Halucinant! Ministerul Sănătății anunță pandemia de gripă
S-a terminat cu Covid-ul, se întoarce gripa
Pentru că pandemia de Covid-19 s-a cam încheiat peste tot, Ministerul Sănătății vine acum cu un nou scenariu apocaliptic: pandemia de gripă. Deși virusul gripal a fost absent efectiv în ultimii doi ani, pentru iarna lui 2022, autoritățile așteaptă să reintre în circulație și să aibă o ”evoluție endemică și pandemică”, cu începere din luna octombrie și un vârf în luna decembrie.
Gripa se va întoarce în forță, după o perioadă de absență de doi ani, și va provoca chiar o pandemie, anunță Ministerul Sănătății, care a cerut, într-un proiect de act normativ aprobat de Guvern, suplimentarea fondurilor pentru spitale.
”În lipsa aprobării prelungirii reglementărilor privind finanțarea unităților sanitare spitalicești, acestea vor fi subfinanțate începând cu luna octombrie 2022, cu riscuri iminente asupra sănătății populației, în corelație cu sezonul gripal care începe în luna octombrie, cu un vârf în luna decembrie și care se încheie, aproximativ, în luna mai, o afecțiune virală extrem de contagioasă, a cărei evoluție epidemică și pandemică îi conferă un loc important în sănătatea publică”, se arată în Ordonanța de Urgență. Din pandemia de gripă anunțată nu va lipsi însă recrudescența previzionată a afecțiunilor acute determinate de coronavirusul SARS-CoV-2, semn că vaccinurile pentru varianta Omicron, care urmează să ajungă la noi în țară în această toamnă, trebuie și ele administrate, mai ales că incineratoarele de vaccinuri anti-Covid expirate nu mai fac față la milioanele de doze care sunt programate pentru distrugere.
”Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare de zi, efectuate de unităţile sanitare cu paturi, decontarea serviciilor se efectuează la nivelul realizat, prin acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii în care serviciile au fost acordate, dacă a fost depăşit nivelul contractat”, precizează Ordonanța. În fapt, adevăratul motiv de emitere a actului normativ este acordarea unei finanțări suplimentare spitalelor, care, din cauza unei activități slabe la indicatorii realizați, s-au trezit în imposibilitatea de a mai plăti salariile personalului medical.
Vaccinarea antigripală se mută în farmacii
Sistemul de vaccinare antigripală a funcționat întotdeauna foarte bine, cu ajutorul rețelei de medicină primară, persoanele care aveau dreptul la gratuitate pentru acest vaccin prezentându-se la medicul de familie pentru imunizare. Acum însă, Ministerul Sănătății a emis un ghid de bună practică prin care se dorește transferarea activității de vaccinare de la medicii de familie la farmaciști, farmaciști care, bineînțeles, nu au nicio pregătire medicală în acest sens. ”Farmaciștii vor juca un rol important în sprijinul pacienților în acest sezon gripal. Obiectivul comun al farmaciștilor, ca furnizori de asistență medicală primară, este de a facilita accesul pacienților la îngrijire. Acest ghid a fost conceput pentru a fi adaptabil și a veni în sprijinul farmaciștilor și farmaciilor comunitare în organizarea activității de vaccinare”, susține Ministerul Sănătății. Mai mult, autoritățile atrag atenția că printre complicațiile care pot apărea odată cu infectarea cu virusul gripal se numără agravarea comorbidităților, pneumonia, miocardita, pericardita, encefalopatia, meningita, mielita transversală, miozita sau sindromul Guillain-Barré, unele dintre acestea fiind raportate ca efecte secundare ale vaccinării anti-Covid. ”Aceste complicații potențial grave sau chiar fatale apar în principal la persoanele cu risc crescut”, mai precizează Ministerul Sănătății.
Trusă pentru șocul anafilactic
Farmaciștii care vor administra vaccinul gripal trebuie să urmeze un curs organizat de instituțiile de învățământ superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate. Totodată, potrivit Ghidului elaborat de Ministerul Sănătății, farmaciile vor fi obligate să dețină o trusă de prim-ajutor care să permită gestionarea unei reacții alergice și care să conțină un antihistaminic H1, pentru alergie ușoară, două stilouri auto injectoare de adrenalină la o doză pentru adulți de 300 μg, în caz de reacție anafilactică, și un tensiometru. ”Dacă apar semne evidente sau simptome de anafilaxie, se apelează fără întârziere serviciul de urgență 112. La recomandarea medicului de la serviciul de urgență doza corespunzătoare de adrenalină trebuie să fie imediat administrată”, mai arată Ministerul Sănătății.
Claudia Marcu / Ziarul National
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: