ECONOMICNATIONALSTIRI

Kaufland nu mai acceptă clienții care vor să achite cu bani cash în restaurant

Kaufland România nu mai acceptă clienții care vor să achite cu bani cash în restaurant. Avocatul Adrian Cuculis: „E o discriminare majoră!” / Avocatul Ilie Dorin: „Statul nu este de partea consumatorului” 

Unele companii cu activitate în România vor să creeze un „trend” prin care să descurajeze plățile cu bani cash. Kaufland de exemplu, impune clienților să achite doar cu cardul, dacă vor să mănânce în restaurant.

„Ordonanța austerității” a Guvernului PSD + PNL, anunțată de către premierul Marcel Ciolacu, a provocat revoltă în societate. Aceasta nu va scădea salariile, dar efectele ar putea fi aceleași, scăderea drastică a puterii de cumpărare a cetățenilor, printr-un nou „pachet” de introducere de taxe și impozite. De asemenea, în legea PSD + PNL se impun noi praguri pentru plata cu bani lichizi, pentru a facilita plata cu cardul.

„Teoria conspirației” a devenit realitate. Unele companii au început să-și impună propriile politici – refuză categoric plata cash. Printre acestea, nemții de la Kaufland, un jucător major în retailul alimentar din țara noastră.

După ce au redus din numărul de angajați de la casele de marcat, prin introducerea caselor „self-scan”, cei de la Kaufland au decis să impună clienților plata cu cardul în restaurantele pe care le dețin.

Plata cash nu e interzisă în România. Kaufland își face propria lege

Iată un exemplu, restaurantul Kaufland PopUp din Pipera, București.

Astfel, cei care vor să-și rezerve o masă la Kaufland PopUp sunt avertizați telefonic că nu acceptă decât clienți care achită cu cardul. Mai apoi, clienții primesc un mesaj în care li se specifică același lucru, „plățile sunt acceptate doar cu cardul”. Acest lucru amintește de măsurile controversate ale retailerului german din perioada „COVID”, când a montat garduri pentru vaccinați și nevaccinați și când românii fără pașaport vaccinal erau interziși în centrele comerciale.

În plus, cei de la Kaufland nu doar că impun plata cu cardul, ci solicită clienților să nu petreacă mai mult de două ore la masă.

Kaufland transmite inclusiv prin SMS clienților că NU acceptă plata cash.

Studenții din Suceava, obligați să plătească doar cash

O inițiativă popularizată zilele acestea, care a provocat furie în societate, aparține rectorului Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. Valentin Popa, membru PSD, fost ministru al Educației, a impus studenților plata taxelor exclusiv cu cardul.

Odată cu introducerea noii reguli, nici mâncarea de la cantină nu mai poate fi plătită în numerar. În anunțul publicat pe ușa cantinei se menționează că „în mod excepțional, pentru motive temeinice și doar cu aprobarea rectorului, se pot efectua tranzacții în numerar.

Mircea Badea: „Banca Centrală Europeană explică de ce e bun cash-ul”

Între timp, din ce în ce mai multe persoane publice au început să ia atitudine, după ce Guvernul de la București a anunțat că-și dorește să reducă pe cât de mult posibil plata cash. Printre acestea, Mircea Badea.

„Pe mine recunosc că nu mă interesează absolut deloc sau foarte puțin spre deloc tema evaziunii fiscale atunci când contra-ponderea sunt drepturile și libertățile cetățenilor. Și vreau să vă citesc de pe site-ul Băncii Centrale Europene. Libertatea nu mi se pare o bagatelă și atunci nu o bagatelizez.

Şi explică Banca Centrală Europeană de ce e bun cash-ul la om: ne asigură libertatea și autonomia cash, după aia zice de confidențialitatea vieții mele, care vreau să rămână privată și nu vreau să fiu la cheremul oricărui Gigel, niciunui Gigel care apasă pe un buton și află despre mine orice sau mă blochează pe mine în secunda doi de la un buton.

Zice și că faci economii, cheltuiești mai puțin folosind cash, pentru că înțelegi altfel pe ce dai banii și cât costă partea de credit de pe card. Deci dvs. ziceți trebuie să limităm drepturile și libertățile, că nu ne putem lupta altfel cu evaziunea.

Bun, eu nu sunt de acord. Dacă nu vă puteți lupta altfel cu evaziunea, găsiți pe unii care pot, dacă nu se poate și nu se poate, atunci asta e, în niciun caz nu sunt de acord”, i-a transmis Badea la Antena 3, ministrului PSD al Economiei, Ștefan Oprea.

Ce pot face românii. Punctul de vedere al avocatului Adrian Cuculis: „E o discriminare majoră!”

Avocatul Adrian Cuculis susține, de asemenea, că astfel de politici, precum cele practicate de Kaufland, reprezintă „discriminări majore”.

„Din punctul meu de vedere există o discriminare majoră, în condițiile în care nici măcar nu se poate vorbi despre o interdicție concretă și legală în România cu privire la plățile cash, iar faptul că un anumit restaurant sau alt comerciant impune doar plata cu cardul reprezintă o încălcare a legii.

Nu poate fi obligat niciun consumator să folosească cardul în afara condițiilor legii, spre îmbogățirea băncilor, iar atâta vreme cât așa cum am spus, nu există un cadrul legal pentru a impune o asemenea plată, comerciantul respectiv este posibil să fie amendat de către ANPC.

Spun acest lucru pentru că în România funcționează plata cash-back, ceea ce presupune că acest comerciant avea inclusiv obligația de a livra o sumă de până la 200 RON la cererea persoanei care se prezintă cu card”, a comentat Cuculis, pentru R3media.ro.

Ilie Dorin, avocat: „E o jecmăneală bancară făcută prin intermediul statului, stat care este evident de partea băncilor, nu de partea poporului”

Avocatul Ilie Dorin semnalează, de asemenea, că cei de la Kaufland se află într-o nouă situație imorală și ilegală. În plus, acesta a avertizat și cu privire la inițiativele guvernamentale de descurajare a utilizării banilor lichizi.

„Plata exclusiv cu cardul este discriminatorie și încalcă grav libertatea de alegere și proprietatea persoanelor. Discriminatorie pentru că cei care nu au card bancar nu vor putea folosi un produs sau un serviciu. Încalcă libertatea de alegere a produselor și serviciilor, adăugând un criteriu defavorabil consumatorului, nu un criteriu de calitate a produsului serviciului, ci un criteriu ce tine de consumator. Încalcă libertatea de alegere pentru că în contractul dintre prestator și consumator intervine încă o persoana – banca – care va participa și va fi parte la toate contractele consumatorului, chiar dacă acesta nu vrea, deci împotriva voinței lui. În plus, îi va afecta proprietatea consumatorului, pentru că fiecare tranzacție are un comision destul de mare.

Dacă lunar facem aproximativ 100 de tranzacții, minim, și comisionul băncii este de 2 lei per tranzacție (în timp banca îl poate mari la cât va dori ea, putând ajunge și la 5 lei), atunci vom da băncii lunar 200 lei, adică 2.400 lei pe an, deci un salariu sau o pensie dintr-un an. Fie că vrem, fie că nu vrem. Prin obligarea la plata cu cardul, statul ne forțează să semnăm un contract bancar pe care nu îl dorim și ne forțează sa plătim un salariu sau o pensie din an băncii, deși nu vrem. În plus, nu beneficiem de niciun serviciu și de niciun favor, adică un consumator nu are nicio facilitate. Măsura nu aduce niciun beneficiu consumatorului, ci dimpotrivă, pune pe umerii lui o sarcină financiară anuală enormă, nejustificată, inutilă pentru el dar extrem de profitabilă pentru bănci.

Practic, se încearcă o revoluție financiară de către bănci și state, pentru profitul băncilor, care nu fac absolut nimic, totul prin obidirea omului de rând. Este o jecmăneală bancară făcută de bănci prin intermediul statului, stat care este evident de partea băncilor, nu de partea poporului.”, a declarat avocatul, pentru R3media.

Andi Miron

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.