Fenomenele METEO EXTREME AMENINȚĂ România: Climatologii AVERTIZEAZĂ – Cum le putem contracara
Ne confruntăm cu o vară extrem de capricioasă. Meteorologii spun că deja trăim schimbarea climatică.
“În România avem clar tendinţe de creştere a temperaturii medii anuale, mai ales în sezoanele de vară şi primăvară, în cea mai mare parte a ţării şi pe regiuni destul de extinse”, climatologul Roxana Bojariu într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“.
Valurile de căldură combinate cu zilele în care furtunile pun stăpânire pe țară vor deveni tot mai frecvente. Încălzirea globală, înțeleasă de multă lume greșit, așa se manifestă, arată climatologul.
“Am remarcat că ne confruntăm cu o modificare a intensităţii precipitaţiilor, adică avem o cantitate tot mai mare de precipitaţii care cade într-o perioadă de timp din ce în ce mai scurtă şi tot mai localizat. Practic, torenţialitatea precipitaţiilor creşte. Aceste tendinţe, de creştere a temperaturii medii anuale, sezoniere, dar şi a extremelor termice pozitive va continua şi se va accelera în viitor dacă se va accelera şi încălzirea globală. Intensitatea precipitaţiilor, pe care o vedem deja crescută faţă de acum 40 – 50 de ani, va creşte şi ea”, spune Bojariu.
Aceasta afirmă că tendința, în România, este de încălzire, dar problema cea mare este că “vom avea acest tipar schimbat în care fluctuaţiile se vor succeda şi în care vom avea şi perioade de instabilitate, cu furtuni, cu manifestări severe”.
Întrebată care sunt soluţiile şi alternativele României la încălzirea globală, climatologul spune că acestea “sunt la îndemână prin tehnologiile care există. Practic, e vorba de folosirea energiilor regenerabile care să înlocuiască, de exemplu, folosirea cărbunelui, cea mai murdară resursă pentru obţinerea de energie este cărbunele. Apoi, şi arderea petrolului aduce destul de multe emisii. Gazul natural, prin ardere, e relativ mai curat faţă de altele, dar sunt probleme legate de exploatarea şi transportul lui pentru că, în cazul gazului metan, orice scăpare în atmosferă contribuie la intensificarea efectulului de seră. Este necesară înlocuirea lor cu alte tipuri de energii. Spre exemplu, hidroe ia este curată din punct de vedere climatic, la fel şi energia vântului şi energia solară. Ele nu vin cu amprentă de carbon. Din păcate, în România, eficienţa energetică este departe de media europeană. Pe de altă parte, ţara noastră are un dat natural foarte armonios din punct de vedere al mixului energetic.”
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: