Fostul șef DIICOT, Daniel Horodniceanu, și Gabriela Scutea, fosta adjunctă a lui Kovesi, s-au înscris în cursa pentru Parchetul General
Daniel Horodniceanu, fost șef al DIICOT, și Gabriela Scutea, fostă adjunctă a Laurei Codruța Kovesi când aceasta era Procuror General, s-au înscris joi în cursa pentru șefia Parchetului General. Cei doi au confirmat pentru G4Media.ro înscrierea în cursa pentru postul la care mai candidează Augustin Lazăr – actualul procuror general, și Marian Drilea.
A fost şeful Serviciului teritorial Iaşi şi a fost numit şef al DIICOT în urmă cu patru ani de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de atunci, Robert Cazanciuc. Practic, a fost prima numire de şef al unui mare parchet făcută de actualul preşedinte.
În mandatul de 3 ani, Horodniceanu a avut de gestionat dosare grele precum cazul Black Cube privind spionarea şefei DNA, dosarul medicului Lucan sau ancheta Romgaz. Recent, dosarul Romgaz a fost practic anulat de judecătoarea de cameră preliminară de la Înalta Curte, Ioana Ilie, după ce fostul procuror de caz, Gheorghe Şpaiuc, a făcut greşeli în cascadă precum solicitarea unui mandat de supraveghere tehnică pentru conturi de la Tribunal, nu de la Înalta Curte, deşi în anchetă era vizat un fost ministru, Adriean Videanu. Horodniceanu a încercat să salveze dosarul şi a înlocuit procurorul de caz, dar – în mare măsura – a fost prea târziu. Prejudiciul din dosarul Romgaz se ridică la 60.000.000 de euro.
În mandatul lui Horodniceanu, DIICOT a instrumentat mai multe dosare cu specific terorist precum cazul extremiştilor maghiari sau al adolescentului din Craiova acuzat de jihadism. Ambele cazuri s-au lăsat cu condamnări. DIICOT, sub conducerea lui Horodniceanu, s-a războit şi cu jurnaliştii de la The Sun care au aruncat pe piaţă un „fake news” precum cazul copiilor exploataţi pentru producerea ouălor Kinder sau cei de la Sky News care susţineau că în România se face trafic de armament.
Potrivit unor surse din DIICOT, Horodniceanu a avut o relaţie instituţională corectă cu serviciile secrete, dar nu a murit de dragul lor. De exemplu, Horodniceanu a părăsit recepţia SRI din 29 martie 2016 când a văzut că acolo era şi deputatul Sebi Ghiţă, multiplu inculpat. În plus, Horodniceanu a fost singurul şef de mare parchet care a dat publicităţii date statistice concrete potrivit cărora numărul informărilor SRI către parchete a scăzut în ultimii anii. Vezi aici.
Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a avut mesaje ferme împotriva modificărilor făcute de PSD-ALDE la legile Justiţiei. Aici.
Daniel Horodniceanu a fost precedat la şefia DIICOT de Alina Bica, arestată pentru corupţie şi fugită acum în Costa Rica. El a avut aşadar de gestionat şi o criză de imagine a procurorilor DIICOT.
Cine este Gabriela Scutea
Scutea a fost și secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada OUG 13. Potrivit unor surse, ea a făcut parte din echipa care l-a convins pe ministrul Florin Iordache să accepte un termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a ordonanței care impunea un prag la abuzul în serviciu și îl salva pe Liviu Dragnea de dosarul angajărilor fictive. În termenul de 10 zile au izbucnit proteste masive care au determinat Guvernul Grindeanu să emită o nouă OUG de anulare a celebrei OUG 13.
Potrivit newsbv.ro, Gabriela Scutea și-a început activitatea ca procuror în anul 1995 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov, iar din anul 2003 se observă în CV-ul său o ascensiune rapidă până la funcția de adjunctă a Codruței Kovesi. Cele mai importante funcții deținute au fost: prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.
Între 2013 și 2016, Gabriela Scutea a fost înalt reprezentant al Ministerului Justiției la Comisia Europeană.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: