ICCJ o fierbe la foc mic pe Elena Udrea. Ultima ora
Completul de cinci judecători al ICCJ care soluționează recursul în casație al Elenei Udrea și al fostului șef al FRB, Rudel Obreja, împotriva deciziei definitive din mega-dosarul de corupție Gala Bute, a amânat timp de o săptămână pronunțarea în cazul cererilor fostului demnitar de eliberare temporară din penitenciar și de sesizarea a CCR și CJUE.
Concret, magistrații au stabilit, miercuri, să se pronunțe în 29 iunie, cu privire toate cererile invocate la termenul de luni de apărătorii fostului demnitar.
Instanța amânase inițial, de luni, pentru miercuri pronunțarea asupra acestor cereri.
Elena Udrea a vorbit, luni, în fața judecătorilor ICCJ și a pus o condiție acestora pe baza unor cereri invocate de către avocații acesteia de sesizare a CCR și CJUE, arătând că este pregătită să renunțe la ele dacă magistrații le vor admite dar fără punerea sa temporară în libertate.
Mai precis, contextul, este de explicat faptul că în momentul în care, în cadrul unui proces, o instanță admite o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, judecata în respectivul proces se suspendă și se amână succesiv până când revin răspunsurile solicitate.
O astfel de procedură poate dura excesiv, de ordinul anilor, caz ce s-a și petrecut în dosare de mare corupție pentru care judecătorii ICCJ au cerut răspunsuri de la CJUE după deciziile CCR privind specializarea completurilor de judecată.
Astfel, revenind, Elena Udrea a arătat luni în fața judecătorilor că este de acord cu cererile avocaților sîi dar numai dacă instanța va admite concomitent și o altă cerere a acestora, aceea de suspendare temporară a efectelor deciziei definitive din dosarul Gala Bute, în baza căreia ea este acum încarcerată la penitenciarul Târgșorul nou.
”Simt nevoia unei completări. Cred ca ati înțeles ce dorim eu și apărarea mea să facem. Cred ca ati înțeles că aveți de soluționat un abuz extraordinar.
Pentru ca nu avem o posibilitate de îndreptare a acestui abuz va oferim aceste multe variante. Nu va puteți spăla pe mâini de cazul nostru.
Și trebuie sa priviți mai relaxat acest recurs în casatie și sa priviți extensiv. Consider ca aveți datoria morala sa găsiți o soluție în cadrul legii si sa nu mai priviți atât de restrictiv.
Cumva din partea dumneavoastră aștept o mai mare îngăduință față de încercarea noastră și fata de posibilitatea pe care o aveți”, a afirmat Elena Udrea.
„Susțin sesizările CJUE doar dacă suspendați și executarea temporar. Altfel prefer să renunț la ele. Vă rog sa stabiliți termen scurt pentru fond în eventualitatea în care le respingeți”, a încheiat fostul demnitar.
Ofițerii Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au adus-o, luni, pe Elena Udrea, la instanța supremă, unde au loc dezbateri privind calea extraordinară de atac împotriva deciziei definitive de condamnare din dosarul de mare corupție Gala Bute, în care aceasta a primit șase ani cu executare.
Pentru luni judecătorii ICCJ au dispus citarea inculpatei la locul de deținere, la penitenciarul Târgșorul Nou, pentru a i se asigura acesteia dreptul la apărare, prin prezența sa fizică în fața judecătorilor ICCJ.
Un complet de cinci judecători de la instanța supremă reia, luni, dezbaterile în cazul celei de-a doua căi extraordinare de atac depusă împotriva deciziei definitive din mega-dosarul Gala Bute, recursul în casație, iar Elena Udrea ar putea fi citată și adusă cu duba de la penitenciarul Târgșor.
Este de amintit că acest dosar dar și cazul Hidroelectrica de la Curtea de Apel București au stagnat în soluționare pe parcursul deținerii Elenei Udrea pe teritoriul Bulgariei, stat unde aceasta a fost prinsă când voia să plece în Grecia.
Instanța supremă a amânat, la ultimul termen, pentru 20 iunie, dezbaterile în cazul celei de-a doua căi extraordinare de atac depusă împotriva deciziei definitive din mega-dosarul Gala Bute, recursul în casație, după ce avocații au cerut insistent începerea dezbaterilor pe cereri și pe fondul acestui dosar.
Concret, brigada de avocați a Elenei Udrea formată din inițiatorul acestei căi extraordinare, Veronel Rădulescu, avocata Silvia Uscov și avocatul Dan Chitic, a cerut, atunci, în fața celor cinci judecători să stabilească faptul că procedura citării clientei lor este îndeplinită și că se poate trece mai departe în proces.
Cu toate acestea, instanța nu a fost convinsă de susținerile celor trei avocați, având în vedere și ordinul european de anchetă respins de Judecătoria Blagoevgrad din Bulgaria, după ce Elena Udrea ar fi transmis în scris acolo că nu dorește să fie prezentă permanent în cadrul procedurilor din dosarul de cale extraordinară.
Mai precis, Udrea, prin cei trei avocați angajați, a transmis celor 5 judecători că ea dorește să fie prezentă doar la unele proceduri din dosar, una fiind la momentul pledoariilor pe fondul căii extraordinare de atac.
În acest context dar și motivat de lipsa altor documente care să stabilească mai clar situația de prezență a Elenei Udrea, instanța a stabilit refacerea ordinului european de anchetă și amânarea dezbaterilor pentru 20 iunie.
Artificiul juridic divulgat de apărarea lui Udrea
Deși nu s-a reușit declanșarea dezbaterilor în acest proces unul dintre avocații fostului ministru a apucat că anunțe instanța în sală că dorește să formuleze o cerere prealabilă prin care să explice magistraților că decizia definitivă a ICCJ in cazul primei căi extraordinare de atac, contestația în anulare, nu ar fi definitivă ci ar putea fi supusă unei căi de atac, respectiv cea a apelului.
Avocatul a depus un act prin care arată că a și atacat decizia definitivă dată de alt complet de cinci judecători, urmare căreia de altfel pedepsele din Gala Bute au redevenit executorii de drept.
Artificiul, a arătat avocatul ar avea menirea de a evita cererea directă de suspendare din nou a efectelor deciziei definitive din Gala Bute.
Referitor la toate aceste cereri pregătite de apărătorii fostului ministru, instanța a arătat că ele nu pot fi luate în discuție și apoi analizate decât după îndeplinirea legală și completă a procedurii de citare a Elenei Udrea.
Sursa: stiripesurse.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: