Ipocrizia AUR: nu vrea bani de la stat, dar cere mai mult decât a cheltuit în campanie
Liderii AUR au făcut mult zgomot pe seama banilor daţi de stat partidelor în ultimele luni. Însă la casierie, partidul a cerut o rambursare mai mare cu 1,5 milioane de lei faţă de suma declarată iniţial şi la care avea dreptul.
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a avut un discurs virulent faţă de banii pe care îi încasează partidele de la stat şi faţă de tot ceea ce înseamnă fonduri utilizate în campanii, promovând faptul că o campanie se face în stradă, faţă în faţă cu votanţii. Iar strategia folosirii a cât mai puţini bani a părut că e respectată de formaţiunea condusă de George Simion şi Claudiu Târziu. Dar doar până la un anumit punct.
Concret, legislaţia actuală le permite partidelor să-şi recupereze suma investită în campania electorală, însă formaţiunile trebuie ca în timpul campaniei şi în primele zile după terminarea acesteia să raporteze orice cheltuială făcută, cu respectarea legislaţiei în vigoare. În cazul AUR, partidul a declarat, iniţial, că a cheltuit o sumă infimă în comparaţie cu celelalte partide : 85.100 de lei. Acest lucru a fost consemnat oficial de Autoritatea Electorală Permanentă la 21 decembrie 2020, când a anunţat că şi AUR a depus raportul de venituri şi cheltuieli, iar pe 29 decembrie 2020, aceeaşi instituţie preciza suma declarată: 85.100 de lei.
Prins cu aurul în sac
Cu toate acestea, AUR a cerut AEP rambursarea a 1,52 milioane de lei, adică de aproape 18 ori mai mult faţă de suma iniţială. AUR a înregistrat în competiţie 621 de candidaţi – un număr semnificativ pentru un partid relativ nou –, ceea ce indică cheltuieli echivalente cu 137 de lei pentru un candidat. Pe de altă parte, potrivit raportului de venituri şi cheltuieli publicat pe 15 decembrie 2020, AUR a declarat 1.474.615 lei. „Deşi există diferenţe minore şi în cazul altor partide, AUR este singurul unde există o diferenţă semnificativă între cele două surse”, arată un raport Expert Forum (EFOR) privind alegerile parlamentare de anul trecut.
Documentul concluzionează că suma iniţială declarată de AUR este una nerealistă, întrucât alţi candidaţi independenţi, care au obţinut cu mult sub scorul AUR, au declarat sume de peste 100.000 de lei. Preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică, a explicat că instituţia va face verificări în această situaţie. „Iniţial, ei au cerut suma de 85.100 de lei. Când au venit la rambursare, au făcut cerere pentru decontarea sumei de 1.527.205 lei, aşa că acum suntem în control să aflăm ce s-a întâmplat”, a precizat Mituleţu-Buică, potrivit Ziare.com. De altfel, aceasta este perioada în care AEP se ocupă de clarificările privind cheltuielile făcute, pentru a decide câţi bani va primi fiecare partid în parte. Între sumele solicitate şi cele primite de partid sunt de multe ori diferenţe, chiar dacă, în unele cazuri, mici, pentru că fiecare material promoţional din campanie trebuie să fie achiziţionat printr-o procedură strictă.
AUR nu poate renunţa la subvenţia pentru partide
În urmă cu o săptămână, AUR anunţa că va renunţa la subvenţia pentru partide şi că va depune în Parlament o lege pentru a „opri acest jaf din bani publici”. Cu toate astea, în conturile AUR a intrat prima tranşă de bani de la AEP, mai exact 1.546.315 lei, adică aproximativ 315.000 de euro. „În plină pandemie, statul român alocă 4 milioane de euro ca «subvenţie» partidelor politice – şi asta, doar pentru luna ianuarie. La nivelul întregului an, aproape 50 de milioane de euro vor intra din bugetul statului în buzunarele partidelor politice. Noi, Alianţa pentru Unirea Românilor, suntem singurii care nu vor lua aceşti bani pentru partid. În plus, în perioada imediat următoare, vom iniţia o lege prin care să fie oprit acest jaf din banii publici”, transmitea AUR marţea trecută.
Refuzul banilor e doar o mişcare de imagine. Surse din Autoritatea Electorală Permanentă au declarat pentru „Adevărul”, sub condiţia anonimatului, că AUR nu poate renunţa la bani şi că Autoritatea acordă subvenţia în baza legii. Prin urmare, formaţiunea nu o poate refuza, întrucât AEP o livrează direct în conturile AUR.
Mai mult, nici destinaţia banilor pentru un partid nu poate fi alta decât asigurarea funcţionării acelei formaţiuni. George Simion declara luna trecută că formaţiunea sa va construi un spital din subvenţia de la stat. „Vreau să arătăm că noi unim şi că noi construim. Cu aceşti bani, în funcţie de reglementările legale, vom construi un spital. Sunt bani daţi de public din taxe. Nu ne întreabă nimeni dacă românii vor să dea banii către partidele politice.” Singura soluţie pentru redirecţionarea banilor spre lucrări caritabile sau o altă destinaţie trebuie să fie prevăzută expres de lege, iar acest lucru înseamnă modificarea Legii finanţării partidelor politice.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: