Foame la MApN. Operațiunea recrutare soldați, un eșec total, astfel că angajații MApN au campat la festivalul Neversea, în speranța de a mai recruta ceva. Eventual niște trapperi drogați
Criză mare. Se caută soldați pentru Armata Română.
Ministerul Apărării Naționale nu reușește în niciun fel să acopere deficitul de personal uriaș din sistem, deficit care, din cauza salarizării jalnice, crește în fiecare zi. Cele peste 4.000 de posturi pentru soldați și gradați profesioniști nu s-au ocupat, astfel că angajații MApN au campat la festivalul Neversea, în speranța de a mai recruta ceva. Mai mult, în disperare de cauză, elevii absolvenți ai clasei a X-a sunt îndemnați să se transfere la liceele militare, unde sunt zeci de locuri disponibile.
Chiar dacă angajările la stat au fost înghețate anul acesta, pentru reducerea deficitului bugetar, în Ministerul Apărării Naționale se recrutează peste 4.000 de soldați, pentru a acoperi o parte din deficitul de personal. De recrutat, se recrutează, însă problema MApN este că nu vine nimeni să ocupe acele locuri. Pentru a-i atrage pe tineri, angajații MApN au fost campați pe Litoral, la festivalul Neversea, în speranța că vor convinge pe cineva să acopere golurile Armatei Române. În 12 mai 2023 s-a dat startul la înscrierile pentru cele 4.159 de posturi de soldați/gradați profesioniști, însă în data de 16 iunie, MApN anunța prelungirea înscrierilor până la 30 iunie 2023, numărul de locuri fiind același: 4.159.
”Dacă îți dorești doar un loc de muncă sau un venit asigurat, poți alege orice altă profesie. Dar dacă îți dorești o carieră sigură și respectată, posibilitatea de a te afirma, de a te perfecționa, cariera de soldat/gradat profesionist este pentru tine!”. Acesta este sloganul MApN de la secțiunea ”Recrutare” de pe site-ul ministerului. În traducere liberă, dacă cineva își dorește să fie salarizat pe măsura complexității, dificultății și riscurilor profesiei de soldat profesionist, să-și ia gândul, pentru că acest lucru nu se va întâmpla. Salariul unui soldat este, în 2023, de 2.236 lei, la care se mai adaugă norma de hrană și norma de echipare. La asemenea venituri și cu un război la granița României, MApN nu va găsi în veci amatori pentru această profesie, însă autoritățile speră că românii foarte săraci nu vor avea încotro și vor deveni soldați profesioniști.
Au renunțat la orice concurs
Pentru că profesia de soldat în MApN a devenit chiar mai neatractivă decât cea de polițist, s-a renunțat la ideea de concurs pentru ocuparea posturilor, dispărând proba scrisă. Astfel, pentru a deveni soldat/gradat profesionist, sunt suficiente cetăţenia română şi domiciliul stabil în România, vârsta între 18 și 45 de ani și zece clase absolvite. Numai la aviație și la însoţitor de bord – paramedic viitorii angajați ai Armatei trebuie să fie absolvenţi ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate. În rest, candidații pe aceste posturi trebuie să fie declarați ”apți” la evaluarea psihologică (test de aptitudini și chestionar de personalitate), evaluarea capacităţii motrice (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență) şi la interviul de evaluare finală. Totodată, aceștia trebuie să fie declarați ”apți” și la examinarea medicală, care are loc în unități sanitare ale Ministerului Apărării Naționale. Formarea inițială a soldaților se realizează în centrele de instruire/unităţile de instrucţie ale categoriilor de forţe ale armatei și durează cel mult 5 luni. Instruirea, cazarea, masa și echipamentul sunt gratuite, anunță MApN.
Jumătate de liceu militar
Ministerul Apărării Naționale cheamă elevii din liceele civile care au absolvit clasele a IX-a şi a X-a să se transfere în colegiile naţionale militare (CNM), în clasele a X-a şi a XI-a, în anul şcolar 2023-2024. Cele aproape 80 de locuri disponibile sunt în Colegiile Naționale Militare „Mihai Viteazul”, Alba Iulia, „Ştefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc, „Tudor Vladimirescu”, Craiova și „Alexandru Ioan Cuza”, Constanţa. În școlile militare postliceale ale MApN s-a decis suplimentarea cu 300 de locuri față de anul școlar trecut, ajungându-se la un total de 1.653 de locuri. Totodată, pentru a le putea majora cât de cât veniturile soldaților profesioniști, MApN a pus la dispoziție 635 de locuri de formare a subofițerilor. Criteriile de recrutare nu sunt pentru oricine, astfel că soldații trebuie să aibă vârsta maximă de 45 de ani, să fie absolvenţi ai învățământului liceal cu diplomă de bacalaureat și ai învățământului postliceal sau universitar de specialitate, să aibă cel puțin un an vechime și să fi fost apreciat în ultimul document de evaluare profesională anuală cu calificativul cel puţin ”Foarte bun”.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: