ECONOMICNOUTATI

Finantele au gasit trucul prin care sa creasca factura la gaze

04-aragaz-shutterstock-10

Factura la gaze pentru consumatorii cascnici va fi majorata de la 1 aprilie din cauza unei smecherii legislative care face scutirea de accize aproape imposibil de obtinut.

Consumatorii casnici, adica gospodarii, spitale, gradinite, scoli si licee, sunt potrivit Codoului Fiscal, scutiti de plata accizelor pentru gazele naturale. Aceeasi lege spune ca nivelul accizelor pentru gazulele naturale utilizate in scop necomercial este de 0,32 euro/GJ. La un consuma de cca 1.000 kwh, accizele care ar trebui platite ar fi de aproximativ 1 euro, insemnand cincilei. Ultimile modificare ale normelor de aplicare a Codului Fiscal aduc insa ceva nou privind procedura de scutire.

Ministerul de Finante a mai gasit inca un subterfugiu ca sa incaseze bani in plus din accizele pe care le vor plati consumatorii casnici. Astfel, normele arata ca beneficiarii scutirilor directe trebuie ca de la inceputul lunii aprilie, sa anunte autoritatea vamala pentru a primi, in continuare, factura fara accize. Ulterior, consumatorii trebuie sa trimita notificarea si furnizorilor de gaze.

„In prezent, se acorda o scutire directa de la plata accizelor pentru gazele naturale furnizate unei anumite categorii de consumatori si anume: consumatorii casnici, organziatiile de caritate, spitale, sanatorii, aziluri de batrani, orfelinate si alte institutii de asistenta sociala, institutii de invatamant si lacasuri de cult. Pana in acest moment, acordarea acestei scutiri nu era conditionata de detinerea unei autorizatii sau a unui document de catre acesti beneficiari”, arata Mihai Petre, senior manager Deloitte, si daniela Negoe, senior consultant Deloitte.

Atat timp cat in Romania sunt conform celor mai recente date la Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (A.N.R.E.), cca trei milioane de consumatori casnici, ar insemna ca toti acestia ar trebui sa trimita cate o notificare autoritatilor vamale in raza carora domiciliaza.

Cine raspunde de informarea publicului?

„Ince pand cu luna aprilie, conform modificarilor aduse la normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, pentru obtinerea scutirii directa de la plata accizelor consumatorii casnici, institutiile de invatamant, spitale etc. au obligatia de a anunta autoritatile vamale si de a prezenta aceasta notificare furnizorului de gaz natural. Mai mult, in notificare, acestia trebuie sa estimeze si cantitatea de caz ce va fi utilizata. Desi foarte dificil de aplicat in practica, avand in vedere numarul foarte mare de utilizatori care ar trebui sa notifice autoritatile vamale teritoriale, autoritatile fiscale justifica in nota de fundamnetare a noului act normativ nevoia unei evidente mai stricte a beneficiarilor de scutiri directe de la plata accizelor pentru gazul natural”, explica specialistii Deloitte.

Ministerul Finantelor afirma ca nu exista un formular tipizat pentru notificare. Prin urmare consumatorii ar trebui sa faca o simpla cerere al carei continut ar trebui clarificat cu autoritatile vamale. Cand au fost inrebati de procedura de notificare, reprezentantii autoritatii vamale s-au aratat foarte surprinsi de o eventuala avalansa de notificare pentru scutirea de accize, afirmand chiar ca nu ar fi necesara in cazul gospodariilor individuale. Totusi, la solicitarea unei agentii de presa de a furniza explicatiile in scris, autoritatea vamala nu a mai dat niciun raspuns.

In ce priveste informarea consumatorilor, nu exista o responsabilitate clara a unei institutii. Niculae Havrilet, presedintele ANRE, spune ca, la capitloul taxe, comunicarea se face intre Ministerul Finantelor si furnizori.

In lipsa informatiilor, consumatorii casnici s-ar putea trezi cu facturi mai mari din aprilie.

„Cei care nu vor sa depuna aceasta notificare furnizorului de gaze, vor primi, incepand cu factura aferenta lunii aprilie, acciza de 0,32 EUR/GJ, adaugata la suma facturata”, arata specialistii Deloitte.

0,32 euro este valoarea accizelor per gigajoule in cazul gazelor naturale, utilizate in scop necomercial, conform Codului fiscal. – Redactia Nationalisti.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.