Iohannis, avertisment teribil pentru milioane de cetățeni:
Klaus Iohannis admite că retrogradarea ratingului României de către Standard & Poor’s va avea efecte negative asupra țării noastre. Președintele consideră că un investitor se va gândi de două ori înainte de a investi în România și nu este singura problemă ce va apărea.
Retrogradarea perspectivei ratingului României de către Standard & Poor’s s-a făcut din cauza derapajului bugetar care a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, a declarat joi preşedintele Klaus Iohannis.
„Nu mă aştept la un impact foarte mare. Da, trebuie să vedem puţin de unde vine această retrogradare şi este suficient să citim comunicarea Standard & Poor’s care spune clar că această retrogradare s-a făcut din cauza derapajului bugetar ce a apărut, motivat de cheltuiala excesivă şi bugetul prost făcut de guvernul anterior, nu de acesta. Acesta abia a venit şi a găsit situaţia gata deteriorată.
Sunt convins că, pe măsură ce vom continua, vom avea un buget mult mai solid pentru anul 2020, un comportament bugetar adecvat, se va reveni la acest rating. Pentru omul de rând impactul nu va fi măsurabil, dar, sigur, unii investitori se vor gândi încă o dată în plus dacă este cazul să investească în România sau nu şi este posibil pe undeva să apară o mică influenţă şi la dobânzile pe piaţa internaţională”, a precizat şeful statului, care se află la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.
Standard & Poor’s (S&P) a înrăutăţit perspectiva ratingului României de la stabilă la negativă, din cauza creşterii deficitului, şi a confirmat calificativul „BBB-/ A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală.
De asemenea, Klaus Iohannis, prezent la reuniunea de iarnă a Consiliului European, a mai spus că vor urma aici discuții „foarte complicate” despre schimbările climatice. Se are în vedere o neutralitate climatică până în 2050, dar acest lucru va fi destul de greu pentru economiile din est, inclusiv pentru cea a României.
„Teme foarte complicate, avem pe agenda tema schimbarii climatice si green deal si de asemenea bugetul multianual. Se propune spre discutie un obiectiv foarte ambitios, neutralitatea climatica pana in 2050, asta insemnand practic sa reducem emisiile foarte foarte mult. Pentru economiile noastre din partea estica a Uniunii Europene este un obiectiv foarte complicat, poate fi obtinut doar cu o cheltuiala foarte, foarte mare. Noi vrem ca o parte din aceasta cheltuiala sa fie suportat din fonduri europene. Dar discutia nu va fi simpla deloc si cred ca vor mai fi multe Consilii pe aceasta tema”, a spus Klaus Iohannis.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: