%). Cotele mulțumirii se mențin relativ bine pentru cele care au copii și familie, inclusiv în intervalele următoare de vârstă, sub 54 de ani (28%) și peste 55 de ani (25%).
În schimb, cel mai mic scor din tot tabelul (7%) e marcat de segmentul tânăr (sub 34), care nu are nici copii, nici soț. Gradul de insatisfacție se menține relativ pentru această situație și pentru cea a familiei monoparentale.
Alt grafic ne arată care dintre femei e mai probabil să fie fără copii spre finalul vârstei fertile (40-44 de ani). Cu alte cuvinte, motivele pentru renunțarea la a mai avea urmași.
Observăm că media e la 17%. Dar situația diferă semnificativ, în funcție de anumiți factori. Alegerea de a nu se căsători niciodată până la vârsta respectivă urcă procentajul aproape de jumătate, la 48%. Iar segmentele cele mai predispuse la renunțarea la reproducere sunt femeile cu diplomă universitară sau masterat. Dintre toate rasele, cea europeană e mai înclinată spre această contra-selecție.
Alte aspecte relevante din studiu: în timpul pandemiei, părinții au fost mai puțin nefericiți decât cei fără copii. Cele mai multe răspunsuri că „nu sunt prea fericite” au fost date atunci de femeile fără copii și de mămicile singure (circa o treime, ambele categorii).
Contrar stereotipurilor livrate de presă, viața de familie nu e percepută ca plictisitoare. E adevărat, toate grupele de femei, în intervalul 18-54 de ani, tind să găsească în „rutină” cuvântul care descrie existența. Se întâmplă indiferent de statutul social, pentru cel puțin două treimi. Dar recordul de 70% e marcat de situația mamelor singure, care trebuie să aloce un timp suplimentar serviciului și creșterii copiilor.
De plictiseală se plâng cel mai mult femeile nemăritate, de trei ori mai mult decât cele căsătorite. Se pare că plictiseala lipsește cu desăvârșire pentru soțiile fără copii. La polul opus, sunt cele care își descriu viața ca „interesantă” (termenul englezesc „exciting” poate fi tradus și ca incitant, chiar palpitant, activ… nu are un echivalent perfect în limba română, care să îmbine ideea de motivație și noutate. Deci opusul plictiselii.) Și aici, femeile măritate punctează cel mai bine.
O surpriză chiar mai mare a studiului citat e că, în pragul pensiei, femeile măritate ajung să strângă cei mai mulți bani. Soțiile fără copii ajung la o avere a familiei de 435.000 de dolari. (Nivelul orientativ de mijloc, nu medie absolută.) Soțiile cu copii strâng mai puțin, 322.000 de dolari.
Dar ambele au la vârsta respectivă considerabil mai mult decât cele nemăritate. Respectiv, circa 100.000 de dolari pentru americanca necăsătorită și fără copii. Cea mai mică agoniseală e în dreptul mamelor nemăritate, doar 16.000 de dolari.
via Evadare.ro
Vezi si – Asociația Feministă Contrasens pune panouri cu “mu*e” în oraș
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: