JAF TOTAL! Dezastru în privatizările din România. Jumătate din companii au fost RASE DE PE FAȚA PĂMÂNTULUI!
Recentul audit al Curții de Conturi a dezvăluit un tablou dezolant al privatizărilor din România, evidențiind o situație alarmantă în ceea ce privește vânzarea societăților românești. Peste jumătate dintre firmele privatizate și-au încheiat activitatea, iar monitorizarea contractelor de privatizare de către instituțiile statului a fost lacunară sau practic inexistentă. De asemenea, inspectorii au descoperit că instituțiile responsabile cu privatizarea nu au inclus în contractele lor clauze esențiale din punct de vedere economic și social.
Procesul de privatizare din România a fost catalogat drept un eșec total. Companiile mari, multe dintre ele profitabile și sustenabile, au fost vândute la prețuri mici, iar noii proprietari, în special investitorii străini, le-au falimentat rapid. Chiar și Curtea de Conturi, în auditul privind managementul general al privatizării, a caracterizat acest fenomen ca fiind un capitalism fabricat în România post-comunistă, artificial și disproporționat, funcționând în perioada de tranziție ca un model economic asimetric.
„Astfel, în condițiile tranziției rapide către economia de piață și democrație, și având în vedere constrângerile financiare din partea creditorilor internaționali, capitalul privat din România post-comunistă s-a constituit, în mare parte, din transferul de la stat către sectorul privat”, menționează Curtea de Conturi. Raportul indică faptul că procesul de privatizare din țara noastră a fost influențat semnificativ de acordurile cu creditorii internaționali, care au evidențiat o capacitate instituțională mai slabă în comparație cu alte țări foste socialiste.
Din totalul societăților comerciale privatizate auditate de Curtea de Conturi, doar 40,02% funcționează în prezent. În domeniul agricol, din cele 1.800 de societăți privatizate, 1.285 au fost închise și doar 28,61% sunt încă active. În industrie, din 1.864 de societăți comerciale privatizate, doar 851 (45,65%) mai sunt operaționale, restul fiind fie în insolvență, fie dizolvate. În sectorul comerțului, din 1.726 de societăți privatizate, doar 641 (37,14%) mai sunt active.
Cel mai înalt procent de supraviețuire a societăților privatizate a fost înregistrat în sectorul serviciilor, unde 52,07% din cele 1.110 de societăți mai sunt funcționale. În construcții, procentul societăților active este de doar 41,36%, iar în sectorul transporturilor, 41,43%.
Neglijență în gestionarea actelor
Curtea de Conturi a identificat o gestionare deficitară a actelor la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Agenția Domeniilor Statului, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Culturii și Ministerul Finanțelor, care nu aveau evidențe clare asupra activelor deținute, vândute sau banilor încasați din privatizări.
Entitățile auditate au încheiat un număr de 11.589 de contracte de vânzare-cumpărare acțiuni, din care 9.772 erau în administrare și monitorizare, 1.794 erau anulate și pentru 23 de contracte nu s-au prezentat informații referitoare la stadiul acestora.
În ceea ce privește clauzele contractuale incluse de FPS/APAPS în contractele de privatizare, mai ales în perioada 1993-2000, nu s-au regăsit clauze esențiale referitoare la investițiile tehnologice, protecția mediului, garantarea prețului de achitat în rate cu gaj asupra întregului pachet de acțiuni cumpărat, garantarea realizării investițiilor tehnologice asumate de cumpărători prin constituire de garanții reale mobiliare și asigurarea unei protecții sociale.
De asemenea, nu au fost prevăzute aspecte privind consolidarea prețului de cumpărare și a investițiilor de realizat în valută, obligativitatea păstrării obiectului de activitate, interzicerea vânzării activelor societății, clauze privind protecția mediului, păstrarea numărului de salariați, precum și păstrarea arhivei și mărcilor companiei.
Vânzări fără încasări
Nereguli grave au fost identificate la Ministerul Finanțelor, unde în cazul a opt societăți comerciale privatizate nu au existat documente care să ateste banii încasați din aceste tranzacții. La AAAS, din cele 185 de societăți vândute, doar 25 funcționează încă, iar din 119 de societăți monitorizate din cauza nerealizării investițiilor tehnologice asumate prin contract, doar 24 mai sunt active. Din cele 2.313 contracte de vânzare monitorizate pentru neîndeplinirea condițiilor contractuale, 64,21% erau dizolvate sau în proceduri de dizolvare.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: