LIVE (VIDEO+FOTO): Rosia Montana Peste 6.000 de protestatari la Guvern: „Demisia!” (LIVE UPDATE)
Protestatarii aniverseaza, duminica, o saptamana de manifestatii publice impotriva proiectului de lege emis de Guvernul Ponta care permite exploatarea aurului la Rosia Montana.
Astfel, in zeci de orase din Romania si din strainatate sunt anuntate actiuni de protest fata de proiectul legislativ adoptat de Guvernul Ponta si trimis la Parlament in vederea demararii exploatarii aurului la Rosia Montana.
Duminica, marea mobilizare pentru Rosia Montana: Proteste in intreaga lume
Manifestarile vin la sfarsitul unei saptamani pline de proteste care au mobilizat mii de persoane din tara si strainatate.
Ziare.com transmite principalele evenimente ale zilei in format LIVE text:
20:33 – Manifestantii au spart cordonul de jandarmi si au patruns in Piata Victoriei. Se scandeaza „Demisia!”.
20:18 – Jandarmii au blocat coloana la Piata victoriei si o dirijeaza spre Stefan cel Mare, scrie pe Facebook un participant la manifestatie.
20:06 – La Bucuresti, coloana de manifestanti mai are putin si ajunge la Guvern. Sunt in jur de 6.000 de oameni.
20:03 – Multi oameni se alatura protestarilor pe traseu. Potrivit anuntului de mobilizare pentru protest, marsul se va desfasura pe traseul bd. Nicolae Balcescu – bd. Magheru – bd. Lascar Catargiu – bd. Iancu de Hunedoara – Sos. Stefan Cel Mare – Calea Mosilor – bd. Carol I – Piata Universitatii.
Foto:Facebook/Vlad Ursulean
Foto: Facebook/George Popescu
19:51 – ” Maniferstantii de la Bucuresti scandeaza „Uniti, salvam Rosia Montana!” si afiseaza bannere si pancarte cu mesaje printre care „Sanatate – da, cianura – nu”, „Anulati legea distrugerii Rosiei Montane ACUM! si „Implicarea resusciteaza tara”.
19:40 – Peste 6.000 de persoane care participa la Cluj-Napoca, la protestul fata de proiectul minier de la Rosia Montana, au plecat in mars din Piata Unirii spre sediul Prefecturii, blocand traficul in centrul orasului, conform Mediafax.
Foto: Vice
19:29 – In Bucuresti, lumea se-ndreapta spre Guvern, apoi Obor si pe bd. Mosilor inapoi la Universitate.
19:24 – Rapperul Norzeatic e printre manifestanti si duminica.
19:23 – Circulatia pe bd. Nicolae Balcescu, pana la intersectia cu C.A.Rosetti, a fost oprita. Sunt in jur de 4.000 de protestari in centrul Capitalei.
19:13 – oamenii su plecat spre Guvern. Ca si in celelalte seri, au adus pet-uri umplute cu pietricele si se scandeaza, la unison, „Uniti, salvam Rosia Montana”.
Foto: Vlad Ursulean
19:10 – In jur de 1.000 de jandarmi se afla la Universitate.
19:05 – Protestatarii au blocat bulevardul Nicolae Balcescu, in zona dintre fantana de la Facultatea de Arhitectura si TNB.
18:50 – Sunt in jur de 2.000 de oameni la Universitate. Oamenii se pregatesc sa ocupe carosabilul. Se va marsalui pe Stefan cel Mare.
18:45 – Clujul nu se dezminte. Oamenii au iesit in strada, se scandeaza „Uniti, salvam Rosia Montana”.
18:25 – La Universitate, in Bucuresti, incepe sa se adune lumea si in fata Teatrului National.
18:20 – La Iasi, protestarii au decis sa mute manifestatia din Piata Unirii in fata Primariei.
18:09 – Si la New York, oamenii au iesit in strada, in fata consulatului roman.
Foto: Raul Muresan
17:57 – Manifestantii au facut un filmulet: cum poti protesta fara sa iesi in strada.
17:51 – Si la Londra, aproximativ 80 de persoane protesteaza fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana.
Foto: Vice
17:45 – TVR sustine ca respecta dreptul la opinie si informare corecta al fiecarui cetatean, iar programele sale prezinta echilibrat subiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana. Peste 2.000 de oameni au protestat sambata seara la poarta TVR, in timp ce la televiziunea publica se difuza un meci de fotbal.
Rosia Montana: TVR spune ca reflecta echilibrat subiectul exploatarii miniere
17:38 – Cateva zeci de persoane protesteaza fata de exploatarea miniera si la Brasov. „Joc labele de pe Rosia Montana” le transmit manifestantii politicienilor.
17:13 – „Apa, aer si natura, nu cianura si fractura”, scandeaza protestatarii si la Iasi. In Piata Unirii sunt cateva zeci de persoane.
Foto: Facebook/Alex Zbranca
17:08 – Sunt aproximativ 200 de persoane in Cismigiu. Se indreapta catre Universitate.
16:54 – Obiectivele protestatarilor sunt enuntate pe pagina de Facebook dedicata protestului:
„Impreuna in ultimele zile am aratat ca NU suntem de acord cu ceea ce se intampla. Scopurile noastre:
– sa ii facem pe parlamentari sa ne vada si sa voteze cu NU legea distrugerii Rosiei Montane.
– anularea contractului dintre Guvern si RMGC;
– interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Rosia Montana.
– includerea Rosiei Montane in patrimoniul Unesco”
16:45 – Cateva zeci de manifestanti protesteaza la sediul Pro TV: „Presa romana, plina de cianura!”
16:40 – Protestele au ajuns pana in Shanghai.
16:25 – In jur de 30 de oameni au plecat din fata parcului Tineretului spre Piata Universitati, scrie Radu Ciorniuc pe Facebook.
16:20 – Jurnalistul Vlad Ursulean se afla in Gara de Nord. „Vreo 20 de oameni au plecat de la Gara de Nord spre Piata Universitatii.
‘Veniti cu noi daca va pasa de planeta Pamant!’ striga o fata, dar homlesii din parcul garii nu-s prea impresionati”, scrie Ursulean pe Facebook.
Unde au loc proteste:
In Bucuresti, marsurile de protest vor avea loc in mai multe puncte ale orasului, incepand cu orele 15:00 si culminand cu un mars general cu pornire din Piata Universitatii (la Statui) de la ora 19:00.
Tot in Bucuresti va avea loc duminica „Protestul Halatelor Albe”, eveniment organizat de studentii medicinisti, incepand cu 17:00 in Piata Universitatii.
Manifestari impotriva proiectului Rosia Montana vor mai avea loc la Alba Iulia, Cluj, Timisoara, Iasi, Bistrita, Craiova, Turda, Suceava, Sfantu Gheorghe, Gura Portitei, Baia Mare, Brasov, Satu Mare, Ploiesti, Oradea, Bacau, Arad, Lugoj si Piatra Neamt, dar lista este in curs de actualizare.
Simultan, opozantii proiectului adoptat de Guvernul Ponta organizeaza proteste in diverse colturi ale lumii: Budapesta, Strasbourg, Marsilia, Lisabona, Munster, New York, Viena, Londra, Singapore, Berlin, Casablanca, Sonderborg (Danemarca), Praga, Amsterdam, Stuttgart, Brno, Montreal, Toronto, Copenhaga, Munchen, Salonic, Atena, Chisinau, Madrid, Boomington (SUA), Bratislava, Bonn si Helsinki.
Protestele de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.
Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.
Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: