Judecatorul din procesul lui Voiculescu A FOST RIDICAT de DNA – este acuzat pentru LUARE DE MITA
Judecatorul Stan Mustata a fost ridicat, marti dimineata, de DNA din biroul sau de la Curtea de Apel Bucuresti si dus la audieri, fiind acuzat de luare de mita. Dupa aproape doua ore, DNA a decis sa ceara CSM avizul necesar pentru arestarea lui preventiva.
Mustata ar fi trebuit sa fie astazi prezent in sala pentru a judeca dosarul in care Dan Voiculescueste acuzat de fapte de coruptie in cazul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare, potrivit Realitatea TV.
Conform sursei citate, Stan Mustata ar fi fost monitorizat timp de mai multe luni, iar din informatiile obtinute ar fi reiesit ca el a pretins mita sub forma de bani si bunuri pentru rezolvarea favorabila a unui dosar.
Stan Mustata face parte din completul de doi judecatori care urma sa se pronunte marti pe anumite exceptii ridicate de avocatii lui Dan Voiculescu. El a facut in urma cu doua saptamani o cerere de abtinere in acest caz, invocand presiunile mass-media, dar cererea sa a fost respinsa.
Numele lui Stan Mustata apare in dosarul judecatoarei Veronica Cirstoiu, acuzata ca l-a ajutat sa scape de inchisoare pe Dinel Staicu, pentru o mita de peste un milion de euro. Conform probelor din dosar, o parte din mita ar fi ajuns la judecatorul Stan Mustata.
Magistratul a fost ridicat de procurorii DNA cu putin timp inainte de inceperea sedintei, iar pentru arestarea sa preventiva e nevoie de avizul sectiei de judecatori a CSM, care se reuneste marti, la ora 10.00.
In aceste conditii, cel mai probabil procesul ICA se va amana, a declarat avocatul Gheorghita Mateut la postul Realitatea TV.
Gheorghita Mateut: Extrem de neplacut
Ulterior, avocatul lui Dan Voiculescu a dat declaratii in fata jurnalistilor prezenti la Curtea de Apel, spunand ca este un episod „extrem de neplacut, extrem de ciudat”.
„Sunt neplacut surprins si intristat ca se poate intampla asa ceva in cazul unui judecator de nivelul unei Curti de Apel, pe care eu personal l-am apreciat si il apreciez din punct de vedere profesional. Vom vedea cum evolueaza lucrurile”, a spus acesta.
Avocatul a explicat ca procesul ICA este influentat de acest episod pentru ca apare „o intrerupere in procedura normala, care presupune asigurarea continuitatii”.
„Nu dureaza foarte mult, daca se va ajunge la desfiintarea completului, dosarul trebuie sa parcurga o noua procedura de repartizare aleatorie”, a mai precizat Mateut, adaugand ca noul complet ce va fi desemnat va prelua procesul cu actele indeplinite pana in acest moment.
Intrebat daca Dan Voiculescu este sau nu avantajat de ceea ce se intampla astazi, Gheorghita Mateut a declarat: „Cu siguranta o asemenea situatie nu poate avea un efect pozitiv pentru ca ne gasim in situatia in care planeaza suspiciuni cu privire la corectitudinea unui judecator, care afecteaza inclusiv independenta judecatorilor, putand merge pana la nivelul unor presiuni care sub nicio forma nu pot sa serveasca unei bune justitii, independente si inmpartiale, de care avem nevoie in special in acest caz extrem de controversat”.
Mita de un milion de euro
Judecatoarele Liliana Badescu, Veronica Cirstoiu si Dumitrita Piciarca de la Curtea de Apel Bucuresti au fost trimise in judecata si suspendate din magistratura fiind acuzate de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si fals intelectual.
Procurorii spun ca, la data de 22 februarie 2012, acestea au falsificat, cu prilejul redactarii, o decizie penala care il viza pe Dinel Nutu (fost Staicu). Procurorii le acuza pe cele trei, printre altele, ca „si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, prin aceea ca au desfiintat, in mod ilegal, trei hotarari judecatoresti si ca au anulat mandatul de executare a pedepsei de 7 ani inchisoare emis pe numele lui Nutu (Staicu) Dinel”.
Potrivit relatarilor din presa, numele lui Stan Mustata apare in referatul DNA de arestare a judecatoarei Veronica Cirstoiu. Aceasta este trimisa in judecata pentru fapte de coruptie, alaturi de fiul ei, Florin Cergan, pentru luare de mita, inselaciune in forma continuata (65 acte materiale) si fals in inscrisuri sub semnatura privata (65 de acte materiale), suma totala primita ca mita ridicandu-se la circa 1 milion de euro.
„Cu prilejul intalnirii pe care a avut-o cu martora denuntatoare R.I.A., la data de 03.07.2013, invinuita Dascalu Adriana a reiterat pretentia de a primi datoria de 300.000 euro (din suma de 1.500.000 euro promisa pentru anularea pedepsei de 7 ani inchisoare) (…). In continuare, a precizat ca trebuie neaparat sa remita suma de 100.000 euro judecatorilor Cirstoiu Veronica (a scris ‘V’) si Mustata Stan (a scris ‘M’) de la Curtea de Apel Bucuresti, respectiv cate 50.000 euro fiecaruia dintre acestia, pentru ‘dirijarea’ dosarului nr. 388/P/2012, la momentul sesizarii instantei de judecata prin rechizitoriu, la un complet favorabil care va pronunta o hotarare avantajoasa„, a relatat presa.
Dupa aparitia articolelor in mass-media, Stan Mustata a facut cerere de abtinere, acuzand ca materialele aparute in presa sunt „neadevarate” si ca se pune presiune asupra sa, dar cererea a fost respinsa de un complet de judecatori. Stan Mustata a fost felicitat de Dan Voiculescu pentru actul sau de „curaj”.
In 26 septembrie 2013, Tribunalul Bucuresti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani, dar sentinta a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care va da o decizie definitiva in acest dosar.
In acelasi dosar Gheorghe Mencinicopschi, fostul ministru Sorin Pantis, Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Vlad Savulescu si Flavius Adrian Pop au fost condamnati la sase ani de inchisoare cu executare. Instanta a mai dispus condamnarea la cate cinci ani de inchisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene.
La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata, alaturi de alte 12 persoane, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: