Liviu Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile române pentru investițiile din Transilvania
Vicepremierul ungar Zsolt Semjén anunță că Guvernul de la Budapesta a avut un „acord verbal punctual” cu autoritățile române pentru programul maghiar de investiții în Transilvania, pe care îl consideră în vigoare, în ciuda criticilor ambasadorului român în Ungaria, însă nu a spus cine a acceptat această înțelegere din partea părții române.
Zsolt Semjén, viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politici naţionale, problemele cultelor şi naţionalităţilor, a participat, luni, la audierea anuală în faţa Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului de la Budapesta.
În ceea ce priveşte criticile aduse de ambasadorul României la Budapesta programului de dezvoltare economică, vicepremierul ungar a declarat că s-a ajuns la un acord verbal punctual cu partea română, iar negocierile au fost conduse de Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. Acest acord este considerat ca fiind în vigoare, a declarat Zsolt Semjén, care a atras atenţia asupra faptului că
persoanele şi capitalul pot circula liber în interiorul Uniunii Europene, transmite MTI.
Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba, că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.
În ce priveşte Liceul romano-catolic din Târgu Mureş, lupta continuă, a precizat politicianul. Acesta a adăugat că, în acest sens, UDMR primeşte tot sprijinul din partea guvernului ungar, iar la rândul său, şi el personal a făcut demersurile necesare la Vatican. În ceea ce priveşte situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş , acesta a declarat că decizia trebuie luată parţial de UMF, şi parţial de UDMR. Atât timp cât aceştia declară că sunt dispuşi să lupte, guvernul ungar la oferă tot sprijinul. În cazul în care situaţia va deveni lipsită de speranţă, se va lua în calcul înfiinţarea unei facultăţi de medicină şi farmacie în cadrul Universităţii Sapientia, a precizat viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politici naţionale, problemele cultelor şi naţionalităţilor.
János Bencsik (parlamentar Jobbik) a făcut referire la evenimentele dedicate centenarului Trianon, obiectând că există prea puţine elemente concrete, nu se ştie ce abordare va avea şi din ce resurse bugetare va fi realizat.
În răspunsul său, Zsolt Semjén a declarat că guvernul ungar a luat următoarea decizie: comemorările legate de Trianon vor avea loc în cadrul Comitetului Memorial al Primului Război Mondial sub coordonarea ministrului Miklós Kásler, de la Ministerul Resurselor Umane. Acesta a subliniat că doliul naţional nu poate fi evitat. Politicianul a adăugat că, atât timp cât există 1,5 milioane de maghiari care vor să-şi păstreze identitatea, nu se poate spune că maghiarimea a pierdut Transilvania. Acesta a subliniat importanţa formulării adevărului istoric, nu numai pentru Ungaria, ci şi pe scena internaţională, şi în limba statelor succesoare. Zsolt Semjén a făcut referire şi la sentimentul de mândrie naţională: Ungaria nu numai că a reuşit să supravieţuiască tragediei pierderii teritoriilor, dar se şi întăreşte.
Fără o patrie mamă puternică, sprijinul acordat maghiarilor de peste graniţe ar fi mai mult decât incert, a mai declarat Zsolt Semjén viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politici naţionale, problemele cultelor şi naţionalităţilor, în faţa Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului de la Budapesta.
În cadrul audierii sale anuale, Zsolt Semjén a declarat că politicile naţionale formează acum un arc bine definit, devenit posibil datorită faptului că, începând din 2010, guvernul a reuşit să le reclădească de la bază.
Vicepremierul ungar a amintit faptul că, începând din 2010, subvenţiile destinate politicilor naţionale s-au majorat de 10 ori. Printre formele de asistenţă, politicianul a menţionat susţinerea instituţiilor de importanţă naţională, respectiv fondurile dirijate către diferite proiecte. În acest sistem, instituţiile de
importanţă naţională propuse de Conferinţa permanentă maghiară (Máért) îşi pot primi finanţarea într-un mod previzibil, resursele fiind utilizate „în mod inteligent şi într-o manieră elegantă”, a precizat acesta.
Politicianul a făcut referire şi la lansarea programului de dezvoltare economică destinat maghiarilor de peste hotare, care – după cum a subliniat acesta – este benefic pentru maghiarii care trăiesc acolo, pentru naţiunea majoritară şi pentru statele respective, dar şi pentru economia Ungariei.
Vicepremierul a precizat că guvernul ungar a subvenţionat derularea programelor în cazul a 5.000 de instituţii maghiare de peste hotare. Acesta a adăugat că există 83 de instituţii de importanţă naţională şi 12 programe de importanţă naţională, în cadrul cărora 170 de instituţii şi organizaţii au beneficiat de
sprijin financiar.
În ceea ce priveşte Ucraina Subcarpatică, politicianul a subliniat că, până când nu vor fi asigurate din nou drepturile dobândite ale maghiarilor, Ungaria va bloca orice încercare a Ucrainei de apropiere de NATO şi de UE. Astfel, pentru dăinuirea maghiarilor, în acest sens, guvernul ungar oferă un sprijin semnificativ: a dublat cadrul material al programului social destinat Ucrainei Subcarpatice pentru medici, artişti,
jurnalişti de limbă maghiară şi preoţi. Acesta a mai precizat că suplimentul salarial pentru profesori a fost majorat la 500.000 de forinţi (aprox. 1500 euro) pe an.
În ce priveşte Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, vicepremierul ungar a subliniat că aproximativ 1000 de grădiniţe au fost construite sau renovate. În anul şcolar 2018-2019, 200.000 de copii maghiari au beneficiat de ajutor educaţional, respectiv de pachete cu manuale şi rechizite şcolare.
Totodată a apreciat activitatea bursierilor participanţi la programele „Kőrösi Csoma Sándor” şi „Petőfi Sándor” destinate maghiarilor din etnosporă, respectiv diasporă.
Zsolt Semjén a evidenţiat şi programul „Fără graniţe!”, program de excursii de studii destinat elevilor. În acest an, numărul elevilor participanţi la acest program a fost mai mare de 100.000. Guvernul ungar a finanţat funcţionarea a 50 de cămine maghiare de liceu şi subvenţionează opt instituţii de învăţământ
superior în limba maghiară, respectiv o facultate maghiară.
Politicianul a făcut referire, de asemenea, la faptul că numărul persoanelor care au dobândit cetăţenia maghiară depăşeşte 1,1 milioane. Ca o noutate, acesta a menţionat că cetăţenii maghiari care nu au o adresă în UE au putut deja să participe la alegerile europarlamentare.
SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:
ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!
DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:
sau prin PayPal: