JUSTITIENOUTATI

GEORGE COPOS PLÂNGE în boxa acuzaților. A fost adus incatusat.

coposplange_1-465x390

Încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde își ispășește pedeapsa de trei ani și opt luni în ”Dosarul Transferurilor”, omul de afaceri George Copos va fi adus astăzi în fața magistraților de la Tribunalul București, unde se judecă ultimul termen din ”Dosarul Loteria I”. George Copos a fost condamnat, pe 29 ianuarie 2013, de Judecătoria Sectorului 2 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I, în care este acuzat de evaziune fiscală de peste un milion de euro, cu ocazia vânzării unor spaţii ale firmei Ana Electronic către Compania Loteria Română.

Copos a fost adus încătușat la Tribunalul București, unde nu l-a așteptat nimeni din familie. Îmbrăcat în costum albastru și cravată neagră, acesta stă singur în boxa acuzaților. Imediat după ce a început procesul, omul de afaceri a devenit vizibil nervos și a început să plângă. Avocații săi au cerut un nou termen pentru 2 iunie, dată până la care Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța asupra modului de aplicare a legii celei mai favorabile din noul Cod Penal. Procesul a fost suspendat pentru 10 minute, urmând ca magistrații să se pronunțe pe cererea avocaților. Ședința a fost reluată: un judecător a fost de acord cu fixarea unui termen după data de 2 iunie, iar cel de-al doilea a fost împotrivă. Prin urmare, președintele completului a propus să apeleze la părerea unui al treilea judecător. Ședința a fost din nou suspendată. În tot acest timp, Copos a stat stingher în boxă, cu capul plecat. Din când în când vorbește cu avocatul său, Valeriu Stoica.

Alte condamnări:

Gilio Giuzepe Roza, acţionar la Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan, administrator unic, director la societatea Rom Tour G.M. Impex şi membru fondator al Fundaţiei „ProRapid”. Patru ani pentru evziune fiscală.

Stelian Ioan Raţiu, administrator la firma Transilvania International. Patru ani pentru evaziune fiscală.

Nicolae Cristea, fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română, membru fondator al Fundaţiei ProRapid. Patru ani pentru complicitate la evziune fiscală.

Gabriel Rogoveanu, agent imobiliar la firma Euroest Invest, pentru complicitate la evaziune fiscală. Trei ani pentru complicitate la evaziune fiscală.

Judecătoria Sectorului 2 a menţinut sechestrul asigurator dispus de procurori în cazul lui Copos, respectiv pe sumele de 3.237.034 de lei, 630.064,10 lei, 199.990 de lei, şi în cazul lui Nicolae Cristea, pe sumele de 255.293,96 de lei, 1.385,19 de dolari, 44.720,15 de euro şi 910,50 lei.

”DOSARUL LOTERIA I”

În acest dosar, George Copos, acţionar la firme din grupul Ana, a fost trimis în judecată în iunie 2006, la puţin timp după ce şi-a dat demisia din funcţia de vicepremier.

  • Potrivit anchetatorilor, în perioada iulie-decembrie 2004, Copos, în calitate de asociat şi preşedinte al Consiliului de administraţie în cadrul Ana Electronic, împreună cu Roza şi cu sprijinul lui Cristea şi Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata obligaţiilor fiscale, aducând bugetului de stat un prejudiciu de 39.461.121.820 de lei (peste un milion de euro, la valoarea cursului de schimb de la acea dată).
  • Folosind mecanismul interpunerii de noi proprietari în procesul de vânzare-cumpărare, respectiv persoana juridică SC Romtur GM Impex SRL şi persoanele fizice Niculaie Ghinea şi Ion Matei, inculpaţii ar fi ascuns sursa impozabilă cu ocazia vânzării unui aşa zis „pachet” de 38 de spaţii comerciale, proprietate a firmei Ana Electronic, către Compania Naţională Loteria Română, susţin anchetatorii.
  • Acelaşi mecanism ar fi fost folosit, potrivit DNA, şi la achiziţia de către Loterie a spaţiului comercial din Cluj-Napoca de la SC Transilvania Oil, prin intermediul lui Stelian Ioan Raţiu.
  • În rechizitoriu se mai arăta că Nicolae Cristea – fost director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) – a plătit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizări şi publicitate, în perioada 1996-1999.
  • În plus, în 2002, Loteria Naţională a închiriat pentru cinci ani, de la clubul Rapid, un panou publicitar în afara stadionului Giuleşti pentru suma de 175.000 de dolari pe an, preţ de patru ori mai mare decât cel al pieţei, susţin procurorii. În privinţa acestor sponsorizări, procurorii au menţionat, în dosar, că nu au dispus începerea anchetei, ci doar au vrut să sublinieze relaţiile strânse dintre Copos şi Cristea.
  • Procurorii au mai menţionat că relaţia de „afaceri privilegiate” dintre Copos şi Cristea a început cu mult timp în urmă, când Loteria a început să dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este acţionar.

În 9 decembrie 2009, instanţa supremă a decis ca dosarul Loteria I să fie judecat de instanţa Judecătoriei Sectorului 2. Magistraţii instanţei supreme au admis, astfel, excepţia necompetenţei instanţei după calitatea persoanei în acest dosar.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.