Iohannis bagă România în FALIMENT!
Klaus Iohannis a convenit cu partenerii americani și a decis să aducă în România proiectul finanțării reactoarelor nucleare modulare. Cu toate că costurile unui SMR (reactor modular mic) capabil să producă 460 de MWh au atins suma de 9,5 miliarde de dolari și se așteaptă să crească, în comparație cu costul estimat la 7 miliarde de euro pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care ar produce 1.400 MW, decizia a fost de a continua proiectul SMR-urilor.
Această decizie a fost însoțită de preluarea tuturor riscurilor asociate cu aceste SMR-uri experimentale de către România. Când costurile proiectului reactoarelor nucleare modulare au atins nivelul de 9,5 miliarde de dolari, americanii au renunțat la proiect. Cu toate acestea, banii investiți de SUA în proiectul NuScale nu sunt considerați pierduți, deoarece România s-a angajat să preia acest proiect.
După anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja, privind continuarea proiectului NuScale, președintele Klaus Iohannis a susținut această inițiativă la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), desfășurată în Dubai. Declarația sa a schimbat direcția proiectului, stabilind ca prototipul reactoarelor nucleare modulare să fie construit în România, aceasta urmând să își asume toate riscurile asociate acestui experiment.
„Ne-am angajat să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a prezentat și John Kerry, în România. Lucrăm la această nouă tehnologie alături de partenerii noștri din Statele Unite și pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a declarat Klaus Iohannis la COP28.
Această schimbare de direcție a proiectului înseamnă că prototipul SMR-urilor nu va mai fi construit în SUA, ci în România, care își va asuma integral riscurile acestui experiment. Planul președintelui include ca atunci când România va fi gata să înceapă operațiunile centralei NuScale, proiectul din Statele Unite nu numai că va fi deja funcțional, dar și experiența acumulată acolo va putea fi aplicată.
Chuck Goodnight, vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, a menționat că în industria nucleară, majoritatea doresc să fie pe locul doi, fără să fie lideri. Subliniind că proiectul din România va fi implementat după cel din SUA, Goodnight a indicat că modulele NuScale vor fi inițial instalate în Statele Unite și orice probleme tehnice apărute vor fi identificate și soluționate înainte de implementarea în România.
Această schimbare în strategia de implementare presupune că România va suporta pierderile generate de proiectul abandonat de către SUA. În prezent, niciun proiect al SMR-urilor nu a demonstrat fiabilitatea, în principal din cauza costurilor ridicate și a problemelor nesoluționate legate de siguranță.
Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă rămân esențiale pentru sistemul energetic național și implică un efort financiar considerabil pentru România în ceea ce privește costurile de implementare. Decizia de a investi în proiectul SMR-urilor, care presupune peste 9,5 miliarde de dolari, obținuți prin împrumuturi, reprezintă un risc major pentru economia țării. Aceste împrumuturi vor fi contractate de către Nuclearelectrica, cu garanții din partea statului român, care este acționar majoritar la această companie. Există riscul ca, pentru a acoperi aceste datorii imense, statul să fie nevoit să vândă sau să privatizeze această companie strategică.
Recent, în septembrie 2023, la o conferință organizată de Ambasada SUA cu sprijinul Nuclearelectrica, John Kerry, reprezentant special al președintelui SUA Joe Biden pentru probleme climatice, a afirmat că România este prima țară din Europa și a doua din lume după SUA care implementează tehnologia SMR. Pentru a reduce temerile legate de transferul de tehnologie în sectorul civil, Kerry a minimizat riscurile și a susținut că nu există pericole majore, deși nu a fost încă pus în funcțiune niciun SMR în SUA.
„În esență, reactoarele nucleare mici care vor fi instalate la Doicești sunt similare cu cele folosite de U.S. Navy, care alimentează portavioanele și unele submarine ale Marinei americane. Noutatea constă în aducerea acestei tehnologii în scopuri civile pentru prima dată în Europa de către România,” a explicat John Kerry.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: