Istoricul Emmanuel Todd rupe tăcerea: Al Treilea Război Mondial a început
Dincolo de confruntarea militară dintre Rusia și Ucraina, antropologul și istoricul Emmanuel Todd insistă asupra dimensiunii ideologice și culturale a războiului din Ucraina și asupra opoziției dintre Occidentul liberal și restul lumii cucerit de o unei viziuni conservatoare și autoritare. Cei mai izolați nu sunt, după el, cei pe care îi credem, relatează Le FIgaro, citat de mariustucă.ro
Gânditor scandalos pentru unii, intelectual vizionar pentru alții, „distrugător rebel” în propriile sale cuvinte, Emmanuel Todd nu lasă pe nimeni indiferent. Autorul cărții Căderea finală, care a prezis prăbușirea Uniunii Sovietice în 1976, a rămas discret cu privire la problema războiului din Ucraina.
Antropologul și-a rezervat până acum majoritatea intervențiilor pe această temă pentru publicul japonez, publicând chiar un eseu cu titlul provocator: „Al treilea război mondial a început deja”.
LE FIGARO: De ce să publici o carte despre războiul din Ucraina în Japonia și nu în Franța?
Emmanuel TODD: Japonezii sunt la fel de anti-ruși ca și europenii. Dar sunt îndepărtați din punct de vedere geografic de conflict, așa că nu există un sentiment real de urgență, nu au legătura noastră emoțională cu Ucraina. Și acolo, nu am deloc același statut. Aici am reputația absurdă de a fi un „distrugător rebel”, în timp ce în Japonia sunt un antropolog, istoric și geopolitician respectat, care vorbește în toate ziarele și revistele importante și ale cărui cărți sunt publicate. Mă pot exprima acolo într-o atmosferă senină, ceea ce am făcut mai întâi în reviste, apoi prin publicarea acestei cărți, care este o colecție de interviuri. Această carte se numește „Al treilea război mondial a început deja”, cu 100.000 de exemplare vândute astăzi.
De ce acest titlu?
Pentru că aceasta este realitatea, al treilea război mondial a început. Este adevărat că a început „mic” și cu două surprize. Am intrat în acest război cu ideea că armata rusă era foarte puternică și că economia ei era foarte slabă. Ne-am gândit că Ucraina va fi zdrobită militar și că Rusia va fi zdrobită economic de Occident. Dar s-a întâmplat invers. Ucraina nu a fost zdrobită militar chiar dacă a pierdut 16% din teritoriul său la acea dată; Rusia nu a fost zdrobită economic. În timp ce vă vorbesc, rubla a câștigat cu 8% față de dolar și cu 18% față de euro cu o zi înainte de începerea războiului.
Deci a existat un fel de neînțelegere. Dar este evident că conflictul, trecând de la un război teritorial limitat la o confruntare economică globală, dintre întregul Occident pe de o parte și Rusia susținută de China, pe de altă parte, a devenit o lume de război. Chiar dacă violența militară este scăzută în comparație cu cea din războaiele mondiale precedente.
Nu exagerezi? Occidentul nu este angajat direct militar…
Noi încă oferim arme. Omorâm ruși, chiar dacă nu ne expunem. Dar rămâne adevărat că noi europenii suntem mai presus de toate angajați din punct de vedere economic. De asemenea, simțim că intrarea noastră reală în război vine prin inflație și penurie.
Putin a făcut o mare greșeală de la început, care prezintă un interes socio-istoric imens. Cei care au lucrat la Ucraina în ajunul războiului au considerat această țară nu ca pe o democrație în curs de dezvoltare, ci ca pe o societate în decădere și un „stat eșuat” în devenire. Ne-am întrebat dacă Ucraina a pierdut 10 sau 15 milioane de locuitori de la independență. Nu ne putem decide pentru că Ucraina nu a făcut un recensământ din 2001, semn clasic al unei societăți care se teme de realitate. Cred că calculul Kremlinului a fost că această societate în declin s-ar prăbuși la primul șoc, sau chiar ar spune „bun venit mamă” în Sfânta Rusie. Dar ceea ce am descoperit, dimpotrivă, este că o societate în decădere, dacă este alimentată cu resurse financiare și militare externe, poate găsi în război un nou tip de echilibru, și chiar un orizont, o speranță. Rușii nu ar fi putut să prevadă asta. Nimeni nu putea.
Continuare pe MariusTuca.ro
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: