ECONOMIC

Guvernul bagă mâna în buzunarele polițiștilor

Obligat de instanță să modifice legislația și să acorde compensație pentru chirie polițiștilor și în limita a 70 de km distanță față de locul de muncă, Guvernul a ”uitat” de patru luni să emită normele de aplicare. Astfel, angajații MAI sunt nevoiți să plătească integral chiria, în timp ce ministerul mai face economii la buget din banii polițiștilor.

Vestea bună că instanța le-a dat dreptate și că vor putea beneficia de compensația pentru chirie și dacă își găsesc o locuință în limita a 70 de km de unitatea la care lucrează polițiștii a fost anulată de refuzul Guvernului de a emite normele de aplicare. Cei de la birourile financiare ale inspectoratelor încearcă să-i descurajeze pe angajați să depună solicitări pentru compensație, ordinul fiind să se economisească bani la buget.

”Toți polițiștii care și-au încheiat contracte de închiriere locuințe în alte localități decât în care își are sediul unitatea la care activează, în limita a 70 de km, nu beneficiază de compensația de chirie. Foarte mulți dintre ei nici nu au îndrăznit să-și încheie contracte de teamă că Ministerul Afacerilor Interne nu va ieși cu normele de aplicare. Dar este o teamă nejustificată, pentru că nu au ce să mai modifice prin norme.

Însă în momentul în care au mers și au întrebat la financiar li s-a spus să nu-și facă niciun contract și să nu-și cumpere locuințe, că nu se știe ce se va întâmpla. De la incertitudinea asta, în mod evident, au diminuat foarte mult solicitările și se pare că au făcut-o în mod deliberat, ca să mai facă economii.

Sunt foarte mulți care ar putea beneficia de această prevedere legală, sunt polițiștii de frontieră, polițiștii din mediul rural, pentru că nu găsesc locuințe cu chirie și atunci trebuie să încerce în afara localității respective. Problema este că cei care au fost descurajați să depună solicitările pentru această compensație nu vor primi banii retroactiv”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

Mai bine refugiat, decât polițist

Compensația pentru chirie acordată polițiștilor nu înseamnă plata chiriei, pentru că suma este de 385 de lei pentru cei aflați la începutul carierei, în primele 6 luni, și ajunge la o medie de 500 de lei, în funcție de vechimea pe care o are în sistem. Din 2009, Guvernul a plafonat compensația pentru chirie la nivelul lunii decembrie a acelui an, astfel că angajații MAI sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru a completa diferența până la valoarea reală a chiriei, susțin sindicaliștii din MAI. Și asta în condițiile în care un refugiat ucrainean din România primește de la stat, lunar, 700 de lei pentru plata chiriei, iar o familie de ucraineni primește 2.000 de lei pe lună.

Dacă pentru polițiști diurna, atunci când sunt detașați, este de 23 de lei pe zi, pentru cetățenii ucraineni statul român plătea 70 de lei pe zi. ”Nu am cum să nu mă gândesc la polițiștii care au fost detașați pe litoral în vara aceasta, cum au putut supraviețui cu 23 de lei, când acolo o ciorbă de legume era 25 de lei. Mulți s-au plâns că au slăbit între 5 și 11 kilograme cât au stat în această detașare. Pentru toți a fost un șoc că au fost nevoiți să se hrănească cu atât de puțini bani”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

”Durere în cot”

Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat prin Decizia nr. 59 că Ministerul Afacerilor Interne a îngrădit, practic, accesul la acordarea compensației de chirie prin transformarea acesteia în rată la bancă pentru polițiștii care și-au achiziționat o locuință în altă localitate decât cea în care aceștia și-au desfășurat activitatea. ICCJ a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Bacău – Secția a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 3652/110/2021, pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile, stabilind că pentru a beneficia de compensația lunară pentru chirie în vederea plății ratei sau a unei fracțiuni din rata aferentă creditului ipotecar/imobiliar, nu este necesar ca locuința achiziționată de polițist să fie situată în localitatea în care polițistul își desfășoară activitatea, locuința putând fi situată și în altă localitate aflată în proximitate (limitrofă).

”Cei care își desfășoară activitatea în localitățile limitrofe orașelor mai mari și care și-au achiziționat o locuință în aceste orașe au fost privați de acest drept la chirie. De la data la care Statutul polițistului a fost modificat prin Legea nr 113/2023 (10.05.2023), normele de aplicare nu au fost încă emise în vederea acordării chiriei pe o distanță de până la 70 km, mii de polițiști fiind în situația în care nu pot beneficia de acest drept. Deși proiectul de hotărâre se află postat pe site-ul Guvernului, observăm o durere în cot din partea guvernanților, când vine vorba de adoptarea în cadrul ședințelor săptămânale”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Polițiștilor Europol.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.