GENERAL

LOVITURĂ NĂUCITOARE a CCR. Decizie URIASA: Inculpatii din MARILE DOSARE de coruptie pot scapa de acuzatii

Curtea Constituțională dă o lovitură abuzurilor din Justiție prin decizia de joi, prin care articolul din Codul Penal ce prevede întreruperea prescripției răspunderii penale a fost declarat neconstituțional.

Curtea Constituțională a decis în ședința de joi, 26 mai, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, admiterea excepției de neconstituționalitate și a constatat că sunt neconstituționale dispozițiile art.155 alin.(1) din Codul penal.

Prin decizia luată, CCR a dat o lovitură năucitoare fabricanților de dosare: Art. 155 alin. 1 din Codul penal a fost declarat neconstituțional. Ca atare, procurorii nu mai pot invoca întreruperea cursului prescripției prin întocmirea unui act de urmărire penală în mod discreționar. Joaca de-a prescripția a permis șantajul judiciar și încărcarea instanțelor cu un număr uriaș de dosare care, în loc să fie închise, erau relansate oricând voia un procuror, potrivit luju.ro. Decizia CCR elimină prescriptia speciala, procedeu de care unii procurori ar fi abuzat, mai arată publicația menționată.

„Joacă de-a prescripția a permis șantajul judiciar și încărcarea instanțelor cu un număr uriaș de dosare care, în loc să fie închise, erau relansate pe ultima sută de metri dacă așa voia un procuror. Foarte mulți politicieni, magistrați, oameni de afaceri și personalități publice au fost ținuți sub presiune cu dosare care trebuiau de mult închise pe motiv de prescripție, doar pentru că, prin simplă îndeplinire a unui act, un procuror putea să mărească termenul de prescripție cu câțiva ani. Decizia Curții Constituționale a României a venit după excepția ridicată de Înalta Curte de Casație și Justiție, la sesizarea avocatului Vladimir Ciolacu din Baroul Brașov”, mai arată luju.ro.

Art. 155 alin. (1) din Codul penal – potrivit căruia “cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză” – a fost declarat neconstituțional de CCR joi, 26 mai 2022.

CCR a fost sesizată în 8 martie 2019 de ICCJ în legătură cu sintagma “cursul prescripției se întrerupe” din curprinsul art. 155 alin. (1) Cod de procedura penală. La baza deciziei ÎCCJ de a sesiza CCR în această problema stă o acțiune a avocatului Vladimir Ciolacu, cel care a cerut în instanța lămurirea problemei la Curtea Constituțională. Mai exact, avocatul Vladimir Ciolacu a solicitat sesizarea CCR la Curtea de Apel Brașov în timpul unui dosar cu pretinse infracțiuni financiare. Cererea lui Ciolacu a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în 28 februarie 2019, însă încheierea a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. În cele din urmă, în 8 martie 2019, ICCJ a admis recursul avocatului și a dispus sesizarea CCR cu excepția de neconstituționalitate privind sintagma “cursul prescripției se întrerupe”. Practic, Înalta Curte și-a însușit argumentele avocatului Vladimir Ciolacu, iar în cuprinsul Deciziei 151/2019 sunt explicate motivele pentru care sintagma “cursul prescripției se întrerupe” este neconstituțională, mai scrie luju.ro.

Art. 155 din Codul Penal prevede Întreruperea cursului prescripției răspunderii penale:
(1) Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.
(2) După fiecare întrerupere începe să curgă un nou termen de prescripție.
(3) Întreruperea cursului prescripției produce efecte față de toți participanții la infracțiune, chiar dacă actul de întrerupere privește numai pe unii dintre ei.
(4) Termenele prevăzute la art. 154 , dacă au fost depășite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni. (la 01-02-2014, Alin. (4) al art. 155 a fost modificat de pct. 18 al art. 245 din LEGEA nr. 187 din 24 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 12 noiembrie 2012. )
(5) Admiterea în principiu a cererii de redeschidere a procesului penal face să curgă un nou termen de prescripție a răspunderii penale, potrivit legislatie.just.ro,

Potrivit Art. 154 din Codul penal, la Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt preăzute:
(1) Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amendă.
(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la dată săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue termenul curge de la dată încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la dată săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la dată săvârșirii ultimului act.
(3) În cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție a răspunderii penale începe să curgă de la dată săvârșirii acțiunii sau inacțiunii și se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.
(4) În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la dată la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la dată decesului. (la 23-05-2016, Alin. (4) al art. 154 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 18 din 18 mai 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 389 din 23 mai 2016. )

Sursa: realitatea.net

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Redacția

contact: [email protected]

Lasă un răspuns

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.