GENERAL

Guvernul Ciolacu s-a imprumutat luni, pe ascuns, de inca 3 miliarde de euro de pe pietele externe. Executivul cauta imprumuturi de 8,5 miliarde euro pana la sfarsitul anului

Guvernul Ciolacu a iesit pe pietele externe pentru a se finanta prin doua emisiuni de obligatiuni denominate in euro, scadente in 18 septembrie 2028 si 18 septembrie 2033, anunta agentia Bloomberg. Imprumutulo este de 3 miliarde de dolari.

„Romania a lansat luni vanzarea de obligatiuni in euro, aceasta fiind cea de a treia oara cand apeleaza la pietele internationale pentru finantare.

Natiunea balcanica ofera obligatiuni cu scadenta in 2028 si 2033 la (…) 255 de puncte de baza peste swapurile medii pentru datoria cu scadenta mai scurta si in zona de 360 de puncte de baza pentru obligatiunile cu scadenta mai lunga, potrivit unei persoane familiarizate cu aceasta chestiune, care a cerut sa nu fie identificata deoarece nu este autorizata sa vorbeasca despre acest subiect (…)

Emisiunea are loc in contextul in care tara se apropie de atingerea obiectivului de a strange pana la 8,5 miliarde de euro (9,1 miliarde de dolari) de pe piata internationala in acest an. Romania a strans deja aproximativ sase miliarde de euro in obligatiuni in euro si dolari”, a informat Bloomberg, luni dimineata.

„Guvernul a estimat ca necesarul brut de finantare al tarii pentru 2023 va ajunge la 160 de miliarde de lei (34,6 miliarde de dolari). In ultima luna, Bucurestiul a purtat discutii intense cu Comisia Europeana pentru a creste tinta de deficit bugetar impusa de Uniunea Europeana, de la 4,4% din PIB, la 5,5%, in conditiile in care cheltuielile cresc, iar racirea economiei afecteaza colectarea taxelor.

Ministrul de Finante avertizeaza asupra riscului unui deficit bugetar de 7% din PIB.

UE are ca obiectiv aducerea tintei de deficit pentru tara est-europeana la 3% din PIB si nu a acceptat inca propunerea Romaniei”, a mai aratat Bloomberg.

Guvernul nu a anuntat nimic public in acest sens.

Romania plateste cele mai mari dobanzi din UE, de 8%. Ungaria imprumuta bani la o dobanda de 5,92%, Polonia: 4,83%, Bulgaria: 1,09%, Germania: 0,28%, iar Lituania are credite cu 0,16%, potrivit Bancii Centrale Europene.

Analistii economici spun ca rata dobanzii are legatura cu ratingul de tara, cu inflatia si cu deficitul bugetar.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.