ECONOMICNATIONALSTIRI

Lovitură dură pentru cei care au consumat peste 300 kw în 2021

Guvernul a băgat în ceață facturile la energie

Facturile uriașe la energie care au început să apară în spațiul public nu sunt nicidecum vreo greșeală de calcul. Românii care au consumat anul trecut peste 300 de kwh pe lună nu beneficiază de nicio plafonare în 2022, astfel că vor fi nevoiți să plătească facturi lunare de circa 1.000 de lei, și asta doar dacă se vor încadra sub 255 de kwh. Dacă la finalul anului vor avea un consum mediu de sub 255 kwh, companiile de furnizare a energiei vor face în februarie 2023 o regularizare, cu scădere a sumelor din facturile viitoare. Deși nici acest lucru nu este sigur.

Foarte mulți consumatori din România se plâng de faptul că nu au primit facturile la energie electrică din luna iulie și chiar din luna iunie până în prezent. Problemele companiilor de furnizare sunt legate de schimbarea legislației, a softurilor, dar, mai ales, de modul de calcul al facturilor. Clar însă este faptul că întârzierile s-au produs în cazul celor care au avut un consum mediu anul trecut de peste 300 de kw. În cazul acestora, energia consumată în 2022 va fi calculată la prețul din contract sau la prețul pieței, ceea ce va însemna facturi cu valori de circa 1.000 de lei lunar, în cazul unui consum de până în 255 de kW. Deși acest lucru nu a fost foarte bine explicat și înțeles, românii care fac eforturi să reducă din consum anul acesta vor fi obligați să plătească integral facturile, fără plafonări, și abia în februarie 2023 se va face o regularizare. Prețul final pe care îl va achita un client casnic este de maximum 0,68 lei/kWh, la un consum mai mic sau egal cu 100 KWh și de maximum 0,8 lei/kWh, la un consum între 100,01 kWh și 255 KWh inclusiv. ”În cazul în care consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 nu se încadrează în maximum 300 kw, însă cel înregistrat în anul 2022 poate fi încadrat în una dintre cele două tranșe, furnizorul va emite în luna februarie 2023 o factură de regularizare aplicându-ți prețul final aferent tranșei în care s-a încadrat consumul tău realizat în anul 2022”, se arată pe site-ul Electrica Furnizare.

Neclarități pe toată linia
Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), Ion Lungu, ne spune că anul 2021 a fost, într-adevăr, ca o referință, dar s-a pus problema că nu poți să faci o lege pe un consum anterior, astfel că cei care au consumat energie atunci când nu exista nicio limită să fie obligați să plătească acum mai mult.

”Și atunci ideea a fost că, la sfârșitul perioadei, se va face o regularizare și dacă ai avut la sfârșitul anului peste 300 kw vei plăti prețul pieței, dar dacă ai consumat mai puțin, vei fi reîncadrat la regularizare. Deși nu scrie în Ordonanța 119/2022, eu cred că a rămas aceeași prevedere din Ordonanța 27/2022. Vom avea o discuție cu membrii noștri să vedem ce neclarități au, ca să vedem ce lămuriri o să cerem și noi de la autorități”, ne-a declarat Ion Lungu, directorul executiv al AFEER. Cu toate acestea, citirea și recitirea ordonanțelor Guvernului nu risipește deloc neclaritățile. Alineatul b al articolului 1 din Ordonanța 119/2022 stipulează că prețul va fi de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01-300 kWh, pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează la prețul pieței. Deci cei care au consumat în 2021 până în 300 de kWh pot consuma nelimitat, dar plafonat va fi doar prețul pentru primii 255kWh. Că așa se înțelege. În schimb, nicăieri nu se precizează că cei care au depășit 300 kWh în 2021, dar se încadrează în 255 kWh în anul acesta vor beneficia de compensare.

”Este anormal să nu primești facturile de 4 luni!”
Reprezentanții furnizorilor de energie spun că nu este normal să nu primești facturile timp de patru luni, dar, pe de altă parte, ordonanțele au fost date fără discuții mai profunde cu cei care le aplică. ”După ce s-a publicat o ordonanță, a doua zi, chiar în interiorul coaliției, se anunță modificări. Și atunci, furnizorii intră în stand by, ca să vadă ce modificări mai fac”, ne mai spune Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.