ECONOMIC

Gata cu zilele libere! Ce se schimbă în legislația muncii

Un grup de senatori a inițiat o lege care modifică Codul Muncii, în sensul instituirii unor compensații financiare pentru firmele private care le acordă angajaților zilele libere, prevăzute de lege.

În această propunere se arată că un număr și mai mare de zile libere legale pentru angajați, ar putea aduce firmele private în stare de faliment.

În prezent, în România sunt 15 zile libere legale, dar senatorii nu mai vor și altele, fără a acorda bonificații financiare societăților comerciale cu capital privat.

Astfel, senatorii vor modificarea Codului Muncii ”în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, se arată în propunerea legislativă care urmează să intre în comisiile Senatului.

Cum ar putea fi ajutate firmele

Tot în același proiect de modificare a Codului Muncii se arată și modalitatea în care societățile comerciale ar putea fi ajutate.

Aceste bonificații pot fi și financiare, prin scutiri de la plata unui anumit procent din impozitul pe profit, sau alte tipuri de ajutoare.

”Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”, se arată în proiect.

Vinerea Mare e zi liberă

Senatorii mai susțin că numărul de zile libere legale acordate angajaților a crescut constant, fapt ce a pus o presiune pe bugetul de salarii al firmelor.

De exemplu, din acest an, Vinerea Mare, este considerată zi liberă legală.

”Odată cu creșterea numărului de zile libere la care angajații au dreptul a crescut proporțional și presiunea asupra cheltuielilor cu forța de muncă a firmelor raportat la numărul zilelor productive. În sectoarele unde procesul de producție sau prestarea de activități nu pot fi întrerupte, angajatorilor li se dublează cheltuielile salariale pentru zilele respective. Eforturile financiare ale unui astfel de operator echivalează pentru un singur angajat al său cu o lună și jumătate de muncă în regim normal”, se mai arată în expunerea de motive, potrivit Avocatnet.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.